Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Έπεσε στο νερό και το ΩΚΕΑΝΟΣ (S118)

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή καθέλκυσης  του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S118), στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ, στο Σκαραμαγκά. Στην τελετή καθέλκυσης παρέστησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, βουλευτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών κ.ά. επίσημοι. Για τις λεπτομέρειες του προγράμματος εκσυγχρονισμού Neptune II καθώς και για τη μοναδικότητα του ελληνικού “ΩΚΕΑΝΟΥ” -το πρώτο υποβρύχιο στην ιστορία του ΠΝ με αυτό το όνομα και η μοναδική περίπτωση παγκοσμίως, τοποθέτησης συστήματος Αναερόβιας Πρόωσης σε υποβρύχιο Type 209 κατά τη διάρκεια ΕΜΖ- μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από την τελετή δεν έλειψαν και συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, όπως αυτή κατά την οποία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Α/ΓΕΝ κάλεσαν τους απόστρατους που ήταν συγκεντρωμένοι στον προβλήτα και αποτέλεσαν το πρώτο πλήρωμα του ΩΚΕΑΝΟΣ τον Νοέμβριο του 1978 να ανέβουν στο εκσυγχρονισμένο σκάφος, για να βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία με το νέο πλήρωμα του υποβρυχίου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι
με την ένταξη του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ στη δύναμη του Στόλου ενισχύεται η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι οι εργασίες στα υπόλοιπα 2 υποβρύχια θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από την πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος ενώ “πολύ σύντομα θα ενταχθούν επιχειρησιακά στη δύναμη του Στόλου οι πυραυλάκατοι -που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας- με πρώτη την πυραυλάκατο ΡΙΤΣΟΣ που θα πέσει σύντομα στα νερά”.

Επισήμανε δε ότι η καθέλκυση των δύο υποβρυχίων-ΠΙΠΙΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ- σε διάστημα δύο εβδομάδων δείχνουν τις δυνατότητες της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγοκατασκευαστικής ζώνης της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι εθνική προτεραιότητα αποτελεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της και ευχαρίστησε τους εργαζομένους των ναυπηγείων για τη συνεπή και αποτελεσματική συμβολή τους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι αποχωρώντας από το υπουργείο αφήνει ενισχυμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό, εμπνέοντας σε όλους αίσθημα ασφάλειας και εθνικής υπερηφάνειας.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΩΚΕΑΝΟΣ, “που προσεγγίζουν”, όπως είπε, “τις επιδόσεις των καινούργιων υποβρυχίων τύπου 214″ και γνωστοποίησε ότι το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ έχει ήδη κάνει τον πρώτο δοκιμαστικό πλου, με προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που διενεργεί τις δοκιμές εν πλω.
Μάλιστα, οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στο ΠΝ φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ: σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά η συμφωνία του ΥΠΕΘΑ με τη BAE SM, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα (περί τα 9 εκατ), τα οποία βάσει της σύμβασης πρέπει η αγγλική εταιρεία να διαθέσει για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει το ΠΝ, όπως επίσης και την απευθείας παραλαβή υλικών για το πρόγραμμα των πυραυλακάτων, συνολικής αξίας 92 εκατ. ευρώ. Η διεύρυνση της παρουσίας του ΠΝ και στην Ελευσίνα θεωρείται πλέον δεδομένη, έπειτα από την επιτυχία του μοντέλου Σκαραμαγκά, ώστε να παραλάβει ταχύτερα τα εναπομείναντα σκάφη και να αποφύγει τετελεσμένα. Το σημαντικό της υπόθεσης, όμως είναι πως τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, πέραν της ολοκλήρωσης της κατασκευής των ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ72) και ΒΛΑΧΑΚΟΣ (Ρ73), και για την αποκατάσταση της πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ.

Θυμίζουμε πως το ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P22) είναι ένα από τα τέσσερα συνολικά ΤΠΚ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ που υποβλήθηκαν προ ετών σε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Παραδόθηκε στο ΠΝ στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2010, κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας από ιδιωτικό συνεργείο εντός του Ναυστάθμου Κρήτης, ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο του, από την οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο μάχης, το σύστημα ελέγχου μηχανών και σειρά βοηθητικών μηχανημάτων. Έκτοτε το σκάφος βρίσκεται παροπλισμένο στη βάση των ταχέων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στην Αμφιάλη.

Μένει να αποδειχθεί αν η απόφαση επαναφοράς της ΜΥΚΟΝΙΟΣ στην ενεργό δράση θα σημάνει και πιθανή αντικατάσταση των κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet του συνόλου των πυραυλακάτων τύπου Combattante IIIΑ κλάσης ΛΑΣΚΟΣ λόγω λήξης του ορίου ζωής των κινητήρων τους, από Κ/Β βλήματα νέας γενιάς ΜΜ-40 Exocet Block 2 ή 3.

Κάπως έτσι φαίνεται πως ολοκληρώνεται ο “Οκτώβρης της κοσμογονίας” του ΠΝ, εκτός κι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που λένε πως εντός του επόμενου δεκαημέρου πρόκειται να παραδοθεί και το ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (P71)…

http://e-amyna.com/2014/10/20/s118/


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: