Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Stress Tests: "Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα…"

Του Γ. Αγγέλη

Χωρίς περιπέτειες φαίνεται ότι περνούν από την διαδικασία των stress test οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σύμφωνα με ενδεικτικές αναφορές εμπλεκόμενων στις διαδικασίες φορέων.

Συγκεκριμένα η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί μετά τις ενημερώσεις των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα…».

Σε ερώτηση του Capital.gr τι σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, η διευκρινιστική απάντηση ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες «είτε δεν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια είτε όποια εξ αυτών χρειασθεί έχει ήδη εξασφαλισμένη την διαδικασία για την έγκαιρη κάλυψη τους…».

Σε πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να αναδεικνύεται το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2014 και τα πλάνα αναδιάρθρωσης μέσω των οποίων τρέχουν ήδη οι παρεμβάσεις για την βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Το «πλεονέκτημα» αυτό αποτυπώνεται στα δύο επιπλέον στοιχεία που θα δοθούν από την ΕΚΤ με τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παρ’ όλα αυτά τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, με συνομιλητές στην Φρανκφούρτη, συνιστούν ψυχραιμία και επιφυλακτικότητα έναντι της υπάρχουσας φημολογίας μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι όταν
ο κ. Ντράγκι θα παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα.

Απόλυτη «σιγή» επικρατεί επίσης και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, από την οποία η μοναδική πληροφορία περιορίζεται στο ότι την Κυριακή το πρωί θα διενεργηθεί τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα επικυρώσει τα αποτελέσματα μετά την αποδοχή τους από τα Δ.Σ. των τραπεζών.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα παρουσιασθούν με συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και με τη θετική αναμενόμενη έκβαση των αποτελεσμάτων (σ.σ. θετική έκβαση θεωρείται η αποφυγή αποτελεσμάτων χειρότερων των αναμενόμενων) η επόμενη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα αλλάξει και πολλά ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να αυξήσουν την χρηματοδότηση της οικονομίας. Όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, «κάθε τράπεζα ήδη γνώριζε μέχρι που μπορούσε να αυξήσει ή όχι τις χορηγήσεις της και πριν από τα stress test…».


Πηγή:www.capital.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: