Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σε μονομερείς αποφάσεις για φοροελαφρύνσεις προχωράει ο Σαμαράς

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια μιλήσαμε για σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα, για οριακές διαπραγματεύσεις, για αγωνία και για μάχη μέχρι τέλους.
Μπορεί να έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις με τις τόσες φορές που έχουν ακουστεί ή γραφτεί. Ωστόσο, η τελευταία ίσως αξιολόγηση της τρόικας που ξεκινά την Τρίτη ενδεχομένως να είναι η «μητέρα όλων των μαχών». Κι αυτό το λέμε καθώς τις τελευταίες ώρες στο παρασκήνιο πέφτει στην κυριολεξία… πολύ ξύλο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε μια σύγκρουση που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει αν θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει την τελευταία έξοδο από την πολιτική κρίση και το αδιέξοδο προχωρώντας σε μονομερείς αποφάσεις για φοροελαφρύνσεις. Δηλαδή θα ανακοινωθούν μέτρα τα οποία δεν έχουν εγκρίνει οι δανειστές. Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ανταμείψει τους πολίτες για τις θυσίες που έκαναν, να δώσει πίσω ένα μέρος από αυτά που περικόπηκαν και προκάλεσαν ανεπανόρθωτη κοινωνική κρίση.
Η στροφή θα έχει στόχο βεβαίως την επανασυσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, την προσπάθεια να μαζευτεί η Κ.Ο. που πολλές φορές θυμίζει «ρεμπέτ ασκέρι» αλλά και μια αίσθηση ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από το Μνημόνιο, όμως, χωρίς την ακατάσχετη παροχολογία του Τσίπρα.
Τα μέτρα που ενδεχομένως να ανακοινωθούν και μέσα στην εβδομάδα που μπαίνει και να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 6 Οκτωβρίου, είναι:

·Μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα κατά 30%-40%, κάτι που θα αποτελέσει την αρχή για ευρύτερες αλλαγές στα τεκμήρια.
·Πόθεν έσχες στα ακίνητα όχι με βάση την υψηλή αντικειμενική αξία, αλλά με βάση την τιμή συμβολαίου, ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες.
·Αίτημα στην τρόικα για εφάπαξ μείωση των αντικειμενικών αξιών ένα χρόνο νωρίτερα από την αρχική συμφωνία, δηλαδή το 2015 αντί για το 2016. Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα μειώσει αυτόματα σχεδόν 20 φόρους, και τον ΕΝΦΙΑ, που βαρύνουν τα ακίνητα.
·Περισσότερες δόσεις για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ταμεία που έχουν φτάσει τα 90 δις συνολικά. Από 72 έως και 100 δόσεις ανάλογα με το ποσό και την κατάσταση του οφειλέτη.
·Κούρεμα έως 90% στις προσαυξήσεις που μπαίνουν για όποιον δεν πληρώνει στην ώρα του. Ένα μέτρο που απασχολεί 3 εκατ. πολίτες οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις αλλά επιβαρύνονται και με πρόστιμα που τελικά δεν θα πληρώσουν ποτέ.
·Μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015.
·Διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση και πιθανότητα ένταξης στον χαμηλό συντελεστή κι άλλων προϊόντων.
Το πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει το κακό κλίμα αλλά και να κλείσει τα στόματα των Συριζαίων που μιλάνε και μοιράζουν «πλαστές επιταγές». Βεβαίως τα πάντα περνάνε από την κρησάρα της τρόικας η οποία ήδη λέει όχι. Οι διαρροές από τις Βρυξέλλες δίνουν και παίρνουν με τον Ντέκλαντ Κοστέλο, μέλος της τρόικας να διαρρέει σε δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για χαλάρωση από το πρόγραμμα. Επίσης είπε ότι το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό φθάνει στα 12 δισ. ευρώ. Έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση υπό το πρίσμα ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η υλοποίηση 1.000 προαπαιτούμενων δράσεων και να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής.
Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν επίσης ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, πχ στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.
Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων.
Με λίγα λόγια πριν έρθουν στην Αθήνα στέλνουν τα εξής μηνύματα: Ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις αν δεν βρείτε ισοδύναμα και δεν υλοποιήσετε 1.000 προαπαιτούμενα και ανοίξτε ξανά θέμα μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτό είναι το μπρα ντε φερ που θα παιχτεί τις επόμενες ημέρες, όμως, η Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια για υποχωρήσεις. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έστω και μονομερώς στις ενέργειες ανακούφισης των νοικοκυριών τότε έχει χάσει το παιχνίδι. Στο κάτω – κάτω τα παραπάνω μέτρα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αντιθέτως μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη αν π.χ. αυξηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων ή αυτοκινήτων.
Αυτό είναι λοιπόν το σκηνικό που έχει στηθεί κι ελπίζουμε οι νέοι υπουργοί όπως ο Χαρδούβελης που κάνουν ουσιαστικά την πρώτη διαπραγμάτευση, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Άλλωστε είναι η μόνη τους ελπίδα.
antinews.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: