Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του Ευρωκοινοβουλίου για τον Αντώνη Σαμαρά στο οποίο ουσιαστικό δίνει «πάσα» θεωρώντας ότι ως επόμενος πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ορισμένα στοιχεία του πακέτου διάσωσης.
«Ο ηγέτης της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει το σχέδιο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων στοιχείων του πακέτου διάσωσης», αναφέρεται στο σημείωμα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα:
- Στις Βρυξέλλες θεωρούν σίγουρη τη νίκη του Σαμαρά στις εκλογές και του πετάνε το μπαλάκι να κάνει ότι δεν έκαναν οι προηγούμενες δύο ανίκανες κυβερνήσεις.
- Στρώνουν το χαλί στο Σαμαρά να πάει σε διαπραγμάτευση για αλλαγές στο Μνημόνιο. Αυτό δεν έλεγε τόσους μήνες η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συζητήσεων; Να όμως που τώρα και το Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά καλεί το Σαμαρά να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να βρει λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης.
Να που δίνεται λοιπόν η πάσα στον Σαμαρά και τη νέα κυβέρνηση να κάνει αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Κι όταν τα κάνει θα μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στους φόρους που στραγγαλίζουν τους πολίτες.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η δέσμευση της ΝΔ ότι θα καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα, ένα άδικο μέτρο που γέμισε τα ταμεία πέρυσι αλλά άδειασε τις τσέπες των πολιτών. Και που φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά και δε θα καταβάλλουν το χαράτσι.
Τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης ανέφεραν και οι τροικανοί. Δεν έκρυψαν την
ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Μάλιστα στο θέμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γερκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε: “Η μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού κενού για το 2013-2014 κατά 5,5 % του ΑΕΠ θα είναι το απόλυτο τεστ για τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα. Θα καλούσα την ελληνική πολιτική τάξη να προωθήσει αυτές τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας τα παγιωμένα συμφέροντα. Αλλιώς το βασικό ζωτικό κομμάτι των αλλαγών απαραίτητο για να μειωθεί μεσοπρόθεσμα το κενό αυτό ίσως δεν επιτευχθεί”. «Η ελληνική κρίση αποτελεί τεράστια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και την ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών», δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και της επιτροπής απασχόλησης, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.
Το σημείωμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει επίσης ότι “ακόμα και εάν επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου διάσωσης για μείωση του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020 από περίπου 160% σήμερα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι παραμένει [το χρέος] ιδιαίτερα υψηλό και μη βιώσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να μην είναι εύκολη η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων που είναι αναγκαία για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας”. Καμπανάκι δηλαδή για όλους.
antinews
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου