Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Αποφασίζουν "Σύμφωνο" εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
Ένα θνησιγενές, ούτως ή άλλως, αλλά απόλυτα "ευρωκτόνο" σε ότι αφορά την Ελλάδα, "Σύμφωνο" που προβλέπει σχεδόν απόλυτα ισοσκελισμένους κρατικούς Προϋπολογισμούς με απόκλιση μόλις 0,5% είναι ο νέος δημοσιονομικός χάρτης που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρεος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Mε τις προβλέψεις και τις προϋποθέσεις αυτές, χώρες όπως η Ελλάδα, απλά δεν έχουν καμία θέση στην "παρέα" και πολύ θα δυσκολευτούν οι γαλλογερμανοί να βρούν και περισσότερα των πέντε κρατών να μπούν σε αυτό το κλαμπ.
Πρακτικά η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη επισφραγίζεται με αυτό το Σύμφωνο, αφού η χώρα είναι πρακτικά αδύνατον να περάσει σε ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς. Σχεδόν ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια δεν είχε ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς και δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για μία σειά λόγων που δεν είναι του παρόντος για να αναλυθούν, ότι θα αποκτήσει στο μέλλον κάτι τέτοιο.
Τουλάχιστον όχι πριν η οικονομία αποκτήσει χαρακτηριστικά των δεκαετιών '50 και '60, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλό εργατικό κόστος, υψηλές επενδύσεις, χαμηλή κατανάλωση που θα ευνοεί το ισοζύγιο. Αυτά αφορούν μια οικονομία που έσβησε οριστικά στις αρχές της δεκαετίας του '80.Παράλληλα, προβλέπεται
επίσπευση της λειτουργίας του ESM τον Ιούλιο του 2012, με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ (σταγόνα στον ωκεανό) και δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013.Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει το προσχέδιο, «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Προς αυτό το σκοπό, συνεχίζει το προσχέδιο, «συμφωνήσαμε σε ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σε σημαντικά σνισχυμένο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος».
Στο νέο σύμφωνο, συνεχίζει, οι προϋπολογισμοί «θα είναι κατ' αρχήν ισοσκελισμένοι» με όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ!
Φαντασθείτε ότι η Ελλάδα θα κλείσει με έλλειμμα περί το 10% εφέτος και μιλάμε για έναν δημόσιο τομέα που έχει προχωρήσει πρακτικά σε στάση πληρωμών.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Ουδείς ενδιαφέρεται πλέον για το αν θα μείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης ή για την ακρίβεια, όλοι την σπρώχνουν πλέον εκτός ευρώ...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου