Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δήλωση στήριξης από την Γερμανία: Θέλουμε την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά με μεταρρυθμίσεις

Έχει μπει το νερό στο αυλάκι σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος και όπως ελπίζει η κυβέρνηση το θέμα θα κλείσει μέχρι τις γιορτές. Θα πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 50 και πλέον χρόνια και μειώσεις επιτοκίων.

H δήλωση στήριξης που περίμενε η Ελλάδα και η κυβέρνηση από την Ευρώπη, και κυρίως από τους Γερμανούς, ήρθε, έστω και μέσω εκπροσώπου του Σόιμπλε.
Όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά με υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνα Κοττέ.
Το καλό -και ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ώρες- είναι αυτό που άφησε για το τέλος και αφορούσε το ελληνικό χρέος και την τελική διευθέτηση. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε ότι αυτό θα γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος και μέσα στο Δεκέμβριο ενώ σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου η εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του περί πρόωρης εξόδου στις αγορές στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος και όπως ήλπιζε η κυβέρνηση το θέμα θα κλείσει μέχρι τις γιορτές. Προφανώς θα πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 50 και πλέον χρόνια και μειώσεις επιτοκίων αλλά όλα αυτά θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
Ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει δύο σκοπέλους πριν την οριστική λύση και την έξοδο της χώρας από τη μέγκενη του υπέρογκου χρέους.
Ο πρώτος σταθμός είναι η αξιολόγηση με την τρόικα που πρέπει να γίνει εντός του Νοεμβρίου. Ο δεύτερος είναι η διαπραγμάτευση για την μετά μνημόνιο εποχή. Τι θα περιλαμβάνει δηλαδή η πιστωτική γραμμή και τι πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να μην εμπλακεί σε νέους δυσβάσταχτους όρους. Είναι προφανές ότι συζήτηση για το χρέος και συμφωνία θα κλείσει μόνο εφόσον υπάρξουν οι τελικές διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθούν τα προγράμματα και η χώρα δεν θα μπει σε αναταράξεις.
Η είδηση από το Βερολίνο έχει και πολιτική σημασία αφού αλλιώς είναι να αναζητάς 180 βουλευτές για να μη γίνουν εκλογές, με άδεια χέρια κι αλλιώς να βγει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό και να πει: «Σώθηκε η χώρα από τη χρεοκοπία, βγήκε από το μνημόνιο και διευθετείται και το χρέος με έμμεσο κούρεμα μέσω της επιμήκυνσης για πολλά χρόνια».
Αν επιβεβαιωθούν οι γερμανικές αυτές «αβάντες» (γιατί έχουμε ξαναδεί τέτοιες στηρίξεις και ελπίδες που αποδείχθηκαν φρούδες) τότε πάμε στην τελική ευθεία για τερματισμό της οικονομικής κρίσης. Προσέξτε: Τερματίζεται η αβεβαιότητα και μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Δεν γινόμαστε παράδεισος.
Και μετά, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μνημόνιο, χωρίς ρυθμισμένο χρέος και χωρίς τρόικα;
antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: