Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και ο Καβάφης


Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες σειράς επιθέσεων κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλαδή της συγκυβέρνησης, έχουν βάλει τη μάσκα του προστάτη των λαϊκών οικογενειών από τον «κακό» Στουρνάρα και μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο για να αποδείξουν ότι η παρούσα η κυβέρνηση απέτυχε.
Στις συνεδριάσεις της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε βροχή επιθέσεων εναντίον του από βουλευτές που του ζητούσαν εξηγήσεις για τα όσα είπε σχετικά με το αν η Ελλάδα υπερφορολογείται ή όχι, για τους πλειστηριασμούς, για το φόρο στα ακίνητα και για ένα σωρό άλλα θέματα.
Φυσικά προηγήθηκε το ειρωνικό χιούμορ του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος αντί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη, επιτέθηκε στον κ. Στουρνάρα μιλώντας ακόμη και για τη μάνα του. Και ο υπουργός δε μίλησε, όχι γιατί δεν είχε τι να πει για τον κ. Αντιπρόεδρο, αλλά γιατί αν μιλούσε κι έβγαζε στη φόρα όσα υπάρχουν για τον κ. Βενιζέλο, τότε θα πρέπει να βρέξει πολλές μέρες στην Ελλάδα για να ξεπλυθούν τα πάντα.
Την ίδια ώρα φυσικά υπάρχουν οι επιθέσεις κατά του τσάρου της οικονομίας από την κ. Μπακογιάννη, που ξαφνικά θυμήθηκε τις
λαϊκές οικογένειες και πόσο δύσκολα περνούν. Ανάθεμα κι αν έχει δει έστω και μια λαϊκή οικογένεια η κ. Ντόρα, πέραν ίσως από την παραδουλεύτρα που της καθαρίζει το σπίτι.
Και μαζί μ’ όλα αυτά διέρρευσε και η φήμη ότι ο κ. Καραμανλής, αν και δεν έχει τίποτε με τον κ. Στουρνάρα, δεν τον θέλει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και βάζει βέτο. Λες και ο υπουργός Οικονομικών έχει ποτέ ερωτηθεί για να πάει σε κανένα ψηφοδέλτιο.
Μαζί μ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποια sites που έχουν ξεκινήσει εργολαβία λάσπης κατά του υπουργού Οικονομικών. Ό,τι κι αν κάνει ο κ. Στουρνάρας του το χρεώνουν ως κακό. Ακόμη και ζητήματα που δεν είναι της δικής τους αρμοδιότητας του χρεώνονται ξαφνικά αφού πάντα πρέπει να υπάρχει ο «μουντζούρης».
Κι εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στηρίξουμε τον κ. Στουρνάρα, ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και από τη δουλειά που έκανε. Δουλειά, λοιπόν, του κ. Στουρνάρα, ο οποίος να θυμίσουμε διορίστηκε από τον κ. Σαμαρά, ήταν και είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να προχωρήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, να βρεθεί λύση για το χρέος. Για όσους δεν το ξέρουν, τα μακροοικονομικά και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι τα μείζονα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο υπουργούς. Φόροι, πλειστηριασμοί, έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ και άλλα πολλά που του χρεώνουν, ήταν δουλειά άλλων. Την έκαναν; Ο Μαυραγάνης, ο Σταϊκούρας, ο Θεοχάρης κ.λπ. Όπως φαίνεται όχι, αλλά τώρα, στη δύσκολη στιγμή ρίχνουν το φταίξιμο στον μουντζούρη κ. Στουρνάρα.
Το αν θα κρίνει κανείς τον κ. Υπουργό για το αν είναι καλός τεχνοκράτης, διαπραγματεύεται δυνατά ή αδύνατα με την τρόικα, φέρνει αποτελέσματα, είναι δικαίωμά του. Όπως και να του χρεώνουν τα πάντα, ακόμη κι αν πεθαίνει κάποιο άτυχο κορίτσι από μαγκάλι, όπως κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι έσπευσαν να πουν.
Κι ερχόμαστε στο πολιτικό ντεσού της υπόθεσης «χτυπάτε τον Στουρνάρα». Κατ΄ αρχάς δεν είναι καθόλου τυχαίες οι συντονισμένες επιθέσεις, συγκεκριμένων βουλευτών, συγκεκριμένων δημοσιογράφων και συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Και χτυπάνε τον Στουρνάρα διότι δεν μπορούν να τα βάλουν ακόμη με τον Σαμαρά που τον επέλεξε και τον στηρίζει. Όλοι οι παραπάνω εμφορούνται είτε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες είτε από λόγους που έχουν πολύ παρασκήνιο και πολύ διαπλοκή, αλλά δεν είναι της παρούσης. Το θέμα είναι ένα: ΟΚ, κύριοι έχετε δίκιο, ο Στουρνάρας είναι κακός. Να τον διώξουμε, λοιπόν, άλλωστε δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Έτσι θα ηρεμήσουν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα γίνει το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, ο Στουρνάρας εκπροσωπεί μια συγκεκριμένα οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση, δεν είναι ανεξέλεγκτος. Όταν, λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος υβρίζει εμμέσως τον κ. Στουρνάρα, αν κι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης της παρούσας πολιτικής (καλής ή κακής) τότε το πρόβλημά του είναι προσωπικό. Και όταν βουλευτές σαν την Ντόρα, βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια ψηφίζουν τον προϋπολογισμό που συνέταξε, τότε έχουν πάθει βέρτιγκο. Ή δεν έχουν τα κότσια να τα βάλουν με τον Σαμαρά.
Τέλος, θα πρέπει όταν επιτίθεσαι στον κορυφαίο υπουργό, ο οποίος το ξαναλέμε εφαρμόζει μια πολιτική που έχει συμφωνηθεί από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να έχεις και προτάσεις. Καλή ώρα όπως με το φόρο ακινήτων. Έγινε έκπτωση 400 εκατ. ευρώ από το πρώτο σχέδιο και μετά οι βουλευτές είπαν στον Στουρνάρα να κόψει το λαιμό του να τα βρει. Εμ, από τζάμπα μάγκες έφτασε η χώρα εδώ που έφτασε.
Κι αν είναι να διώξουν τον Στουρνάρα, όλοι οι… αντιστουρναρικοί να μας πουν ποιον θέλουν για νέο υπουργό, ποια πολιτική θα ακολουθήσει και τι λέει η τρόικα για όλα αυτά. Γιατί αλλιώς θυμίζουν το ανέκδοτο με το λαγό που βρίζει το λιοντάρι και όταν αυτό εμφανίζεται ο λαγός τονίζει «λέμε και καμιά μ…κία να περάσει η ώρα».
Πριν μερικές ημέρες σε μια συνέντευξή του ο μέγας βουλευτής Ταμήλος, όταν ρωτήθηκε αν θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών αν του το ζητούσαν είπε με την γνωστή τρικαλινή διάλεκτο: «Βιβαίους, παλιότερα όχ, αλλά τώρα που ασχουλήθηκα κι έμαθα οικουνουμικά, γιατί να μιν του κάνου;».
Δεν ξέρεις, μπορεί ο Ταμήλος ή κάποιος άλλος να κάνουν καλύτερα τη δουλειά του κ. Στουρνάρα. Μέχρι να το μάθουμε, όμως, θα πρέπει όλοι αυτοί να ξεκαθαρίσουν αν έχουν εναλλακτική οικονομική πρόταση. Αν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το πώς έχει η κατάσταση στη χώρα ή αν τον κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά με λαϊκίστικες κορώνες που αποκομίζουν μόνο ψηφαλάκια αλλά υπονομεύουν το μέλλον της Ελλάδας.
Αν ο Στουρνάρας είναι… μια κάποια λύσις, που θα έλεγε και ο Καβάφης, να τον θυσιάσουμε. Όλοι αυτοί οι όψιμοι κήνσορες όμως, που έχουν ψηφίσει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, το ένα μέτρο μετά το άλλο, θυμίζουν απλά το ποίημα «Περιμένοντας τους βαρβάρους», εκεί που λέει:
«Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
 σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
 γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
 και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·
 γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
 μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους».

http://www.antinews.gr/2013/12/05/237371/


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: