Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί το πολιτικό σκηνικό

Στην κρίσιμη στιγμή που περνά η Ελλάδα, δε χωράνε ούτε συγκρούσεις, ούτε αλληλοκατηγορίες ούτε εκμετάλλευση της κρίσης για μικροκομματικούς και προσωπικούς σκοπούς.
Την  στιγμή που ο ελληνικός λαός ζητά απεγνωσμένα λύσεις η εικόνα πολιτικού σπαραγμού που  βλέπουμε στην Βουλή δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Ζυμώσεις, συναντήσεις, γεύματα και δείπνα για το τι θα κάνουν όλοι αυτοί που δεν έχουν αυτή τη στιγμή πολιτική στέγη βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος αντί να είναι η σωτηρία της χώρας από όλους μαζί.
Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι η διάλυση είναι μονόδρομος. Φήμες δίνουν και παίρνουν. Ότι η Λ. Κατσέλη ετοιμάζεται για νέο πολιτικό φορέα μαζί με τον Μ. Χρυσοχοϊδη.
Ότι ο Γ. Παπανδρέου ξανασυσπειρώνει τους παπανδρεϊκούς ώστε στο μέλλον να ξαναπαίξει τον πολιτικό ρόλο που ο ίδιος ονειρεύεται. Ότι κάποιοι άλλοι όπως η Α. Διαμαντοπούλου δε θα έλεγε όχι σε ένα κόμμα Παπαδήμου, κι ότι ο ίδιος ο Παπαδήμος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να επανέλθει ως σωτήρας μετά από μερικούς μήνες, σε περίπτωση που πάνε όλα άσχημα ή αν στις εκλογές του Απριλίου δεν υπάρξει αυτοδυναμία και μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.
Στη Νέα Δημοκρατία ασφαλώς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, ειδικά όταν φεύγουν πάνω από 20 βουλευτές. Κάποιοι από τους διαγραφέντες το ξανασκέφτονται. Κάποιοι άλλοι το έχουν ρίξει στο… ελαφρολαϊκό προφανώς επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα διασωθούν από τη γενική απαξίωση που δείχνουν οι Έλληνες στο πολιτικό σύστημα.
Κάποια από τα «ορφανά» του πεθαμένου πολιτικού συστήματος σίγουρα θα περάσουν στη λήθη, διότι έχουν ιστορικές ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και σίγουρα η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη για τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και για τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος πληρώνει τα σόου και τις κωλοτούμπες του.
Αδύνατη η ιδεολογική σύγκλιση των ανεξάρτητων
Από προχθές το βράδυ οι ανεξάρτητοι είναι μεν δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά μόνο θεωρητικά, καθώς ιδεολογικά φαντάζει αδύνατον να
συμφωνήσουν και οι 63. Αυτός όμως που φαίνεται να τρέμει είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, έχοντας μείνει με 14 βουλευτές, βλέπει σαν εφιάλτη το σενάριο 15 βουλευτές από τους ανεξάρτητους να συστήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και να τον υποβαθμίσουν. Είναι κι αυτό ένα από τα πολύ πιθανά σενάρια.
Με δεδομένο πάντως ότι για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει προηγουμένως να έχει ιδρυθεί και κόμμα με συγκεκριμένο πρόεδρο, το σενάριο της αυτόνομης Κοινοβουλευτικής Ομάδας μοιάζει πιο πιθανό να αφορά το τμήμα των ανεξάρτητων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι προς το παρόν φαίνεται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής.
Ήδη από χθες στα πηγαδάκια της Βουλής συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο η Λούκα Κατσέλη ή ο Χάρης Καστανίδης να ηγηθούν ενός τέτοιου σχήματος, με 15-20 βουλευτές, που θα παρουσιαστεί ως το νέο φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ και θα θελήσει να προετοιμάσει το έδαφος για κάθοδο στις εθνικές εκλογές μέσω μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας. Πολλοί, μάλιστα, χθες στη Βουλή θεωρούσαν ότι η λίμνη αυτή μπορεί να μεγαλώσει, αν προστεθούν και οι εννέα βουλευτές που δεν διεγράφησαν ακόμα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τους γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών λόγω της διαφοροποίησής τους σε άρθρα. «Γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, αυτοί έχουν ήδη απασφαλίσει και θα συμπεριφέρονται ως ανεξάρτητοι» ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες από βουλευτή, ο οποίος θεωρούσε ότι οι ανεξάρτητοι είναι 72 και όχι 63, όπως το τυπικό.
“Καζάνι έτοιμο να εκραγεί”
Γενικά, η κατάσταση μοιάζει με ένα καζάνι που είναι έτοιμο να εκραγεί. Όμως, είναι αστείο κάποιοι να απεργάζονται σενάρια για κόμμα διαγραμμένων, λες και βρέθηκαν ξαφνικά σημεία σύγκλισης μεταξύ ετερόκλιτων δυνάμεων. Μια γρήγορη ματιά στη γεωγραφία των ανεξάρτητων δείχνει ότι ιδεολογική σύγκλιση είναι αδύνατον να υπάρξει, κι αυτό γιατί προέρχονται από τα τέσσερα στα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΚΚΕ, χωρίς μάλιστα να έχουν γίνει ανεξάρτητοι για τους ίδιους λόγους. Δεν μπορούν μάλιστα καν να χωριστούν σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
Αυτό που προέχει όμως σήμερα είναι η σωτηρία της πατρίδας και η ελάφρυνση των βαρών που φέρνει το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να είναι ισχυρή ώστε να μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό χωρίς να εξαρτάται από περαστικούς, αλεξιπτωτιστές και διάφορους παρασιτικούς βουλευτές που δεν έχουν ούτε πίστη, ούτε πατρίδα.
Γι αυτό στη Νέα Δημοκρατία κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τον Σαμαρά. Πήρε ένα κόμμα σε… κώμα και το έχει κάνει πρώτη δύναμη. Και παρά το γεγονός ότι γύρω του διαλύονται τα πάντα, οι εκλογές του Απριλίου θα επιβεβαιώσουν την κυριαρχία του.
(Antinews, με πληροφορίες από “Δημοκρατία”)


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: