Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται η συγκεκριμένη άσκηση ανάμεσα στις τρεις χώρες και κάθε χρόνο η ποιότητα και ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης επαυξάνεται, με τα σενάρια να καθίστανται συνεχώς πιο πολύπλοκα και απαιτητικά. Επίσης, ο αριθμός του προσωπικού που εμπλέκεται, καταδεικνύει πως δεν πρόκειται για «μια ακόμη άσκηση ρουτίνας», αλλά οι τρεις χώρες επενδύουν πλέον πολλά στη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των δυνάμεών τους.
Η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί – ελέω και γεωστρατηγικής πραγματικότητας – δίνει την ευκαιρία πραγματικής και σκληρής συνεκπαίδευσης, με τους εμπλεκόμενους να αντιλαμβάνονται ότι η από κοινού αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί.
Θα φαινόταν σα να «ευλογούμε τα γένια» μας, όμως, η παρουσία των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στην άσκηση αποσπά τα τελευταία τρία χρόνια εξαιρετικά θετικές, έως διθυραμβικές κριτικές, μεταδίδοντας την εικόνα μιας δύναμης από την οποία κάποιος έχει μόνο να κερδίσει προγραμματίζοντας ασκήσεις. Πρόκειται για μια διάκριση, η οποία αντανακλά ευθέως στην ελληνική αποτρεπτική αξιοπιστία…
Ο
προσεκτικός παρατηρητής έχει ήδη καταγράψει τόσο την «εξωστρέφεια» που
επιδεικνύουν, παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις,
όσο και τη θεαματική αύξηση των προσκλήσεων (συμπεριλαμβάνουμε και αυτές
σε επίπεδο διερευνητικής κρούσης) που λαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό, που
χαίρει καθολικής αναγνώρισης και σεβασμού για την επιχειρησιακή του
αξία, αλλά και για τον αθόρυβο και μη προκλητικό τρόπο που κινείται,
παρότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει δεν προέρχονται από δυνάμεις που
ακολουθούν τον ίδιο αξιακό – ηθικό κώδικα…
Τα αντικείμενα στην άσκηση ξεκινούν από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μέχρι ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, κινήσεις μονάδων επιφανείας, αλλά και την από κοινού δράση ομάδων υποβρυχίων καταστροφέων προερχομένων από τις τρεις χώρες, με σενάρια που αφορούν την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων.
Χαρακτηριστικό της σημασίας της άσκησης και της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται από τα γενικά επιτελεία των συμμετεχόντων χωρών, είναι η για πρώτη φορά εμφάνιση της σχετικά νέας ισραηλινής μονάδας «Snapir», η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλεια λιμένων (αποστολές επιφανείας και υποβρύχιες), με τη σχετική άσκηση που είναι και η τελευταία προσθήκη, να διεξάγεται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας σε λιμένα της Κρήτης.
Οι ναύαρχοι των τριών χωρών κάνουν λόγο για το νέο περιβάλλον ασφαλείας στο ναυτικό επίπεδο και τις νέες επιχειρησιακές δεξιότητες που απαιτεί, δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα για τη σημασία της άσκησης για όλους, της οποίας ο προσεκτικός σχεδιασμός διήρκεσε αρκετούς μήνες. Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις των τριών χωρών, ενώ το επίπεδο συντονισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω της «Noble Dina».
Από ισραηλινής πλευράς, έγινε γνωστό ότι στην άσκηση θα συμμετέχουν εκτός από τη μονάδα «Snapir», ένα υποβρύχιο κλάσεως «Dolphin», μία κορβέτα Sa’ar-5, καθώς επίσης και δύο κανονιοφόροι Sa’ar 4.5 με ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Οι Αμερικανοί στέλνουν πλοία του έκτου Στόλου που εδρεύουν στη Νάπολη της Ιταλίας με επικεφαλής πιθανότατα αεροπλανοφόρο, ενώ η ελληνική συμμετοχή, συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και τέσσερα μαχητικά F-16.
http://www.defence-point.gr/news/?p=98810
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου