Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ο κόσμος στη δίνη της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία και προειδοποιεί με πρόσθετες κλιμακωτές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις- εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί άμεσα σε αποκλιμάκωση
Σαφές μήνυμα πως το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία για ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία θα «παραβίαζε το διεθνές δίκαιο» αλλά και το Σύνταγμα της Ουκρανίας έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, κι ενώ άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη.
Ο κ. Ομπάμα προσέθεσε πως «κάθε συζήτηση» για ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να «περιλαμβάνει» τη «νόμιμη κυβέρνηση» της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των μεταβατικών Αρχών στο Κίεβο, τονίζοντας πως θεωρεί τον αποπεμφθέντα Βίκτορ Γιανουκόβιτς ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.
Η δήλωση του Αμερικανού ηγέτη ήλθε λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι χαρακτήρισε το εν λόγω δημοψήφισμα ασύμβατο με το ουκρανικό Σύνταγμα και συνεπώς «παράνομο». Η δήλωση του κ. Ρομπέι έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής που ανακοίνωσε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ρωσικής στάσης στην Κριμαία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, κάνοντας λόγο για μία «εντελώς παράνομη»
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνόδου, οι «28» καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους στην Κριμαία και να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Επίσης, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη Συφωνία Σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου.
«Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν συγκεκριμένα
την Πέμπτη την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σχετικά με συμφωνία χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας για Ρώσους πολίτες, καθώς και πάγωμα των συνομιλιών επί μίας νέας συμφωνίας διμερούς συνεργασίας.

Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προπαρασκευαστικές διεργασίες για την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία απειλούν με νέες κυρώσεις
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας ότι θα διεξαχθεί με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας».
Μιλώντας μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ δήλωσε: «Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».
Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την σύνοδο αυτή.
«Αν η Ρωσία (. . .) λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς», σημείωσε ο Ολάντ.
Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν δεν προχωρήσουν σε άμεσες συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.
«Όσα συνέβησαν στην Κριμαία είναι απαράδεκτα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει «σχετικά γρήγορα» στο πάγωμα πόρων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν η Ρωσία δεν σημειώσει προόδους στις συνομιλίες της με την Ουκρανία.
«Αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν και αν δεν σημειώσουν γρήγορη πρόοδο, τότε θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο το οποίο είναι το πάγωμα πόρων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία ή προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη γειτονική της χώρας, θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα.
Πάντως ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι.
«Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά καταφέραμε περισσότερα απ’ όσα θα περιμέναμε λίγες ώρες νωρίτερα», πρόσθεσε.
Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις προετοιμασίες για τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο της Ομάδας των 8 (G8) που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.
Το ΝΑΤΟ
To ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους από τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώπιον της πιο σοβαρής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Η Ουκρανία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ επί σειρά ετών. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.
«Αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, η κρίση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ευρω-Ατλαντικής περιοχής συνολικά. Ξεκάθαρα είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» είπε ο Ράσμουσεν.
«Πάνω απ’ όλα καλούμε τη Ρωσία να εφαρμόσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να τερματίσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Κριμαία. Καλούμε τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στις βάσεις τους και να απέχουν από οποιαδήποτε επέμβαση σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» τόνισε ο ίδιος.
http://www.antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: