Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Σχέδιο Ανωμαλίας

Η υπόθεση Αποστολόπουλου δεν είναι τόσο προφανής όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα είναι ότι έχουμε απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή. Αποδεδειγμένη.

Όμως προκύπτουν σοβαρά πολιτικά παρεπόμενα. Ο Χαϊκάλης ισχυρίζεται ότι ο Αποστολόπουλος ενεργούσε κατ’ εντολήν του Μαξίμου και ο Σαμαράς απαντάει με μήνυση.

Τα γεγονότα αυτά έρχονται σε μια στιγμή όπου ασκούνται εμφανείς και αφανείς πιέσεις στον Σαμαρά να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ενδεχομένως χωρίς την παρουσία του. Έτσι λένε οι φήμες.

Το ερώτημα που αβίαστα τίθεται είναι το εξής: τυχαία είναι η αποκάλυψη της απόπειρας, αυτή ακριβώς τη στιγμή; Πιστεύω πως δεν είναι τυχαία, διότι θα μπορούσε ο Χαϊκάλης να είχε κάνει την αποκάλυψη εξαρχής. Τι περίμενε τόσο καιρό;

Το πολιτικό όμως ζήτημα που ανακύπτει είναι σαφές: πρέπει ο πρωθυπουργός να δεχθεί την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, χωρίς τη συμμετοχή του; Νομίζω όχι. Διότι κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή, θα ήταν πολιτική εκτροπή, πολιτική ανωμαλία. Συνταγματικά μπορεί βεβαίως η Βουλή να δώσει νέα κυβέρνηση, παραιτουμένου του πρωθυπουργού. Αλλά αυτό θα σήμαινε τεράστια κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης.

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη ΝΔ ως πρώτο κόμμα στις εκλογές του '12 και ο Σαμαράς σχημάτισε κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Έκτοτε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καλώς ή κακώς, συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Επομένως, κάθε προσπάθεια εξαναγκασμού σε παραίτηση του πρωθυπουργού είναι προτροπή σε πολιτική ανωμαλία. Εάν ο Σαμαράς είχε
αποφασίσει να παραιτηθεί, για προσωπικούς λόγους, θα το ξέραμε ήδη. Μέχρι σήμερα όμως δηλώνει σαφώς την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του, να εκλέξει Πρόεδρο δημοκρατίας και αν δεν τα καταφέρει να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα, δηλαδή να πάει σε εκλογές.

Επομένως, εφόσον ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο, όσοι το προτείνουν ενισχύουν την πολιτική κρίση και δεν προσφέρουν καθόλου καλή υπηρεσία στη χώρα. Ο ίδιος ο Συριζα μιλάει για εκλογές, δεν ζητά την παραίτηση Σαμαρά.

Εν ολίγοις, το παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι ύπουλο. Πιέζουν τον Σαμαρά να παραιτηθεί. Δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να ενδώσει. Διότι αν το κάνει θα έχει προσβάλει τη λαϊκή βούληση που τον έστειλε στη θέση αυτή. Μόνον ο ίδιος ο λαός μπορεί να τον βγάλει από τη θέση αυτή. Κανένας άλλος.

Η χώρα δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί από κάποιον άλλο, χωρίς εκλογές, χωρίς τη λαϊκή συγκατάθεση. Διότι έτσι, θα έχουμε επιστρέψει πίσω στο 1965, στις δοτές βασιλικές κυβερνήσεις.


*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=38418

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: