Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

«Ευρύτατη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εξαπολύει η Ουκρανία στην ανατολή

Μήνυμα πως οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας αρχίζουν μία «ευρύτατη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας έστειλε, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ, καθώς ρωσόφιλοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα σε τουλάχιστον πέντε πόλεις.

Παρά ταύτα, σε ένα κλαδί ελιάς προς τους αυτονομιστές, ο μεταβατικός πρόεδρος διεμήνυσε πως θα προσφέρει αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα έως τη Δευτέρα.

Ο κ. Τουρτσίνοφ κάλεσε τους πολίτες να μη στηρίξουν της φιλορωσικές δυνάμεις που δρουν σε ανατολικές πόλεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις φέρουν βαρύ οπλισμό ρωσικής προέλευσης.

Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη για εθνική ενότητα έναντι της επιθετικότητας από το εξωτερικό και ζήτησε από το λαό να μην πανικοβληθεί.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καλέσει από την πλευρά της η Ρωσία. Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 3:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Το διάγγελμα Τουρτσίνοφ ήλθε ώρες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, όπου οι αντάρτες έχουν στήσει οδοφράγματα σε
σημεία εισόδου και έχουν καταλάβει το αρχηγείο της Αστυνομίας και την τοπική έδρα της υπηρεσίας ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, η βία επεκτάθηκε και στο Χάρκοβο, όπου σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax-Ukraine, εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα έχουν περικυκλώσει το δημαρχείο του Χαρκόβου με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτήριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες κάνει λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Πέραν του Χαρκούβου, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ένοπλοι φιλορώσοι έχουν επίσης καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη (όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας), Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει πως υπάρχει ένοπλη αυτονομιστική παρουσία συνολικά σε πέντε παραμεθόριες ουκρανικές πόλεις.

Νωρίτερα, ένας άνδρας των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας έχασε τη ζωή του και πέντε συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στη Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Οι ρωσόφιλοι έχουν καταλάβει το τοπικό αρχηγείο της Αστυνομίας και την έδρα της υπηρεσίας ασφαλείας, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ανταλλαγές πυρών έλαβαν χώρα κοντά σε οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στην είσοδο της πόλης.

Από την πλευρά τους, οι ρωσόφιλοι δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti πως ένας ακτιβιστής σκοτώθηκε.

Για έναν νεκρό και εννέα τραυματίες κάνει λόγο προγενέστερος απολογισμός της τοπικής διοίκησης του Ντόνετσκ.

Ο κ. Αβάκοφ προσέθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας ανασυντάσσονται για νέα επιχείρηση, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους αντάρτες πως χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από την πλευρά της Μόσχας, τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Itar-Tass μεταδίδουν πως η ουκρανική επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ άρχισε μετά από συνομιλίες του Κιέβου με τον σταθμό της CIA στην Ουκρανία.

Στο διπλωματικό μέτωπο, προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, απηύθυνε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ.

Την ανησυχία του για την εμφάνιση ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, παραλληλίζοντας μάλιστα την κατάσταση με την εμφάνιση ενόπλων στην Κριμαία.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι περαιτέρω στρατιωτική ανάμειξη στη χώρα από την πλευρά της Ρωσίας θα οδηγήσει τη Μόσχα σε μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για υποκίνηση των αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορία που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Μόσχα.
 
Πηγή: http://www.skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: