Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ισορροπία τρόμου για την ελληνική οικονομία

Μια παρανοϊκή ημέρα ζήσαμε σήμερα με κρυφούς εκβιασμούς, στηρίξεις επισήμων αλλά και μεγάλη απογοήτευση των επενδυτών που οδήγησε σε νέα βουτιά το Χρηματιστήριο και σε άνοδο των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 9%.
Κι ενώ όλοι περίμεναν κάποια αντιστροφή πορείας στις αγορές η μέρα ξεκίνησε άσχημα, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού χθες ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 αλλά και τις διαρροές ότι η Ελλάδα συζητά μια προληπτική γραμμή στήριξης.
Το καλό νέο της ημέρας ήρθε από τη συμφωνία Ντράγκι – Στουρνάρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας με ένα ποσό της τάξης των 12-15 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά στη συμφωνία που θα επικυρωθεί στις 6 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ θα μειώσει το ποσοστό του κουρέματος των τραπεζικών ομολόγων που δίνονται ως εγγυήσεις για δανεισμό με αποτέλεσμα να δοθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 12 έως 15 δις ευρώ επιπλέον στην Ελλάδα μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο εξής οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με μικρότερο ποσοστό μείωση των ενεχυριαζόμενων τίτλων τους. Μέχρι σήμερα για κάθε 100 ευρώ που έπαιρναν από την Κεντρική τράπεζα αυτή επέβαλε κούρεμα 60% κατά μέσο όρο στους τίτλους – ενέχυρο. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του εν λόγω ποσοστού, γεγονός που θα αυξήσει τη ροή του χρήματος.
Αλλά στην αρχή οι επενδυτές δεν πείστηκαν ούτε και από αυτό με την ελληνική κυβέρνηση να επιζητά στήριξη από τις Βρυξέλλες κι ενώ τα ομόλογα είχαν απογειωθεί και το Χ.Α. έπαιρνε ξανά την
ανηφόρα. Η στήριξη ήρθε όταν ο επίτροπος Γ. Κατάινεν δήλωσε ότι "Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο να δημιουργήσει μια βάση για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο σε ισχυρά δημοσιονομικά, μια πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν εύρωστο, αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία, μεγάλη, δημοσιονομική προσαρμογή, περιελάμβαναν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Η Κομισιόν και το σύνολο της ευρωζώνης έχουν σταθεί στην Ελλάδα στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ενώ υπάρχει σαφής ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το momentum μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει τώρα γυρίσει σελίδα.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο και για να διευκολύνει την πλήρη και βιώσιμη πρόοδο στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων.
Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα στο να διασφαλίσει τους πιστωτές και τις αγορές για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της στις μεταρρυθμίσεις και στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού διχτυού ασφαλείας".
Αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ δήλωσε ότι «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει». Στο... καπάκι ήρθε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώσει: «Υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις. Μια γραμμή από τον ΕSM, θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα χρήματα».
Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» «absolutely sustainable», εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
Ερωτώμενος εάν η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότηση της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών.
Την ίδια ώρα από το Μιλάνο που βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας». Διευκρίνιζε δε ότι «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη». Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το τέλος του χρόνου δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα». Η συγκεκριμένη πηγή μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, αλλά και την αισιοδοξία της ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Αυτή η ισορροπία τρόμου στις αγορές για την Ελλάδα ενδεχομένως να αποτελεί και το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι ξένοι σε όλο το πολιτικό σύστημα. Στην κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε έξοδο από το ΔΝΤ χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Και στην αντιπολίτευση να κόψει τις... μαγκιές για διαγραφές χρεών γιατί είναι εύκολο να οδηγήσουν την οικονομία στα Τάρταρα.
antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: