Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ελληνοτουρκικά-Κύπρος: Ανοίγει η μεγάλη παρτίδα

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα, ξεκινάει από σήμερα και θα συνεχιστεί με τη συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου, αλλά και με τις κρίσιμες επαφές Ελλάδας – Ισραήλ. Όλο το διπλωματικό παιχνίδι για Κυπριακό και ενεργειακούς πόρους έχει ανοίξει διάπλατα και θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό αυτή την περίοδο.

Προχθεσινό περιστατικό όπου ήλθαν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο και ένα τουρκικό υποβρύχιο, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κω και των τουρκικών παραλίων

Σήμερα πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών διυπουργική σύσκεψη, με σκοπό την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Στις 29 του μηνός ο κ.Βενιζέλος θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του. Στις 5 Δεκεμβρίου φτάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Νταβούτογλου, και στις 6 θα γίνουν οι σημαντικές συνομιλίες με τον Α.Σαμαρά.
Στο μεταξύ, εντείνονται οι επαφές Αθήνας – Τελ Αβίβ. Σήμερα, στο ΥΠΕΞ θα βρεθεί αντιπροσωπεία της Antidefamation League, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων με το αμερικανοεβραϊκό λόμπυ. Στο παρασκήνιο, επίσης, θα διεξαχθεί άμεσα σε υψηλότατο επίπεδο στην Αθήνα σημαντική συνάντηση με εξ’ απορρήτων σε θέματα ασφαλείας ισραηλινό απεσταλμένο. Ως γνωστόν, έως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σύνοδος Ελλάδας – Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με στόχο να γίνει στη συνέχεια Σύνοδος Κορυφής. Κάτι παρόμοιο με την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, στο Κάϊρο.
Ένταση με κάθε τρόπο
Τις τελευταίες ημέρες, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένη, μάλλον ενόψει της επίσκεψης Νταβούτογλου. Αν κρίνει κανείς από τις παραβάσεις – παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών, που έχουν
μειωθεί. Ωστόσο, καθημερινά στο Αιγαίο, η Άγκυρα φροντίζει να διατηρεί την ένταση. Το ίδιο πράττει και ο τουρκικός Τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Για παράδειγμα, προχτές μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν ιδιαίτερο βάρος σε ένα περιστατικό όπου ήλθαν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο και ένα τουρκικό υποβρύχιο, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κω και των τουρκικών παραλίων. Μάλιστα, είχαν ως τίτλο «Επικίνδυνη προσέγγιση στο Αιγαίο». Βέβαια, όποιος γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ξέρει ότι τα όρια από τη μια και την άλλη πλευρά, σχεδόν εφάπτονται. Τα τουρκικά ΜΜΕ, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι το ελληνικό πλοίο είχε περάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα για να διώξει Τούρκους ψαράδες. Κάτι που από πουθενά δεν προέκυπτε. Το ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι από το πουθενά εμφανίστηκε μπροστά στο ελληνικό πλοίο ένα τουρκικό υποβρύχιο, αναδύθηκε, σήκωσε την τουρκική σημαία και έμεινε εκεί, απέναντι από το ελληνικό, για αρκετή ώρα. Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για μια επίδειξη δύναμης.
Μια άλλη -ωμή αυτή τη φορά- πρόκληση, σημειώθηκε προ εβδομάδων, λίγο μετά την ανάληψη της θέσης του υπουργού Αμύνης, από τον κ.Δένδια. Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν επρόκειτο για αντιπαράθεση μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά για ευθεία, απροκάλυπτη, και επικίνδυνη παρενόχληση σε αεροσκάφος Πολιτικής Αεροπορίας. Κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει και καταγγελία εναντίον της Τουρκίας στον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας). Ειδικότερα, δύο τουρκικά F-16 εμφανίστηκαν στη Σάμο, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, την ώρα που ο υπουργός Αμύνης, Νίκος Δένδιας μετέβαινε από τη Χίο, στα Ψαρά, προκειμένου να επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες. Εκείνη την ώρα πάνω από τη Σάμο πετούσε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο ήλεγχε τη λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων (κατευθύνουν ηλεκτρονικά τα πολιτικά αεροσκάφη) στην περιοχή. Ένα από τα δυο F-16 «κόλλησε» κυριολεκτικά στο αεροσκάφος της ΥΠΑ μέχρι τη Μύκονο. Τότε, απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά για να το αναχαιτίσουν και να το διώξουν. Όπως και έγινε.
Ο Ν.Δένδιας, βέβαια, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, και φέρεται να είπε ότι οι Τούρκοι ζήτησαν συγγνώμη (πάγια τακτική τους), ενώ δήλωσαν ότι ο πιλότος λειτούργησε με δική του πρωτοβουλία, και ότι θα ελεγχθεί πειθαρχικά. Να σημειωθεί πως μια ημέρα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Αμύνης, η Άγκυρα τον «καλωσόρισε» στέλνοντας ένα πολεμικό πλοίο της σχεδόν έξω από τον Σαρωνικό. Εκείνο το πρωΐ που έγινε αυτό, ο κ.Δένδιας γύριζε από σταθμό σε σταθμό και έκανε δηλώσεις για τα «κόκκινα δάνεια». Δε λέμε, πολύ σοβαρό θέμα. Όμως, πια δεν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, αλλά Αμύνης. Και η εικόνα του εκείνο το πρωΐ, διόλου καλή ήταν. Ο ίδιος και πάλι προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρόκληση λέγοντας ότι οι Τούρκοι το κάνουν αυτό συνήθως όταν στην Ελλάδα αναλαμβάνει κάποιος υπουργός Αμύνης. Δεν είναι έτσι. Ήταν, αν όχι η πρώτη, πάντως από τις λίγες περιπτώσεις που προέβαιναν σε τέτοια κίνηση μια ημέρα μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου Έλληνα υπουργού Αμύνης. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, και η «επίδειξη» των τουρκικών F-16 εις βάρος του αεροσκάφους της ΥΠΑ, και πάλι «συστημένο μήνυμα» στον νέο υπουργό Αμύνης ήταν.
Αυτοσυγκράτηση
Εάν ο στόχος της Αθήνας δεν ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Τουρκία, το «περιστατικό» στο FIR Αθηνών, όχι μόνον κύριο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων θα ήταν, αλλά θα είχε προκληθεί σοβαρότατο διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Σε όλα αυτά, βέβαια, να προστεθεί η κύρια εστία έντασης που έχει προκαλέσει η Άγκυρα στην Κύπρο με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους της «Μπαρμπαρός» και πολεμικών πλοίων της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην κυβέρνηση, λοιπόν, επικρατεί η πεποίθηση ότι η Τουρκία συντηρεί με κάθε τρόπο την ένταση, και ότι στόχος της είναι να προκαλέσει «νέα Ίμια». Γι’ αυτό προσπαθεί να διατηρεί χαμηλούς τόνους. Αποφεύγουμε τις στρατιωτικές προκλήσεις, οικοδομούμε στενές σχέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ, και, μέσω Λευκωσίας, καταβάλλονται προσπάθειες να μπουν στο παιχνίδι ΗΠΑ και ΕΕ. Η Ρωσία, ως γνωστόν, ήδη έχει ταχθεί υπέρ της Λευκωσίας. Να σημειωθεί πως προ ημερών, ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, σε συνέντευξή του, ανοιχτά δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη μιας κάποιας αλλαγής στάσης των ίσων αποστάσεων της Ουάσιγκτον. Ψήφισμα ευθείας καταδίκης της Άγκυρας έχει εκδώσει και το Ευρωκοινοβούλιο.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφαση να γίνει η συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου, στην Αθήνα, αν και πολλοί είπαν ότι είναι λάθος η συγκυρία, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα, εξαιτίας της ατμόσφαιρας έντασης που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. Να σημειωθεί ότι και το τελευταίο «περιστατικό» με το αεροσκάφος της ΥΠΑ, έγινε, ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η επίσκεψη Νταβούτογλου. Όπως και να’ χει, κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Στην ατζέντα των επαφών, ως είναι φυσικό, θα είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που μάλλον έχουν καταστεί κενό γράμμα, η οικονομική συνεργασία, και βέβαια το μεταναστευτικό. Το «κυρίως πιάτο», όμως, θα είναι το Κυπριακό, και πως θα καταστεί δυνατόν, ώστε να ξαναρχίσει ο δικοινοτικός διάλογος για το Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, η Λευκωσία «ανέστειλε» τη συμμετοχή της στον διάλογο, όταν «εισέβαλε» το τουρκικό ερευνητικό στην ΑΟΖ της. Να σημειωθεί ότι τις ίδιες ημέρες «παραιτήθηκε» (το παραίτησαν, λέγεται) ο διαπραγματευτής των κατεχομένων. Η Τουρκία εμφανίζεται να δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συζητηθεί το θέμα του μοιράσματος των ενεργειακών πόρων της Κύπρου. Η Λευκωσία ούτε που ακούει κάτι τέτοιο, δηλώνοντας ότι οι πόροι θα μοιραστούν εφόσον λυθεί το Κυπριακό. Μια πρόταση για δημιουργία «Ταμείου» όπου θα μπαίνουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο, και στη συνέχεια, όταν λυθεί το Κυπριακό, θα πάρει το «Ταμείο» η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, φαίνεται πως έκανε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ.Αϊντα, αλλά και αυτή μάλλον βολεύει αρκετά την Άγκυρα και επιβραβεύει τις προκλήσεις της. Εξετάζονται πάντως, και κάποιες «ενδιάμεσες - συμβιβαστικές» προτάσεις.
Το θέμα είναι πόσο θα το τραβήξει η Τουρκία στην Κύπρο, όταν μάλιστα έχει σοβαρότατα προβλήματα με το Κουρδικό (εξέγερση εντός της Τουρκίας), στο Κομπάνε, τη Συρία και το Ιράκ γενικότερα, τις κατηγορίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μπάϊντεν ότι υποθάλπει τους Τζιχαντιστές, κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι η «ναυτική οδηγία» που έχει εκδώσει και βάσει αυτής έστειλε το «Μπαρμαρός», ισχύει έως το τέλος Δεκεμβρίου. Τι θα κάνει λοιπόν; Θα κλιμακώσει τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ; Θα συνεχίσει να κόβει βόλτες στην ΑΟΖ και στη συνέχεια θα σηκωθεί να φύγει άπραγη; Εάν στόχος της είναι να σαμποτάρει τις δικοινοτικές συνομιλίες, ούτως ώστε να μην ξαναρχίσουν, και παράλληλα να μπλοκάρει με τον «στρατιωτικό τσαμπουκά» τις έρευνες τις Λευκωσίας στην ΑΟΖ της, θα πρέπει να κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση. Είναι άραγε αποφασισμένη να το κάνει; Από την άλλη, εάν αποχωρήσει χωρίς να έχει πάρει κάτι, θα έχει χάσει μια ακόμη μάχη στην περιοχή. Αθήνα και Λευκωσία, λοιπόν, είναι διατεθειμένες να δώσουν ανταλλάγματα, και, αν ναι, ποια;

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: