Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στην Μέρκελ, μίλησε για τέλος των Μνημονίων και για φοροελαφρύνσεις.

Νίκη Σαμαρά

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στην «αφέντρα» της Ευρώπης, μίλησε για τέλος των Μνημονίων και για φοροελαφρύνσεις. Για πρώτη φορά μέσα στην εξαετή ελληνική τραγωδία, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ότι η Μέρκελ δεν μας έχει πλέον στο μάτι και ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες που έχει πετύχει η Ελλάδα.

Υπ' αυτή την έννοια το ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ όπως συνηθίζει, μίλησε γενικόλογα και χωρίς να θέλει να δείξει ότι συμφωνεί με τις ελληνικές θέσεις.

Αν θα ήθελε κάποιος να ερμηνεύσει το κλίμα στο Βερολίνο και τη «γλώσσα» του σώματος των δύο συνομιλητών θα έλεγε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και ότι στο παρασκήνιο ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε τις δεσμεύσεις που ήθελε. Και για να προλάβουμε τους Συριζαίους που θα μιλήσουν για αποτυχία και άλλες τέτοιες ανοησίες (οι ίδιοι που κατέκριναν τον Σαμαρά γιατί πάει στο Βερολίνο) θα πούμε το εξής: Αν κάποιος περίμενε ότι η Μέρκελ θα έβγαζε ζωντανά από τα γνωστά ταγεράκια της μια επιταγή και θα την έδινε στον Σαμαρά, θα χαρακτηριζόταν αιθεροβάμων. Η Γερμανία δεν κάνει δώρα και βεβαίως δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση ότι κάνει λάθη. Ως εκ τούτου, μόνο ως νίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία του Σαμαρά που πέτυχε να μιλάει πλέον ως ίσος προς ίσον. Η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2009 δεν έσκυψε το κεφάλι σε επίσημη συνάντηση με κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρώπης, και δη με την Μέρκελ που ξέρουμε όλοι τι «μέγαιρα» είναι, ειδικά όταν μιλάει για οικονομικά.

Η συνέντευξη τύπου ανέδειξε αυτή την ισορροπία που επιχειρήθηκε από τις δύο πλευρές. Η Γερμανία πρόθυμη να μας βοηθήσει, αναγνωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας και θα μας στηρίξει στα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα έβαλε στο τραπέζι όλα τα θέματα που «καίνε». Δηλαδή τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, την στήριξη για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η χώρα, δηλαδή την έξοδο από το Μνημόνιο.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο Σαμαράς επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της απεξάρτησης από τον έλεγχο του ΔΝΤ. Δεν το χαρακτήρισε «βελούδινο διαζύγιο» αλλά επιβεβαίωσε ότι η απομάκρυνση από το Ταμείο θα γίνει νωρίτερα από τον
προγραμματισμό.

«Έχουμε ανάγκη το πακέτο των φοροελαφρύνσεων. Δείξαμε ότι κάναμε πολλά και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα ακόμη. Έχουμε ανάγκη όμως από στιγμές ανάσας για να δοθεί ώθηση στις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο και ότι μετά την αξιολόγηση της τρόικας και τα stress test, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε συντομότερο διάστημα απ΄ότι προβλεπόταν. Αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στην έξοδο στις αγορές, όπως και στις θετικές αποδόσεις των ομολόγων. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

«Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος. Η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και τα επόμενα χρόνια, μετά το μνημόνιο» πρόσθεσε.

«Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, όμως η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ενώ επισήμανε ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή, αλλά δεν θα είναι διαζύγιο». «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο -ούτε καν βελούδινο- από το ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι αγορές εμπιστεύονται για πρώτη φορά την Ελλάδα και ότι η χώρα βγήκε από την ύφεση μετά από 6 χρόνια. «Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα απ' ότι έλεγε το μνημόνιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά της διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με την στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικός της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία. Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη».

Τέλος είπε ότι υπογράμμισε στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Οι έρευνες στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργιο ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος.

«Ευχάριστο» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει πολλά θετικά δείγματα και μηνύματα, σημειώνοντας ότι αναμένεται να υπάρξει σύντομα ανάπτυξη.

«Η Γερμανία προσπαθεί να υποστηρίζει την Ελλάδα και σε διμερές επίπεδο» τόνισε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου ενώ πρόσθεσε πως οι δυο τους μίλησαν για τα επόμενα βήματα που επεξεργάζεται η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: