Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο Σαμαράς και το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι με την ΑΟΖ και το χρέος

"...Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή! Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;.."


 Ο Σαμαράς κέρδισε χρόνο για την ΑΟΖ
 Μια νέα διάσταση στους λόγους για τους οποίους στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, το PSI και τη δανειακή αποκάλυψε στην χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι θα αποκαλύψει κι άλλα στη συνέχεια.
Είπε μεταξύ άλλων:
Σήμερα μπορούμε να λέμε και πράγματα που λίγο πριν δεν μπορούσαμε.
Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή!
Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Ακόμα και άλλα κράτη χωρίς τα δικά μας προβλήματα νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη της Ευρώπης, μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Δείτε την Κύπρο. Μόλις μπήκε στην Ευρώπη ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη.
Σας ρωτώ: Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;
Θα σας πω και κάτι που δεν λέγεται ανοικτά ακόμα, αλλά που όλο και περισσότεροι το συνειδητοποιούν: Τα αποθέματα που είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και πολύ κοντά σε ελληνικό έδαφος, είναι πολύ σημαντικά. Σε αξία παρά πολύ σημαντικά!
Χωρίς την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας ούτε εμείς ούτε η Κύπρος θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους. Με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας, όχι μόνο θα μας λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν να μας φέρουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι ήμασταν πριν. Και σε πολύ πιο υγιείς βάσεις.
Η Ελλάδα κινδύνεψε κάποια στιγμή – και ακόμα ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει τελείως – να γίνει ο αδύνατος κρίκος της Ευρώπης.
Ενώ μπορεί να γίνει το προπύργιο της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή. Και μαζί με την Κύπρο, ο Ελληνισμός να αποκτήσει τεράστιο βάρος και επιρροή στην περιοχή του….”
Το παρασκήνιο
 Όπως αναφέρουν μελέτες που δημοσιεύουμε σε
άλλη ανάρτηση (βλ. “Ανατολική Μεσόγειος: Ένα ενεργειακό καζάνι που βράζει“) οι γεωλογικές έρευνες έδειξαν ότι όντως υπάρχει πετρέλαιο (22 δισ. βαρέλια) στο Ιόνιο Πέλαγος, και στο Βόρειο Αιγαίο (4 δισ. βαρέλια). Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες στο Νότιο Αιγαίο, ή στο Κρητικό Πέλαγος, οπότε η ποσότητα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μελέτες που έχουν γίνει, υπολογίζουν, εξάλλου, το φυσικό αέριο της χώρας να αγγίζει τα $9 τρισεκατομμύρια !
 Καταλαβαίνετε λοιπόν τι έχει να γίνει αν μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί έστω και ένα μικρό κλάσμα αυτών των κοιτασμάτων.  Θα αλλάξει η οικονομική της κατάσταση, αλλά ίσως και αυτή ολόκληρης της περιοχής.
 Σύμφωνα με τις (συντηρητικές) εκτιμήσεις του David Hynes του πανεπιστημίου Tulane (σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα) η Ελλάδα από τα ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα μπορεί να αποκομίσει ακόμα και  €300 δισ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Την στιγμή που το συνολικό χρέος της είναι 360 δισ (260 μετά το “κούρεμα”)! Και την στιγμή που όλη η φασαρία για τις αποκρατικοποιήσεις γίνεται για μόνο περίπου €50 δισ.
Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση της, αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της.
Αν όμως η Ελλάδα ξεκινήσει έρευνες, και προχωρήσει σε αντλήσεις στο Αιγαίο, θα έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία η οποία θα το θεωρήσει πράξη πολέμου. Στο παρελθόν οι απειλές της Τουρκίας δεν είχαν κάποια οικονομική συνέπεια, αφού δεν ήταν γνωστό αν υπήρχε φυσικός πλούτος στο Αιγαίο. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης δεν μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου χωρίς να έρθει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία.
Κι αυτό εξηγεί (και κατά την γνώμη μας δικαιολογεί) την στρατηγική Σαμαρά. Στηρίζοντας τη δανειακή και το PSI κράτησε την Ελλάδα μέσα στο Ευρώ και κυρίως μέσα στο εν εξελίξει ευρωπαϊκό παιχνίδι πρώτον για να εξασφαλίσει τα νώτα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και δεύτερον για να κερδίσει χρόνο μέχρι να ανακηρύξει την ΑΟΖ.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη! Αυτό δεν είναι πια ένα συνηθισμένο κλισέ. Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή! Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται. Θα κατάφερνε η Κύπρος να διακηρύξει την ΑΟΖ, αν δεν είχε μπει στην Ευρώπη; Και θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε τώρα σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;”.
Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες επισκέψεις του Σαμαρά ως αρχηγός της ΝΔ στο εξωτερικό εκτός Ευρώπης ήταν τα πρόσφατα ταξίδια στο Ισραήλ και την Ρωσία. Ο ρόλος του Ισραήλ στο γεωστρατηγικό τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ είναι γνωστός. Όσο αφορά την Ρωσία, η Μόσχα έχει διαβεβαιώσει τον Σαμαρά ότι στηρίζει από κάθε άποψη την Ελληνική ΑΟΖ επειδή η Ελλάδα θα εφοδιάζει με φυσικό αέριο και την Ευρώπη και έτσι θα απαλυνθούν οι ευρωπαϊκοί φόβοι εξάρτησης από το μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο, που δίνουν έδαφος στα παιχνίδια των ΗΠΑ. Το μόνο που θέλουν οι Ρώσοι είναι έναν τερματικό σταθμό σε ελληνικό έδαφος για το δικό τους αέριο προς την Ευρώπη.
Το παιχνίδι θα είναι μεγάλο και σκληρό
 Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι καθόλου ουδέτερη αναφορικά με τις νέες ανακαλύψεις  πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Γι αυτό, όταν η υπουργός Εξωτερικών  Hillary Clinton επισκέφτηκε την Αθήνα έφερε μαζί της τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ασία, τον Richard Morningstar, ο οποίος ήταν παλιότερα σύμβουλος του προέδρου Κλίντον σε ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας για την Κασπία Θάλασσα, και βασικός παράγοντας στην γεωπολιτική προσπάθεια των ΗΠΑ να περικυκλώσουν την Ρωσία με εχθρικές φιλοδυτικές δυνάμεις.  Ο  Morningstar, μαζί με τον γνωστό μας  Matthew Bryza, αποτελούν τους βασικούς αρχιτέκτονες των ενεργειακών γεωπολιτικών εγχειρημάτων της Ουάσιγκτον, σε σχέση με τους αγωγούς ενέργειας, που είχαν σκοπό την απομόνωση της Ρωσίας, και της Gazprom, από την ΕΕ (Ο  Bryza είναι γνωστός πολέμιος του ρωσικού αγωγού South Stream).
Προσέξτε τώρα:
Ο Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, και άλλα καίρια ζητήματα, και την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να υπάρξει από κοινού μια κερδοφόρα συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου (πράγμα που όπως ξέρουμε κερδίζει έδαφος στην Κύπρο).
 Σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή Α. Βασιλάκη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011, το κίνητρο της Ουάσιγκτον στο να συνεργαστούν η Αθήνα με την Άγκυρα στην εκμετάλλευση του Αιγαίου, είναι να μοιραστεί τα προσδοκώμενα έσοδα. Όπως αναφέρει, η Αμερική προτείνει το 20% των εσόδων να πάνε στην Ελλάδα, το άλλο 20% στην Τουρκία, και το 60% να καταλήξει στα ταμεία της αμερικανικής Noble Energy του Χιούστον, η οποία ήδη αντλεί πετρέλαιο έξω από το Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών, ο Μπιλ Κλίντον, είναι λομπίστας της Noble Energy στην Ουάσιγκτον.
Ως γνωστόν η Noble Energy ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την εύρεση 7 τρισεκατομμυρίων  κυβικών φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το κυνήγι των ενεργειακών κοιτασμάτων οδηγεί σε μια στρατηγική σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων, μεταξύ ελληνικών, αμερικανικών, ρωσικών, ευρωπαϊκών, ισραηλινών, τουρκικών, λιβανέζικων, και πιθανώς συριακών γεωπολιτικών συμφερόντων.
Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική και το ερώτημα είναι φυσικά ποιος μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι. Μια ισχυρή κυβέρνηση Σαμαρά ο πατριωτισμός του οποίου είναι δεδομένος, η μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό κάποιον κ. Λουκά που θα άγεται και θα φέρεται από την ξένη και ντόπια διαπλοκή;
Πάνος Ζ.







Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: