Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξοπλίζουμε τους Κούρδους του Ιράκ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προμηθεύει με οπλισμό τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ. «Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Ιράκ, ώστε (. . .) πολύ σύντομα να παραδώσουμε όπλα που χρειάζονται επειγόντως οι Κούρδοι», είπε η Χαρφ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Τα όπλα αυτά προέρχονται τόσο από τα ιρακινά ομοσπονδιακά αποθέματα όσο και από τις ΗΠΑ, ανέφερε η Χαρφ. «Εργαζόμαστε ενεργά όσον αφορά οποιονδήποτε τρόπο για να παραδώσουμε τα όπλα τα οποία χρειάζονται επειγόντως οι Κούρδοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ιράκ αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη έκτακτη ανάγκη που χρειάζεται να το κάνουμε» άμεσα, επέμεινε η ίδια.

Η Χαρφ επισήμανε ότι οι παραδόσεις άρχισαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους όπλα αναφέρεται. Δυόμισι χρόνια αφότου απέσυραν τα μάχιμα στρατεύματά τους από το Ιράκ, οι ΗΠΑ άρχισαν την περασμένη Παρασκευή να πλήττουν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιρακινό Κουρδιστάν και να προστατεύσουν το αμερικανικό προξενείο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

H κρίση ώθησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και το Κουρδιστάν —παρότι οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες— να συνεργαστούν, σημείωσε η Χαρφ. «Αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις ιρακινές δυνάμεις και στους Κούρδους έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Είναι κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε.

Eξάλλου νωρίτερα σήμερα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η CentCom, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία, ανακοίνωσε ότι χθες Κυριακή στις 23:00 [ώρα Ελλάδας] αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν και κατέστρεψαν πολλά αυτοκίνητα μιας οχηματοπομπής του Ισλαμικού Κράτους [οι επιβαίνοντες στην οποία] ετοιμάζονταν να επιτεθούν στους Πεσμεργκά που υπερασπίζουν την Αρμπίλ». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε εντολή να
αρχίσουν οι επιδρομές στο Ιράκ, έχει αφήσει ανοικτό το χρονοδιάγραμμα της αεροπορικής αυτής εκστρατείας.

To υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δε σκοπεύει να επεκτείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πέραν της περιοχής του βορείου Ιράκ, όπου η Πολεμική Αεροπορία στοχεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για τις επιδρομές, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «έχουν πραγματοποιήσει 15 αεροπορικούς βομβαρδισμούς» εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Μέιβιλ, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, όπου ωστόσο δε διευκρίνισε τις ζημιές που έχουν προκαλέσει στους μαχητές. «Δε σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε την [αεροπορική] εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη πέραν των σημερινών επιχειρήσεων άμυνας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Εκτίμησε επίσης ότι 50 με 60 αποστολές πραγματοποιούνται κάθε ημέρα από τα αμερικανικά

αεροσκάφη πάνω από τον ιρακινό βορά, αριθμός που περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές αποστολές και τις αεροπορικές επιδρομές. «Οι βομβαρδισμοί έχουν συμβάλει στο να επιβραδύνουμε την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Σίντζαρ και στα δυτικά του Αρμπίλ» την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, εξήγησε ο αντιστράτηγος, που υπογράμμισε ότι στόχος είναι καταρχάς η υπεράσπιση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται στο Αρμπίλ. Το Πεντάγωνο ωστόσο επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι απίθανο να αποδυναμώσουν σημαντικά την ισλαμιστική οργάνωση και να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές του Ιράκ ή τη Συρία.

«Εκτιμάμε ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ έχουν επιβραδύνει τον επιχειρησιακό ρυθμό και προσωρινά έχουν διαταράξει την προέλασή τους προς την επαρχία Αρμπίλ». «Ωστόσο, αυτές οι επιδρομές είναι απίθανο να επηρεάσουν τις συνολικές ικανότητες του Ισλαμικού Μετώπου ή τις επιχειρήσεις του σε άλλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

kathimerini.gr




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: