Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τουρκικές προκλήσεις εν όψει της Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ

Η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. δεν πρόκειται να κριθεί από τις προθέσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις νέες προκλητικές θέσεις της Αγκυρας ότι δεν θα έχει καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και πως θα μιλάει μόνο με την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον.
Η προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας εκδηλώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μαζί με τους ομολόγους των άλλων υποψήφιων για ένταξη χωρών μετείχε σε δείπνο εργασίας (την Πέμπτη το βράδυ) με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Σε δηλώσεις στη διάρκεια εκδήλωσης σε ινστιτούτο των Βρυξελλών ανέφερε ότι «εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 30 Ιουνίου», τότε η Τουρκία «δεν θα έχει καμιά επίσημη ή ανεπίσημη επικοινωνία ή συνάντηση με την Κυπριακή Προεδρία», το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις επαφές με την Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «είναι εφικτή» μια οριστική διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 30 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι οι τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι τότε «είναι αρκετοί για να εξευρεθεί λύση».
«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και η Κυπριακή Προεδρία προγραμματισμένη, ενώ η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιου κράτους-μέλους, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης», ήταν η αντίδραση του εκπρόσωπου του επίτροπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Με όλο το σεβασμό που έχουμε για την Τουρκία, η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας δεν εξαρτάται από τη χώρα αυτή».
Ο κ. Νταβούτογλου προέβη και σε μια ακόμη πρόκληση την Παρασκευή, όταν κάλεσε για μια υπουργική διάσκεψη για τη Συρία την 1η Απριλίου στην Τουρκία όλα τα κράτη της Ε.Ε., πλην της Κύπρου. Μάλιστα, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή υποχρέωσε την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Αστον να αφαιρέσει από το σχέδιο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της περασμένης Παρασκευής μια παράγραφο, στην οποία η Ε.Ε. «καλωσόριζε» την πρωτοβουλία της Τουρκίας για τη διοργάνωση της Διάσκεψης...

Στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου την 1η Ιουλίου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν να προχωρήσουν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς,  σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet».

Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ανοιγμα της πόλης-φάντασμα», η Milliyet αναφέρει πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα «ιστορικό» βήμα και την 1η Ιουλίου θα προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής περιοχής για επανεγκατάσταση, αλλά υπό τουρκικό έλεγχο, -φυσικά- όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία.
«Όταν οι Ελληνοκύπριοι αναλάβουν την προεδρία της Ε.Ε., θα ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», γράφει η τουρκική εφημερίδα και ήδη, ισχυρίζεται, έχουν αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα πάντα με τη Milliyet, το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην Τουρκία.
Μάλιστα το "δούλεμα" από την τουρκική εφημερίδα πέφτει "σύννεφο" καθώς όπως αναφέρεται η πρόταση του Έρογλου υποτίθεται ότι «εξέπληξε την Αγκυρα» (!), αλλά τελικά αντιμετωπίστηκε θετικά, προφανώς - για να σημειώσουμε εμείς- χάρη στην "καλή καρδιά" του Τούρκου "πασά"...
Βάσει αυτής, αποφασίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και το ψευδοκράτος να ετοιμάσουν έκθεση για τα Βαρώσια, έτσι ώστε «να βρεθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που έχουν ακίνητα στα Βαρώσια, προκειμένου να επιστραφούν τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους. Σε περίπτωση που υπάρξει νομικό κώλυμα, το πρόβλημα θα λυθεί από την Επιτροπή Ακινήτων».
Οι Τούρκοι δηλαδή θα αποφασίσουν ποιοι έχουν και ποιοι όχι περιουσία στα Βαρώσια!
Για επικίνδυνη κίνηση μίλησε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, σχολιάζοντας στο
ΡΙΚ το δημοσίευμα της Μilliyet και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» καθώς η διαδικασία θα «εποπτεύεται» από τις τουρκοκυπριακές αρχές ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».
Πρέπει να καταστεί σαφές, σημείωσε, ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Έθνη».
Είναι σαφές πως με την κίνησή της αυτή η Τουρκία δια της πλαγίας οδού προσπαθεί -για άλλη μια φορά- να προχωρήσει σε έμεση αναγνώριση του βορειο-κυπριακού κρατικού μορφώματος καθενός αφενός θα έχει τον έλεγχο της Αμμοχώστου και αφετέρου εκείνη θα κανονίσει και θα εποπτέυσει την όλη διαδικασία.
Επιπρόσθετα τα μόνα αναρμόδια όργανα για να προχωρήσουνη στη σύνταξη έκθεσης για το ποιοι ελληνοκύπριοι έχουν περιουσία στην Αμόχωστο και ποιοι όχι αυτοαναγορεύονται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το παράνομο τουρκοκυπριακό κράτος!

antinews.grdefencenet.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: