Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αυτή είναι η συμφωνία Μέρκελ - Σαμαρά για τη ρύθμιση του χρέους

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δήλωση της κ. Μέρκελ για τα στοιχεία που θα περιμένουν όλοι στα τέλη Απριλίου για το πλεόνασμα θα είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Μπορεί κάποιοι να μεταθέτουν τις αποφάσεις για το Φθινόπωρο ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν στις αρχές Μαΐου. Στο Γιούργκρουπ που θα γίνει στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί πριν από τις ευρωεκλογές να υπάρξουν και οι πρώτες πινελιές της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για το χρέος. Να δοθεί δηλαδή στη δημοσιότητα ένα αρχικό σχέδιο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και για μείωση των επιτοκίων.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμφωνήθηκε μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά καθώς θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την υποψηφιότητα Γιούνκερ από πλευράς Λαϊκού Κόμματος.
Βεβαίως θα τονίζεται η σταθερή και χωρίς παρεκκλίσεις πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ως «αντάλλαγμα» για τη ρύθμιση του χρέους.
Μια άλλη πληροφορία που φαίνεται να είναι θετική και βγήκε από την επίσκεψη Μέρκελ είναι αυτό το λεγόμενο αναπτυξιακό ταμείο το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα ώστε να προσφέρει στην Ελλάδα την απαραίτητη ρευστότητα για το αναπτυξιακό «μπουμ» που θα βγάλει τη χώρα οριστικά από την ύφεση. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί κι αυτό στο Γιούρογκρουπ της 5ης Μαΐου και σίγουρα κάποια σημεία του θα τα δούμε πριν τις ευρωεκλογές.
Τέλος, σημαντικό θεωρείται και το στοιχείο ότι Μέρκελ και Σαμαράς συμφώνησαν για την οριστική αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα. Να μην ξαναζεί η Ελλάδα δηλαδή το συνεχές ψυχόδραμα των διαπραγματεύσεων με τον Πόλ Τόμσεν και την παρέα του. Βεβαίως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα δημοσιονομικά από Βρυξέλλες και ΔΝΤ (αν δεν αποχωρήσει από την τρόικα) αλλά δεν θα είναι αυτό το χάλι των παζαριών, των εκβιασμών και του «πιστολιού στον κρόταφο» που μας έβαζαν κάθε λίγο και λιγάκι.
Η ελληνική κυβέρνηση, με την έξοδο στις αγορές και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στην οικονομία κέρδισε και τους ευρωπαίους συμμάχους της. Η επίσκεψη της Μέρκελ και τα έστω και φειδωλά λόγια επιδοκιμασίας της προόδου της οικονομίας είναι το εφαλτήριο για την οριστική συμφωνία για το χρέος που θα υπάρξει μέσα στο 2014. 
 Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα οριστικά και αμετάκλητα.
http://www.antinews.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: