Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ - Αμφίπολη: Ο σκοτεινός τρίτος θάλαμος

Πόσο κοντά είναι η ομάδα Περιστέρη στον νεκρικό θάλαμο;

Η άλλη όψη της ετοιμόρροπης «θόλου» - Ξεκινούν άμεσα εργασίες αντιστήριξης και υποστήλωσης, καθώς υπάρχει μεγάλη καταπόνηση από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου
Σαν να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα των εξερευνητών του φαίνεται να λειτουργεί ο Τάφος της Αμφίπολης, καθώς, όσο η ανασκαφή προχωρά στα ενδότερα του Τύμβου, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Η απειλή της κατάρρευσης έγινε περισσότερο άμεση στον τρίτο θάλαμο από ό,τι θα μπορούσε να ισχύει στους δύο προηγούμενους και το υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε να υπογραμμίσει τους σχετικούς κινδύνους με τη μέγιστη δυνατή έμφαση.
«Έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου» σημειώνει το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΠΟ την Κυριακή, τηρώντας την τακτική των σημαντικών ανακοινώσεων σε «νεκρό» χρόνο για τα έντυπα -κυρίως τα εβδομαδιαία- ΜΜΕ. Η ανάλυση, δε, του τι ανευρέθηκε στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου είναι όσο λεπτομερής χρειάζεται ώστε να συδαυλίσει ακόμη περισσότερο την αγωνία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Αμφίπολη: «Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας» συνεχίζει το δελτίο τύπου «με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού».

«Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Συγκεκριμένα, το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ».

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει ο εξαπλασιασμός του κολοσσιαίου βάρους που καλείται να διαχειριστεί το αρχαίο ταφικό μνημείο ανάμεσα στα δύο μέχρι στιγμής γνωστά άκρα του, δηλαδή την είσοδο και τον τρίτο θάλαμο.
..


Το ΥΠΠΟ επιβεβαιώνει ότι «τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας».

Για τους έχοντες τεχνικές γνώσεις και αντίστοιχα ενδιαφέροντα, το υπουργείο προχωρά σε εκτενή αναλυτική αναφορά στα μέσα με τα οποία θα υποστηριχθεί η θολωτή οροφή του τρίτου θαλάμου, πώς θα αποσοβηθεί η κατάρρευση, πώς θα αφαιρεθεί ανώδυνα για την ευστάθεια του μνημείου η επιχωμάτωση κ.λπ.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο αναμενόμενο: «Η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στο χώρο και της απαίτησης ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης, θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας». Παρά το συντακτικό λάθος («η εφαρμογή... θα απαιτήσουν»), το κείμενο καθιστά σαφές ότι τις επόμενες ημέρες η πρόοδος των ανασκαφικών εργασιών δεν θα είναι ορατή. Με άλλα λόγια, υπεραπλουστεύοντας, το μήνυμα είναι «μην περιμένετε εντυπωσιακές αποκαλύψεις, δουλεύουμε για να μην μας πέσει το μνημείο στο κεφάλι».

Βεβαίως, η άλλη όψη αυτής της ανακοίνωσης είναι ότι η διεπιστημονική ομάδα της κας Αικατερίνης Περιστέρη κερδίζει χρόνο ώστε να εργαστεί απερίσπαστη και όπως απαιτεί μια τόσο ευαίσθητη αρχαιολογική επιχείρηση.

Όπως είχε φανεί ξεκάθαρα τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαίτερα λόγω της δημόσιας σύγκρουσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την κα Περιστέρη, η ευρύτατη δημοσιότητα των εργασιών στην Αμφίπολη και η διαρκής αδημονία του κοινού για αποκαλύψεις μέσα από τον περίφημο τάφο της Αμφίπολης προκάλεσαν δυσάρεστες, επικοινωνιακού τύπου κυρίως, παρενέργειες.

Όμως, εφόσον διευκρινίζεται ότι τις επόμενες «αρκετές μέρες» -όπως τονίζει το δελτίο τύπου της Κυριακής- θα γίνονται εργασίες υποστήλωσης, ο τύπος και το κοινό θα πρέπει να ζήσουν με τη σπάνη των πληροφοριών και την παράταση της αγωνίας. Από επικοινωνιακή άποψη, πάντως, ο πραγματικός πάταγος δημιουργείται όταν μια είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, όταν δηλαδή οι προσδοκίες για μια πραγματικά μεγάλη αποκάλυψη είναι σημαντικά -και εσκεμμένα- μειωμένες.
Βασίλης Τσακίρογλου

Πόσο κοντά είναι η ομάδα Περιστέρη στον νεκρικό θάλαμο;

Οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν ότι οι Καρυάτιδες είναι από το ίδιο μάρμαρο Θάσου που είναι κατασκευασμένα τμήματα του υπόλοιπου τάφου και πως όλα έχουν βγει από το ίδιο μακεδονικό εργαστήριο

Οι εργασίες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι πυρετώδεις. Μπροστά πηγαίνουν οι μηχανικοί για να υποστυλώνουν το μνημείο, πίσω ακολουθούν οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν και αμέσως μετά οι συντηρητές που προστατεύουν τα ευρήματα.

Η δουλειά τους είναι δύσκολη αλλά και επικίνδυνη... Χώματα 13 μέτρων μπλοκάρουν την είσοδο στον τρίτο ταφικό θάλαμο. Η μαρμάρινη πύλη που αποκαλύφθηκε χαρακτηρίζεται από επιμελημένο μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν έχουν φτάσει στον νεκρικό θάλαμο η όχι. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι πιθανό: Εχοντας δεχθεί ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος, αλλά μέτρο προστασίας των νεκρών, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν καλύψει τον νεκρό με χώμα. Πουθενά σε μακεδονικό τάφο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Άρα το πιθανότερο είναι να έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ουσιαστικά του νεκρικού θαλάμου.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικρίσουν κάποια πύλη σφραγισμένη που θα οδηγεί στον χώρο της ταφής. Από την μέχρι τώρα αυτοψία στο χώρο δεν έχει εντοπιστεί πύλη, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο, η στάθμη του τάφου να κατεβαίνει πιο κάτω και να υπάρχουν σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν τα βήματα των αρχαιολόγων στον νεκρικό θάλαμο.

Ωστόσο, μέχρι να γίνει η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Το πρώτο είναι να μπουν υποστυλώματα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μνημείου και των εργαζομένων και μόνο τότε θα αρχίσουν οι επόμενες εργασίες της αποχωμάτωσης που θα φέρουν στο φως τα ευρήματα του τρίτου θαλάμου.

Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες μένει να προχωρήσει η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου, αυτού που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες αλλά και του πρώτου εκεί που είναι οι Καρυάτιδες. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, απομένει ακόμα χώμα, ύψους τριών μέτρων, μέχρι να αποκαλυφθεί το δάπεδο στον πρώτο θάλαμο, όπου εκεί περιμένουν να βρουν σημαντικά ευρήματα, όπως είναι, τα κομμάτια από τις Καρυάτιδες, οι δοκοί που απουσιάζουν από την οροφή, αλλά και να αποκαλυφθεί η έδραση των Καρυάτιδων.

Επίσης χθες, στην ενημέρωση που παρείχε το υπουργείο Πολιτισμού στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης, αποσαφηνίστηκε ότι η πύλη με της Καρυάτιδες δεν περιέχει κανένα επιπλέον αρχιτεκτονικό στοιχείο διακόσμησης, πέρα από τις δύο κόρες, ενώ σχετικά με την τεχνοτροπία του γλύπτη που τις σμίλεψε ειπώθηκε ότι προσπάθησε να μιμηθεί τον αττικό ρυθμό, γι’ αυτό και δίνουν την αίσθηση ότι είναι παλαιότερες.

Ωστόσο η πραγματογνωμοσύνη συμπέρανε ότι είναι από το ίδιο μάρμαρο Θάσου που είναι κατασκευασμένα τμήματα του υπόλοιπου τάφου και έχουν βγει όλα από το ίδιο μακεδονικό εργαστήριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται να αποκαλυφθεί και το δάπεδο στον ταφικό θάλαμο, πίσω από τις Καρυάτιδες – είναι ο θάλαμος που είναι ντυμένος με μάρμαρο Θάσου με την τεχνική της Ορθομαρμάρωσης, καθώς επίσης και όπως προαναφέραμε, το τι κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος, όπου εκεί ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές απαντήσεις για την ταφή, καθώς διαδέχεται την «λιτή» λευκή αίθουσα – με ότι μπορεί να συμβολίζει… Η μεγάλη προσδοκία είναι να βρεθεί μια επιγραφή, πολυπόθητη και σπάνια καθώς όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν στους μακεδονικούς τάφους, ποιος μπορεί όμως να υποστηρίξει ότι το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά, είναι ένας συνηθισμένος μακεδονικός τάφος;

Με πληροφορίες από xronometro.com
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: