Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Βομβαρδίζουν διυλιστήρια που ελέγχουν τζιχαντιστές

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στη Συρία τα διυλιστήρια που ελέγχουν τζιχαντιστές.  Στο τρίτο «κύμα» επιδρομών, επλήγησαν 12 διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Αναφορές οργανώσεων ακτιβιστών μιλούν για 14 νεκρούς ενόπλους αλλά και πέντε αμάχους από τις επιδρομές, την ώρα που οι συγκρούσεις για το Κομπανί συνεχίζονται.
Παράλληλα, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε περιοχή νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.
Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση ανέφερε την Πέμπτη πως έγιναν συνολικά 13 επιδρομές που στόχευαν μικρές μονάδες διύλισης πετρελαίου που ελέγχει η ISIS. Ξεχωριστή επιδρομή έπληξε ένα όχημα. Το αποτέλεσμα «είναι ακόμη υπό αξιολόγηση, αλλά έχουν πρώτες ενδείξεις πως οι επιδρομές ήταν επιτυχείς», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.


Στρατιωτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι στις επιδρομές πήραν μέρος και αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, των δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, αλλά η πραγματική του έκταση είναι άγνωστη. Εκτιμάται ότι το ISIS παράγει λιγότερα από 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.
Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που
εδρεύει στο εξωτερικό και συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, ανέφερε ότι στα πλήγματα της τελευταίας νύχτας σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι αλλά και πέντε άμαχοι.
Την ίδια στιγμή, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Άντρα, βόρεια της Δαμασκού, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών από τον Δεκέμβριο 2013.
«Από σήμερα το πρωί, ο στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της Αντρα και αποκατέστησε την ασφάλεια στην πόλη» δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο συριακή στρατιωτική πηγή. Ανάλογες πληροφορίες είχε μεταδώσει νωρίτερα και το τηλεοπτικό κανάλι της Χεζμπολάχ.
Όσον αφορά τις συγκρούσεις στην συροτουρκική μεθόριο, οι κουρδικές ένοπλες ομάδες ανέφεραν ότι απώθησαν νέα επίθεση των τζιχαντιστών για την κατάληψη του Αΐν αλ Αράμπ, ή αλλιώς Κομπανί. Σύμφωνε με την κουρδική YPG, οι ένοπλοι της ISIS απωθήθηκαν σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από την πόλη. news.makedonias.gr




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: