Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Μέρκελ: Η Ελλάδα έκανε ότι υποσχέθηκε- Σαμαράς: ¨οτι κάνω το κάνω για την πατρίδα

Αμεσως μετά την πιστοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού από την Eurostat θα συζητήσουμε αμέσως πώς μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα ώστε να σταθεί στις αγορές, είπε η Αγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Η συζήτηση όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδος δεν είναι κάτι που μπορεί να τελειώσει τώρα. Στις 23 Απριλίου θα μας πει η Eurostat τι συμβαίνει με το πλεόνασμα. Μετά θα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών, σημείωσε η καγκελάριος.
Θα χρειαστεί να δούμε τι θα χρειαστεί να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος στο τέλος του χρόνου. Θα πρέπει να εξετάσουμε την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, ανέφερε.
Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες παρά προβλήματα. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο στην χώρα έγιναν πάρα πολλά. Σήμερα κοιτάμε το μέλλον γιατί υπάρχουν ισχυρά πειστήρια ότι μπορούμε να κοιτάμε μπροστά».
Εχουν γίνει πολλά καλά αλλά η πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Υπάρχει το πλεόνασμα, μια μικρή αποτελμάτωση της ανεργίας και ίχνη ανάπτυξης, είπε.
Η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε μεγάλες θυσίες ήταν ένας δύσκολος δρόμος και για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πάντως τήρησε τις υποσχέσεις. Ότι είπε ότι θα κάνει το έκανε.
Η καγκελάριος ευχαρίστησε την Αθήνα για την προεδρία της ΕΕ στην οποία όπως είπε έγιναν πολλά με κυρίαρχο την τραπεζική ενοποίηση. Ουσιαστικό ρόλο έπαιξε και στα εξωτερικά θέματα, όπως αυτό της Ουκρανίας.

Σαμαράς: Η Ελλάδα τα κατάφερε

Σήμερα είναι μια νέα μέρα, οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο, σημείωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.
Από την τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στη χώρα έχουν αλλάξει πολλά. Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της. Νομίζω ότι με τις θυσίες ολόκληρου του ελληνικού λαού και την
αλληλεγγύη των εταίρων μας, σήμερα είμαστε σε διαφορετική μοίρα. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι καινούργια μέρα σήμερα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Όπως ανέφερε, ενημέρωσε την γερμανίδα καγκελάριο για την πετυχημένη έξοδο στις αγορές, την κατάσταση της οικονομίας αλλά και για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές ήταν μεγάλη επιτυχία, τόσο από πλευράς υπερκάλυψης όσο και από πλευράς επιτοκίου ενώ αποτελεί το επιστέγασμα της εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα.
Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως ότι η ελληνική πρόοδος, όπως πιστοποιείται από το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιστροφή στον κόσμο κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Eurogroup και η έξοδος στις αγορές, όλα αυτά οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού.
«Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν. Βλέπουμε ότι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Επιστρέφει η χώρα στην ομαλότητα, μπαίνει στην ανάκαμψη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης πλέον είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία.
Πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δοθεί δυνατότητα να δοθούν νέες ανάσες στην οικονομία και να αποκατασταθούν οι αδικίες, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, σημείωσε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιταχύνουν την εξομάλυνση, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι συζητήθηκε η συμμετοχή της Γερμανίας στο Επενδυτικό Ταμείο. «Αυτό το αναπτυξιακό ταμείο είναι το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Επενδυτική Τράπεζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ «την επόμενη φάση του προγράμματος, με βάση τη νέα πραγματικότητα. Προσπαθούμε να είμαστε μπροστά στους στόχους. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα».
Ερωτηθείς σε σχέση με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Σε ότι έχω κάνει μέχρι τώρα δεν σκέφτομαι τις εκλογές, μόνο την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αυτή η κυβέρνηση ξέρει που πάει, πως πάει και πώς θα φτάσει εκεί που πάει».






Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: