Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Την καταστροφή του Isis υποσχέθηκε ο Ομπάμα στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

«Ο στόχος μας είναι σαφής: θα υποβαθμίσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το Isis μέσα από μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Την παραμονή της 13ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησής του για τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό. Υποσχέθηκε να στοχεύσει όλους τους μαχητές του Isis, όπου και αν βρίσκονται» και είπε μεταξύ άλλων: «Ο στόχος μας είναι σαφής: θα υποβαθμίσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το Isis μέσα από μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε λεπτομερώς σε σχέδια που θα ξεκινήσουν με την επέκταση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της σουνιτικής μαχητικής ομάδας, από το Ιράκ ως τη βόρεια Συρία, όπου βασίζονται κυρίως τα στρατόπεδα και οι μαχητές της οργάνωσης. Ο Ομπάμα αντιμετώπισε ιδιαίτερες επικρίσεις από τους πολιτικούς αντιπάλους του την περασμένη εβδομάδα, όταν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε ακόμη αποφασίσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση της απειλής του Isis. Χθες το βράδυ ο Ομπάμα περιέγραψε αυτή τη στρατηγική, ως «μια σταθερή, αμείλικτη προσπάθεια για να εξοντώσουμε το Isis, όπου και αν βρισκεται, χρησιμοποιώντας τις εναέριες δυνάμεις μας και την υποστήριξή μας στις δυνάμεις των εταίρων στο έδαφος». Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική εξόντωσης των τρομοκρατών που μας απειλούν, με την παράλληλη υποστήριξη των εταίρων στις γραμμές του μετώπου, είναι αυτό που επιδιώξαμε με επιτυχία στην Υεμένη και τη Σομαλία επί χρόνια».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, αξιωματούχοι του Πενταγώνου πιστεύουν ότι η προγραμματισμένη μακροχρόνια παρέμβαση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρία έτη, ξεπερνώντας χρονικά την προεδρία του Ομπάμα. Η αμερικανική εκστρατεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλαπλές στρατιωτικές και πολιτικές επιπλοκές, όπως το πώς θα νικήσει το Isis χωρίς να φαίνεται ότι βοηθά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για να συντονίσει την περιφερειακή υποστήριξη για την εκστρατεία κατά του Isis και την
Τετάρτη συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι. Μιλώντας από τη Βαγδάτη, ο Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην προετοιμασία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για την καταπολέμηση των μαχητών. Ο Πρόεδρος απέκλεισε την ανάπτυξη των αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων, αλλά υποσχέθηκε να στείλει 475 μέλη της υπηρεσίας των ΗΠΑ για την παροχή κατάρτισης, πληροφοριών και εξοπλισμού στις ιρακινές και στις κουρδικές δυνάμεις.
Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους από 10 αραβικά κράτη και την Τουρκία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, που έρχεται αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ουαλία, όπου οι ΗΠΑ «κέρδισαν» εννέα διεθνείς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, στην εκστρατεία τους ενάντια στο Isis. «Η Αμερική θα είναι επικεφαλής ενός ευρύ συνασπισμού για να εκδιώξει αυτή την τρομοκρατική απειλή» δήλωσε ο Ομπάμα στο χθεσινό διάγγελμα.
Στην ομιλία του ζήτησε επίσης την δημόσια στήριξη στις ΗΠΑ για τη στρατιωτική δράση, η οποία έχει αυξηθεί μετά τους πρόσφατους αποκεφαλισμούς του James Foley και του Steven Sotloff, δύο Αμερικανών δημοσιογράφων που απήχθησαν στη Συρία. Οι μαχητές του Isis ισχυρίστηκαν ότι οι δολοφονίες ήταν αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές ενάντια στις δυνάμεις τους, στο γειτονικό Ιράκ. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κάνει πάνω από 150 τέτοιες επιθέσεις μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα, το 61 τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύουν ότι η περαιτέρω στρατιωτική δράση θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα ανώτερα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο στο Λευκό Οίκο, την Τρίτη. Αλλά με τις κακές αναμνήσεις από τους πρόσφατους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ να εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινή γνώμη και με τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες, το θέμα θεωρείται πολύ διχαστικό για να τεθεί σε ψηφοφορία, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Ομπάμα είπε ότι έχει την εξουσία να ξεκινήσει μια ευρύτερη επίθεση εναντίον του Isis χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αν και προέτρεψε το Κογκρέσο να παράσχει πόρους για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση εναντίον του Isis και των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ.
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/barack-obama-unveils-strategy-against-isis-on-eve-of-911-anniversary-9725005.html
antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: