Κυριακή 13 Απριλίου 2014

«Ξεκλήρισε» ο Πούτιν μια ολόκληρη πολωνική κυβέρνηση το 2010;

Ένα αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ της Ρωσίας πριν από τέσσερα χρόνια αφάνισε την ηγεσία της Βαρσοβίας. Θεωρούταν ατύχημα. Τώρα, μετά τα παιχνίδια του Πούτιν στην Ουκρανία, κάποιοι δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο δάσος Κατίν στη Ρωσία, όπου πετούσε για να τιμήσει τους 22.000 πολωνούς αξιωματικούς, δικηγόρους, ιερείς και καθηγητές που σφαγιάστηκαν από τους Σοβιετικούς πριν από 70 χρόνια. Ενενήντα πέντε ακόμα στρατιωτικά, πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, όπως η σύζυγός του, πέθαναν σε αυτή την πτήση. Μία από τις πιο τραγικές λεπτομέρειες ήταν ότι το σώμα της Πρώτης Κυρίας, Μαρία Κατσίνσκι, μπόρεσε να αναγνωριστεί μόνο από το βερνίκι των νυχιών της και την επιγραφή στο εσωτερικό της βέρας της.
Λιγότερο από δύο χρόνια πριν από τη συντριβή, ο αείμνηστος πρόεδρος είχε δώσει μια ομιλία, προειδοποιώντας ότι εάν η ρωσική επιθετικότητα δεν σταματούσε στη Γεωργία, όπου η Ρωσία είχε εισβάλει, θα επεκταθεί προς την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής και, ενδεχομένως, την Πολωνία. «Είμαστε εδώ για να αρχίσουμε τον αγώνα», είπε. Και πολλοί Πολωνοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πρόεδρος τους έχασε τη ζωή του εξαιτίας αυτής της προσπάθειας. Ο Φυσικός Kazimierz Nowaczyk είναι ένας από αυτούς.
Στις 10 Απριλίου 2010, στις 10:41 πμ, η πτήση 101 της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τον σύντομο διάδρομο του Σμολένσκ που ήταν μέσα στην πυκνή ομίχλη. Μέσα σε λίγες ώρες, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε δήλωση επιρρίπτοντας το δυστύχημα σε λάθος του πιλότου. Η τελική έκθεση της Ρωσίας σχετικά με το περιστατικό κατηγόρησε τον τέως Πρόεδρο Κατσίνσκι και τον «μεθυσμένο» διοικητή των εναέριων δυνάμεων ότι χρησιμοποίησαν «ψυχολογική πίεση» ώστε να αναγκάσουν τους πολωνούς πιλότους να προσγειωθούν σε ένα περιβάλλον χαμηλής ορατότητας.
Τα μαύρα κουτιά, οι φορητοί υπολογιστές του αεροσκάφους, τα ευαίσθητα έγγραφα, τα κινητά τηλέφωνα, τα βιβλία διευθύνσεων, οι αριθμοί τηλεφώνων, η αλληλογραφία και τα κορυφαία στρατιωτικά μυστικά, οι νατοϊκοί και οι διπλωματικοί κώδικες επί του σκάφους διασώθηκαν από το σημείο της έκρηξης αμέσως, από πράκτορες του Κρεμλίνου σε ένα «πραξικόπημα για την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας», σύμφωνα με τον πρώην αναλυτή της CIA Gene Poteat. Αυτό που ο Nowaczyk αποκαλεί «δουλειά χρόνων για τις υπηρεσίες ασφαλείας» ολοκληρώθηκε μέσα σε μια μέρα από την επίλεκτη ρωσική μονάδα ΟΜΟΝ, η οποία έσπευσε στην περιοχή.
Το αεροπλάνο ήταν ένα ρωσικό Tupolev- 154M 20 ετών που είχε ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί στη Ρωσία τέσσερις μήνες πριν, μια λεπτομέρεια που έχει γίνει το αντικείμενο πολλών εικασιών στα
πολλά φόρουμ και τις ομάδες που είναι αφιερωμένες στο να ερευνούν τη θεωρία συνωμοσίας γύρω από την πτήση. Σύμφωνα με τον Poteat, «σαράντα λεπτά πριν από τη συντριβή, ένα ρωσικό αεροπλάνο YAK- 40 με 40 επιβαίνοντες προσγειώθηκε με ασφάλεια. Είκοσι λεπτά πριν από τη συντριβή, ένα ρωσικό αεροπλάνο AWAC έκανε ένα touch- and-go στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια πέταξε προς τη Μόσχα».
Σε μια συνέντευξή του στο Daily Beast, ο Nowaczyk περιγράφει τα ευρήματα μιας ανεξάρτητης πολωνικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά το δυστύχημα και της οποίας είναι μέλος. Η ομάδα αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων προελεύσεων και στηρίζεται μόνο σε «επιστημονικά εργαλεία» για την έρευνά της, είπε. Όμως, η επιτροπή σχηματίστηκε από πολωνικές κοινοβουλευτικές παρατάξεις, όπως αυτή του αδελφού του εκλιπόντος προέδρου, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που δεν θεωρούν ικανοποιητική την επίσημη έκθεση Πολωνίας-Ρωσίας για το περιστατικό.
«Κατά τη δική μας άποψη, η έκθεση ήταν γεμάτη λάθη» εξηγεί ο Nowaczyk, αναφέροντας διάφορες ασυνέπειες και αντιφάσεις στην επίσημη αφήγηση. Ένα βασικό ζήτημα που τέθηκε από την επιτροπή Nowaczyk και τα πολλά διαδικτυακά φόρουμ που ασχολούνται με το δυστύχημα είναι ότι το ποσό των συντριμμιών που βρέθηκαν στο χώρο - κατ 'εκτίμηση 60.000 θραύσματα- θα ήταν αδύνατο για την περίπτωση ενός απλού αεροπορικού δυστυχήματος. Αναφέρει την επίθεση στο Λόκερμπι το 1988 και την πτήση 1996 TWA 800 από τη Νέα Υόρκη, που και οι δύο εξερράγησαν στον αέρα, αλλά υπήρχαν μόλις 11.000 κομμάτια από το αεροσκάφος και 3.168 κομμάτια αντίστοιχα. Και τα δύο αεροπλάνα ανακατασκευάστηκαν έως και 95 τοις εκατό. Ο Nowaczyk πιστεύει ότι μία έκρηξη προκάλεσε τον κατακερματισμό του προεδρικού αεροπλάνου. Στην επίσημη έκθεση τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δείχνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια του αεροσκάφους κόπηκε δύο με τρία δευτερόλεπτα πριν από τη συντριβή, κάτι το οποίο ο Nowaczyk πιστεύει επίσης ότι προκλήθηκε από την έκρηξη.
Όπως και πολλοί από εκείνους που ψάχνουν αυτές τις θεωρίες, ο Nowaczyk γνώριζε προσωπικά τέσσερα άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου. «Θέλετε απλά να μάθω την αλήθεια» λέει.
Στις 8 Απρίλη του 2014 –η Πολωνική Ραδιοφωνία ανέφερε ότι ο πολωνός Στρατιωτικός Εισαγγελέας στη Βαρσοβία Ireneusz Szeląg παρουσίασε ένα έγγραφο 1.300 σελίδων, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων, αποκλείοντας «κάθε πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη πάνω στο πολωνικό προεδρικό αεροπλάνο που συνετρίβη στο Σμολένσκ στις 10 Απριλίου 2010». Ο εισαγγελέας δήλωσε: «Μετά την ανάλυση 700 δειγμάτων, οι ειδικοί δεν βρήκαν ίχνη έκρηξης στο Tu- 154... Οι εμπειρογνώμονες είχαν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο χώρο της καταστροφής και στον τόπο όπου είχαν αποθηκευτεί τα συντρίμμια του αεροπλάνου». Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η έρευνα θα κλείσει το επόμενο έτος, παρότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν επεστράφησαν στην Πολωνία.
Αυτό δεν είναι πιθανό να ηρεμήσει τις εικασίες σχετικά με μια συνωμοσία, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων δράσεων του Πούτιν στην Ουκρανία. Ήδη το περασμένο έτος σχεδόν το ένα τρίτο του πολωνικού πληθυσμού πιστεύει ότι υπήρχε μια πιθανότητα ο πρόεδρος τους να είχε δολοφονηθεί. Ο αριθμός είναι ασυνήθιστα υψηλός για μια θεωρία συνωμοσίας και υποδηλώνει πόσο φοβισμένοι είναι οι Πολωνοί για τις ρωσικές προθέσεις.
Αλλά είναι όλο και πιο δύσκολο να διαχωριστούν οι εγκληματολογικές πτυχές της υπόθεσης από τους έντονους πολιτικούς ελιγμούς που την περιτριγυρίζουν στην Πολωνία. Το περιστατικό έχει χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει αντι- ρωσικά αισθήματα μεταξύ των ακροδεξιών ομάδων, για να αποδείξει τα αντι-ρωσικά διαπιστευτήρια και να προωθήσει πολιτικές καριέρες. Το ευρύ κοινό έχει κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικό. Τώρα, σε μια εποχή που τα αντι- ρωσικά αισθήματα είναι ήδη έντονα, αυτή η θεωρία θα μπορούσε να δηλητηριάσει περισσότερο τον πολωνικό λαό.
Για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τα γνωστά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η υπόθεση ότι η συντριβή του αεροπλάνου στο Σμολένσκ δεν ήταν ατύχημα παραμένει μια περιθωριακή θεωρία γεμάτη με πολιτικές προεκτάσεις. Εκείνοι που την διαδίδουν θεωρούνται παρανοϊκοί ή ακτιβιστές. Αλλά η συμπεριφορά του Πούτιν κατά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες έχει δώσει στον κόσμο έναν καλό λόγο για να επανεξετάσει τις θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μόλις πριν από δύο μήνες θα φαίνονταν γελοίες και παράλογες.
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/11/did-putin-blow-up-the-whole-polish-government-in-2010-a-second-look.html

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: