Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Επί τάπητος η επόμενη μέρα του μνημονίου

Της Δήμητρας Καδδά  
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 20:35

«Το day after», το τι θα γίνει στη μετά μνημονίου εποχή, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο συζητήθηκε σε κλειστή συνάντηση που έλαβε χώρα κατά τη σημερινή πρώτη 7ωρη διαπραγμάτευση της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι κ.κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας και Σταύρος Παπασταύρου.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι «θέτει κάποια θέματα και η τρόικα και εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη». Τόνισε ότι το ζήτημα «day after» πρέπει να κλείσει μαζί με την 5η επικαιροποίηση του μνημονίου. Μετά θα ανοίξει το θέμα διευθέτησης χρέους. Και τούτο διότι, επισήμανε, «για να κλείσει η αναθεώρηση και οι δύο πλευρές θέλουμε να ξέρουμε την κατάσταση μετά μνημονίου».
Στην κλειστή συνάντηση για την επόμενη μέρα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι έγινε χάραξη σχεδιασμού τριμήνου. Έγινε σαφές επίσης και ότι «αν βγούμε από το μνημόνιο εννοείται ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι ακριβώς ο ίδιος».

«Καλό το κλίμα»

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση «πήγε πολύ καλά, το κλίμα ήταν πολύ καλό» και ότι «η τρόικα θέλει να βρει λύση σε όλα τα θέματα και ότι πέρα από το ζήτημα της εξόδου τέθηκε επί τάπητος και το θέμα του προϋπολογισμού».

Κατά την ίδια πηγή, «η τρόικα συμφωνεί ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα», ενώ έκανε λόγο και για υπέρβαση στόχου για το 2014, λέγοντας μάλιστα ότι αν υπέρβαση έχει μόνιμες αιτίες αυτό βοηθά και το 2015.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι όλα τα ζητήματα θα έχουν λυθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που μπορεί να κατατεθεί και νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ενώ στο προσχέδιο της προσεχούς Δευτέρας «θα δείτε κάτι που θα προσομοιάζει στον τελικό στόχο».

Σήμερα, επισήμανε η ίδια πηγή, δείξαμε ότι υπάρχουν τρόποι να πετύχουμε τον στόχο. Πρόσθεσε ότι στο προσχέδιο θα υπάρχει γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί.

Φοροελαφρύνσεις

Για το ζήτημα των φοροελεφρύνσεων, είπε ότι αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα γίνουν. Πρόσθεσε όμως ότι το θέμα είναι
πότε θα γίνουν και με ποιον τρόπο. Επισήμανε ότι σήμερα «δεν μιλήσαμε καθόλου για το timing των φοροελαφρύνσεων».

Στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε, δεν υπήρξε συζήτηση για την αύξηση των δόσεων σε 100, ενώ θεώρησε δεδομένη την μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% βάσει της πρωθυπουργικής εξαγγελίας.

Επισήμανε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα τα δουν και οι τεχνικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο 2016.

Ανέφερε με νόημα ότι «ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην κλείσει η διαπραγμάτευση σε 11 μήνες, να κλείσει φέτος». Ανάφερε ότι υπάρχει «πολυτέλεια να διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου, θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών».

Ερμηνεύοντας τη χθεσινή δήλωση – σύσταση του Γκίκα Χαρδούβελη να ενημερώνονται από τον ίδιο από την κατάσταση, ανέφερε ότι τα όσα γράφονται και λέγονται περί φοροελαφρύνσεων το τελευταίο διάστημα τα διαβάζει και η τρόικα με αποτέλεσμα να εκφράζει την αντίδρασή της.

Προαπαιτούμενα

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι και στο πεδίο των προαπαιτούμενων «πάμε πολύ καλά», παραδεχόμενος ότι «είχαμε μείνει πίσω» στην αρχή του καλοκαιριού. «Στις 19 Σεπτεμβρίου το ποσοστό υλοποίησης ήταν λίγο χαμηλότερο από το 60% ενώ τώρα προσεγγίζει το 65%».

Παρουσία Χρύσανθου Λαζαρίδη

Ερωτηθείς για την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή επικρατείας, κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι σήμερα ήταν παρών ως γνώστης των αριθμών επειδή έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τον προϋπολογισμό.

«Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού, αυτό είναι εκ του ουκ άνευ» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Για το θέμα της αύξησης των spread των ομολόγων ανέφερε ότι δεν απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών καθώς όταν οι αγορές είναι ρηχές υπάρχει μεταβλητότητα και στη παρούσα περίπτωση οφείλεται στη ρευστοποίηση ενός fund. Γι αυτό και στόχος είναι σταδιακά, καθώς η αξιολόγηση της χώρας θα βελτιώνεται, να έρθουν περισσότερα funds ώστε να μειώνεται αυτή η μεταβλητότητα.

Την Πέμπτη ορίστηκε η επόμενη συνάντηση της τρόικας στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ, παρουσία του κ. Βρούτση, με αντικείμενο κυρίως τα εργασιακά. Για αύριο το πρωί έχουν οριστεί ραντεβού με τους κ.κ. Δένδια και Μητσοτάκη και την Παρασκευή με τον κ. Μανιάτη.

Διαξιφισμοί για το ποιος θα μετέχει στη διαπραγμάτευση με τρόικα

«Εκτός της γραμμής» για μη συμμετοχή κομματικών στελεχών στη διαπραγμάτευση με την τρόικα θεωρήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους η σημερινή συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη στις επαφές στον ΥΠΟΙΚ. Η «γραμμή» χαράχθηκε λίγο μετά το ραντεβού με τους δανειστές στο Παρίσι μεταξύ των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΥΠΟΙΚ, Γκίκας Χαρδούβελης, είχε λάβει αίτημα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ωστόσο ο κ. Χαρδούβελης, απάντησε τότε αρνητικά λέγοντας ότι δεν προβλέπεται αυτό, καθώς δεν έχουν θεσμικό ρόλο.

Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν αναμενόμενο να μετάσχει στη σημερινή διαπραγμάτευση στο ΥΠΟΙΚ, με βάση την παραπάνω συμφωνία. Ο κ. Λαζαρίδης, αφίχθη μαζί με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου, που ως σύμβουλος του πρωθυπουργού, με συμμετοχή στη διαπραγματευτική διαδικασία, θεωρείται ότι έχει θεσμικό ρόλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΥΠΟΙΚ, τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσε σχετικά. Οι κ.κ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου, αποχώρησαν από το κτήριο του ΥΠΟΙΚ, στις 15:30, όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης που αφορούσε τον προϋπολογισμό και τα έσοδα, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Κύκλοι ΠΑΣΟΚ δίνουν και μία άλλη διάσταση. Αναφέρουν ότι στην επαφή που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν αντίθετος στη μη παρουσία κομματικών εκπροσώπων στις διαπραγματεύσεις. Ξεκαθάρισε όμως λένε οι ίδιες πηγές, ότι το ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει και την ευθύνη των διαπραγματεύσεων και όποια συμφωνία υπάρξει θα πρέπει μετά να τύχει και πολιτικής συμφωνίας.

Ερωτηθείς αργά το απόγευμα, για την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή επικρατείας, κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι σήμερα ήταν παρών ως γνώστης των αριθμών επειδή έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τον προϋπολογισμό.

«Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του πρωθυπουργού, αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Διαβάστε ακόμη:
Αλήθειες και ψέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (upd)



Πηγή:www.capital.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: