Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο λαός της γκρίνιας και η κινητοποίηση για την Κεφαλονιά



Είναι γεγονός ότι είμαστε λαός της γκρίνιας. Της μεμψιμοιρίας και της «ιερής αγανάκτησης» κατά του κακού κράτους, του κακού δημάρχου, του κακού υπουργού και πάει λέγοντας. Και τη γκρίνια αυτή την έχουμε στο DNA μας αλλά δημιουργήθηκε επειδή ακριβώς δεν υπήρξε ποτέ ένα σοβαρά δομημένο κράτος. Στήθηκε όπως στήθηκε μετά την Επανάσταση του 21 κι έκτοτε έχει όλες τις παθογένειες που μπορεί να έχει ένα κακό κράτος. Όμως, σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου και σίγουρα δε λείπει η ευαισθησία από τον κρατικό μηχανισμό.
Και τα λέμε όλα αυτά με αφορμή την Κεφαλονιά η οποία δοκιμάζεται τόσο άγρια από το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που δεν μπορείς να προβλέψεις. Τον κακό καιρό μπορείς να τον προβλέψεις και να βάλεις και πέντε σακιά άμμο στο σπίτι σου. Τα Ρίχτερ όμως δεν μπορείς κι άσε τους σεισμολόγους να σκούζουν ότι αυτοί προβλέπουν τα πάντα προκειμένου να παίρνουν χρηματοδότηση και να ζουν ζωή χαρισάμενη.
Ακούμε πολύ γκρίνια και από τους Κεφαλονίτες και από άλλους, άσχετους με τους σεισμούς με το νησί και με τις ευθύνες. Κάποιοι έχουν δίκιο και κάποιοι έχουν άδικο. Για παράδειγμα δεν μπορεί να στήνονται σκηνές χωρίς να έχουν έστω κι ένα στρώμα και να κοιμούνται οι άνθρωποι στο έδαφος. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν κοντέινερς έτοιμα προς χρήση στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας. Και δεν μπορεί να βλέπουμε τόσο μεγάλες ζημιές στο λιμάνι στο Ληξούρι ή σε δρόμους του νησιού. Διότι αυτό σημαίνει κακοτεχνίες κι αυτό σημαίνει μίζες. Απλά τα πράγματα.
Η Κεφαλονιά άντεξε και δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματισμός επειδή ακριβώς ο κόσμος έχει μάθει με τους σεισμούς. Κι έχει φτιάξει σπίτια με γερά θεμέλια. Φαίνεται όμως ότι οι υποδομές δεν ήταν και τόσο καλές, και γι’ αυτό φταίει το κράτος.
Να είμαστε, όμως, ακριβοδίκαιοι. Δεν έχουμε οργανωμένο κράτος, αλλά αυτή τη φορά κινήθηκε με απίστευτη ταχύτητα και παρά τα όποια προβλήματα έχει στηθεί μια ομπρέλα προστασίας στους σεισμοπαθείς. Άμεσα πήγαν εκεί υπουργοί και ο κρατικός μηχανισμός έκανε ότι μπορούσε για να διορθώσει τα πράγματα. Άμεσα όλο το νησί κι όχι μόνο το Ληξούρι που έχει πληγεί περισσότερο, κηρύχθηκε σεισμογενής περιοχή κι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν για όλα διαδικασίες εξπρές.
Και καινούργια σπίτια θα κτιστούν, και νέοι δρόμοι θα γίνουν και ο τουρισμός δεν θα πληγεί την καλοκαιρινή σεζόν. Γκρίνιες θα υπάρχουν πάντα και στο κάτω – κάτω καλό είναι να υπάρχουν για να σφίγγουν οι πωποί. Και είναι…
τυχεροί οι Κεφαλονίτες που τους βρήκε το κακό πριν από τις εκλογές, οπότε τα πάντα θα κινηθούν ταχύτατα (το ελληνικό DNA που λέγαμε).
Αλλά η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά και το πράγμα θα κυλήσει καλά, αν ο Εγκέλαδος αφήσει το νησί να ηρεμήσει. Θα πρέπει, όμως, να καταλογίσουμε και τις ευθύνες που πρέπει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές οφείλουν να είναι πανέτοιμοι για όλα και να μην περιμένουν την κεντρική εξουσία στην Αθήνα να κινητοποιείται. Είχε ο δήμος του νησιού έτοιμες σκηνές; Είχε κοντέινερς; Είχε τουαλέτες; Είχε ένα σχέδιο για να φιλοξενήσει τους κατοίκους που δεν είχαν σπίτια; Δε μπορεί να ζητάνε μόνο οι δήμαρχοι, έχουν και υποχρεώσεις. Τα πράγματα είναι απλά, αρκεί ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του είτε ο πρωθυπουργός είναι είτε ο δήμαρχος να πάει σπίτι του.
11:27


Η κατάσταση στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, θέμα κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: