Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Τα σχέδια και οι στρατηγικές κινήσεις Σαμαρά, για την"επόμενη ημέρα"

Στη λογική της αυτοδυναμίας κινούνται στη Ν.Δ. για την επόμενη μέρα των εκλογών και ήδη το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τα στελέχη και τους στενούς του συνεργάτες είναι πως δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα. 
Στη Λεωφόρο Συγγρού γνωρίζουν πολύ καλά πως η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πως τον Ιούνιο θα πρέπει πιθανώς να ληφθούν νέα μέτρα για να καλυφθούν τρύπες που έχουν προκύψει. Από εκεί και πέρα, όμως, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να βρεθούν και να εφαρμοστούν ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα, μέτρα που θα είναι κοινωνικά δίκαια και δεν θα βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση. Βασική προτεραιότητα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι την επομένη των εκλογών να φτιάξει ένα λιτό και λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα, έτσι ώστε όχι μόνο να περιοριστούν οι σπατάλες αλλά να μπορέσει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μπροστά.  Ετσι, σε πρώτη φάση, είναι πολύ πιθανό το υπουργικό σχήμα να μειωθεί στο μισό, ενώ το επόμενο διάστημα στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να υπάρχει και άλλη μείωση. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη δεσμευτεί για την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και την αναβάθμιση του υπουργείου Τουρισμού καθώς
θεωρεί πως και τα δύο αυτά θέματα αποτελούν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να αναβαθμιστούν, αν η χώρα θέλει να βγει κάποια στιγμή από το τούνελ της κρίσης. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να ετοιμάζει σημαντικές εκπλήξεις όσον αφορά την κατάρτιση της νέας του κυβέρνησης, με τον ίδιο να εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών, πλαισιώνοντας το και από στενούς του συνεργάτες ως αναπληρωτές και υφυπουργούς. Είναι πολύ πιθανό οι δύο αντιπρόεδροι να παραμείνουν στα σημερινά τους πόστα, τόσο ο Σταύρος Δήμας στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αγνωστο είναι αν ο κ. Βορίδης παραμείνει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αν και στη Ν.Δ. θεωρούν ιδιαίτερα επιτυχημένο το μέχρι τώρα έργο του δεδομένης και της διαβούλευσης που είχε με τα στελέχη της Tρόικας όλο αυτό το διάστημα. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν και ο κ. Αρβανιτόπουλος παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει αξιολογηθεί και σε αυτή την περίπτωση θετικά το μέχρι τώρα έργο του. Σε κάθε περίπτωση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα βρεθούν και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αλλά προφανώς και προσωπικότητες από το χώρο της αγοράς, στελέχη που δεν θα ανησυχούν για το πολιτικό κόστος και θα μπορούν να προσφέρουν στη χώρα.
Στο μέλλον μάλιστα ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να θέσει ως ασυμβίβαστο τη θέση του βουλευτή με την υπουργική καρέκλα.
Από εκεί και πέρα σε καθημερινές συσκέψεις καθορίζεται η οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί και η οποία κυμαίνεται σε τρεις βασικούς άξονες: στις πολιτικές που είναι εσφαλμένες και οι οποίες θα πρέπει σύμφωνα με τη Ν.Δ. να τροποποιηθούν, στις πολιτικές που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί, όπως είναι η μείωση του κράτους, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τέλος ο εμπλουτισμός των πολιτικών με ουσιαστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη, όπως η απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (15 δισ.), η ολοκλήρωση των πέντε βασικών οδικών αξόνων που καρκινοβατούν επί δύο χρόνια, η εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες (7 δισ.), η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η επένδυση στην Ενέργεια με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Μιλώντας στον «Τ.τ.Κ» ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζει την εκτίμηση πως στο προσεχές διάστημα υπάρχει ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και τροποποίησης πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και άδικες και υπάρχουν περιθώρια. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το ίδιο το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής αναφέρει πως «[...] θα διαβουλευτούμε με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014 [...]», ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, έγραψε σε άρθρο του για την Ελλάδα ότι «[...] σε όλα τα προγράμματα συμβαίνουν απρόβλεπτα πράγματα, και το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του [...]» Σύμφωνα με τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών, ο  στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,1% του ΑΕΠ για φέτος μετατέθηκε για το 2013. Ετσι, αυτή τη χρονιά, παρά τη λήψη των νέων μέτρων του εφαρμοστικού νόμου, εκτιμάται ότι θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπώς σημαίνει πως οι στόχοι σε συμφωνία με τους εταίρους μας τροποποιήθηκαν.Μάλιστα, κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος έγινε για πρώτη φορά διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά, και έτσι κατάφερε να ματαιώσει τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από το φετινό Ιανουάριο,  διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στηρίχθηκαν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει και την πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα, αναφορικά με το θέμα των τροποποιήσεων του Προγράμματος, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι εύλογο να επιθυμεί να κάνει κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους και το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας. «Αυτό σημαίνει», ξεκαθαρίζει ο κ. Σταικούρας, «ότι υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης των πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές, αρκεί να υπάρχει αξιοπιστία της χώρας στην υλοποίηση των στόχων για δημοσιονομική προσαρμογή και βιώσιμη ανάπτυξη».
--------------------------------------------------------------------------------------

Προτάσεις για αποτελεσματική ρύθμιση των τραπεζικών δανείων

Μετά την ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά για την κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα και την αντικατάστασή του από έναν ενιαίο φόρο που θα είναι σαφώς δικαιότερος και πιο αποτελεσματικός, στη Ν.Δ. προωθούν λύσεις και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες, τα οποία πλέον με την κρίση αδυνατούν να αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα να κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους. Η Ν.Δ. η οποία ήδη εξετάζει σειρά μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος που θα αντικαταστήσουν τη σφοδρή φοροεισπρακτική επιδρομή κατά της κοινωνίας ζητεί από τις τράπεζες να προβούν σε πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις και σε περισσότερους διακανονισμούς των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μάλιστα, η Ν.Δ. ζητεί συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη, εφόσον αυτός αιτιολογημένα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Από τη Λεωφόρο Συγγρού επισημαίνουν πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται και κυρίως οι νέοι, οι οικονομικά και κοινωνικά πιο ασθενείς, αυτοί που έχουν πάρει τραπεζικά δάνεια. Μάλιστα, τονίζουν  πως είναι «επιτακτικά αναγκαία η συνετή και διορατική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, με κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και αναθέρμανσης της Οικονομίας και στην προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να συμβάλλουν και τα πιστωτικά ιδρύματα». 

 ----------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
·       Ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα
·       Συμμετοχή στην κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών 
   και προσωπικοτήτων από το χώρο της αγοράς 

·       Ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας

·       Ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και αναβάθμιση του υπουργείου Τουρισμού

·       Μείωση του κράτους, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

·       Απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (15 δισ.), ολοκλήρωση των πέντε βασικών οδικών αξόνων, εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες (7 δισ.), τόνωση της επιχειρηματικότητας

·       Επένδυση στην Ενέργεια με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ

·       Κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα και αντικατάστασή του από έναν ενιαίο φόρο

·       Λύσεις για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: