Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Σαμαράς: Στο τέλος του 2014 η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο

«Σωφροσύνη, πατριωτισμός, αρραγής εθνική ενότητα»

Τα επόμενα βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το όραμά του για την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα η χώρα αφήνει πίσω τα μνημόνια. Άρχισε την ομιλία του με τα λόγια του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ήλθε στην Ελλάδα πριν 40 χρόνια ,«ζητώ σωφροσύνη, πατριωτισμό και εθνική ενότητα».


«Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα η Ελλάδα μόνη της θα μπορεί με αξιοπρέπεια να ρυθμίζει τα του οίκου της. Η Ελλάδα θα έχει δίπλα της και την Ευρώπη αλλά και την υπερατλαντική σύμμαχο. Η οικονομία μας μπορεί και θα βρει σύντομα τους ρυθμούς της αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. Προ δύο ετών υποσχέθηκα δύο πράγματα: Να μην αφήσω να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, υποσχέθηκα ότι θα βγάζαμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια το ταχύτερο δυνατό. Το είπαμε και το κάναμε, βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα, βγήκαμε στις αγορές και τώρα στο τέλος του 2014 θα βγούμε από τα μνημόνια. Η χώρα ανακτά την αξιοπρέπειά της. Βγαίνουμε όμως από το μνημόνιο για να ξαναγυρίσουμε εκεί που είμαστε, για να αρχίσουμε να μοιράζουμε πάλι με δανεικά; Όχι. Βγαίνουμε για να δημιουργήσουμε μία νέα Ελλάδα ελεύθερη, αξιοκρατική και αξιοπρεπή, μία Ελλάδα για τους άξιους όχι για τους ημέτερους, για τους υπερήφανους και τους αξιοπρεπείς όχι για τους επιτήδειους. Αυτή η Ελλάδα είναι το ενεξόφλητο γραμμάτιο του 1974. Τότε καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και να βάλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε τον λαϊκισμό και να κάνουμε την Ελλάδα Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις φοροελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός:
«Με την κατάθεση του προϋπολογισμού πέρα από τις φοροελαφρύνσεις, 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κατά 30%, προβλέπεται ακόμη αύξηση των δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο με παράλληλη μείωση των προστίμων για όσους κάνουν ρύθμιση. Προωθούμε ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια, ρύθμιση γενναία. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί μπήκε τάξη στα δημόσια οικονομικά. Προετοιμαζόμαστε για τη μείωση των φόρων. Πρέπει να πληρώνονται αξιοκρατικά οι αξιωματικοί, οι αστυνομικοί, οι γιατροί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε πλεονάσματα όχι με δανεικά. Στόχος μου είναι η φορολόγηση να πέσει στο 33% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 15% για τις επιχειρήσεις».

Εξάλλου, έκανε ειδική αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και στην επόμενη βουλή θα έχει ολοκληρωθεί. Στις μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην μπορεί κανείς να κάνει πολιτικά παιχνίδια, όπως τόνισε. Θα προβλέπονται επίσης μη κρατικά πανεπιστήμια, περαιτέρω διάκριση των εξουσιών, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε φραστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση αν και απέφυγε να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για τις «συνιστώσες του χάους που καλλιεργούν σκόπιμα την ανησυχία από τα τηλεοπτικά παράθυρα», ενώ «φωτογράφισε» τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «υπάρχουν εκείνοι που φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου» και παίζουν μία κακόγουστη παράσταση που θα κοστίσει στον τόπο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το σύνολο των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ και προσωπικότητες όπως οι Αχιλλέας Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών», έπειτα από πρόσκληση του κ. Παπαμιμίκου, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Παρουσιάζοντας το όραμά του για μια Νέα Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς ειπε μεταξύ άλλων:
Πριν από δύο χρόνια, στη χειρότερη στιγμή που πέρασε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, υποσχέθηκα δύο πράγματα:
Πρώτον, να μην αφήσουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να χρεοκοπήσει. Κάτι που θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό απ’ όσα είχαμε ζήσει. Και πολύ πιο επώδυνο απ’ όσα γνωρίσαμε. Το είπαμε και το κάναμε! Κανείς πια δεν μιλάει για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρώπη…
Υποσχέθηκα ακόμα, ότι θα βγάζαμε τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια, το ταχύτερο δυνατό.
Γιατί «το ταχύτερο»; Γιατί καμιά κοινωνία και καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες πιέσεις για μακρύ χρονικό διάστημα.
Το είπαμε και το κάναμε:
--Βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ένα χρόνο νωρίτερα από το Πρόγραμμα.
--Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το Πρόγραμμα.
--Και τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος να βγούμε από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν! Από τα τέλη αυτή της χρονιάς, το 2014. Αντί από τις αρχές του 2016…
Βήμα-βήμα, λοιπόν, η χώρα βγαίνει από την κρίση. Βήμα-βήμα ανακτά την αξιοπρέπειά της και την ανεξαρτησία της.
Αλλά βγαίνουμε από το Μνημόνιο, για να πάμε πού;
Για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν;
Για να αρχίσουμε πάλι να μοιράζουμε δανεικά νομίζοντας ότι κάνουμε «κοινωνική πολιτική»; Και πολύ γρήγορα να μην υπάρχει πια κανείς να μας δανείσει; Και να ξαναμπούμε σε νέο Μνημόνιο, με ακόμα πιο σκληρούς όρους; Σίγουρα όχι!
Βγαίνουμε από την κρίση για να δημιουργήσουμε μια Νέα Ελλάδα.
Μια νέα Ελλάδα αντάξια της Ιστορίας μας.
Μια νέα Ελλάδα αντάξια του μέλλοντος που θέλουμε για τα παιδιά μας.
Ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που παραλίγο να μας καταστρέψουν.
--Πώς οραματιζόμαστε τη Νέα Ελλάδα;
Σύμφωνη με τις αξίες μας. Τις αξίες της παράταξής μας.
Ελεύθερη, δημοκρατική, αξιοπρεπή και αξιοκρατική.
Να μη ζητά δανεικά για να ζήσει…
Να μην κλείνουμε τα εργοστάσια, να μην διώχνουμε θέσεις εργασίας…
Δεν μιλάω για μια Ελλάδα «που τρώει τα παιδιά της»...
Μιλάω για μια Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες, που προσφέρει μόρφωση, προοπτική στα παιδιά της!
Μια Ελλάδα για τους άξιους, όχι για τους «ημέτερους».
Για τους υπερήφανους, όχι για τους δουλοπρεπείς, ούτε για τους μοιρολάτρες.
Για τους αξιοπρεπείς, όχι για τους «επιτήδειους».
Αυτές είναι οι αξίες της παράταξης.
Αυτές είναι οι αξίες των «νοικοκυραίων» Ελλήνων.
Αυτή η Ελλάδα είναι το «ανεξόφλητο γραμμάτιο» του 1974: Όταν αποκαταστήσαμε για πρώτη φορά σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Αλλά δεν καταφέραμε να νικήσουμε τότε και να ξεριζώσουμε για πάντα τον λαϊκισμό.
Όταν καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα στην Ευρώπη, αλλά δεν καταφέραμε να την κάνουμε «Ευρώπη».
Αυτό χρωστάμε στη μνήμη του ιδρυτή μας, του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Γιατί εκείνος αυτή την Ελλάδα οραματιζόταν.
Κι αυτό είναι το νόημα της νέας Μεταπολίτευσης: Να εξοφλήσουμε το «γραμμάτιο» και να ολοκληρώσουμε εκείνο που ξεκίνησε ο Καραμανλής το 1974. Με όρθιες τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Όχι με μισόλογα! Όχι κρύβοντας το πρόσωπό μας.
Οι αξίες μας έχουν κερδίσει όλες τις ιστορικές μάχες. Παντού στον κόσμο.
Είναι ώρα και κερδίσουν και στην Ελλάδα!
Οι ιδέες μας, οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, κυριαρχούν παντού στον κόσμο. Και ιδιαίτερα στην Ενωμένη Ευρώπη. Κυριαρχούν καθαρά. Και κυριαρχούν σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά:
Οι αξίες και οι προτεραιότητες της Ανάπτυξης, της Επιχειρηματικότητας, της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας...






ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
ΒΙΝΤΕΟ-Η ομιλία του Σαμαρά
ΒΙΝΤΕΟ-Ο Σαμαράς για Μητσοτάκη και Καραμανλή
ΒΙΝΤΕΟ-Ο χαιρετισμός του Σαμαρά με Μητσοτάκη και Καραμανλή


antinews.gr - enikos.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: