Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα από Ε.Ε προς την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Έκκληση στην Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και «να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της» απευθύνουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι «απαραίτητο στοιχειό για τη διαδικασία ένταξης» στην Ε.Έ. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, το Συμβούλιο υπογραμμίζει πως «υπό τις παρούσες συνθήκες» είναι «πιο σημαντικό παρά ποτέ να διασφαλιστεί ένα θετικό κλίμα ώστε να είναι δυνατό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια σε βάθος συμφωνία για το Κυπριακό».

Η Λευκωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις επαφές μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το σεισμολογικό σκάφος Barbaros στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών εκφράζουν «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την «ανανεωμένη ένταση» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που
εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο, λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε ο κύπριος πρόεδρος.

«Δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη.

Πηγή: skai.gr








Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: