Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δραματικός Γενάρης ενόψει...

Παρά το δημοσιονομικό συμμάζεμα και την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος το χρόνο που φεύγει, ποτέ δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις βιώσιμης εξόδου από την ελληνική κρίση.

Οι διπλές εκλογές την Άνοιξη του 2014 απλά ανέδειξαν τις αντιφάσεις και επιτάχυναν τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τώρα πληρώνει το τίμημα της αδυναμίας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου της καταστροφικής ιδέας να ανταγωνιστεί το ΣΥΡΙΖΑ σε δημαγωγία και υποσχέσεις προς τους πελάτες του κρατικοδίαιτου μοντέλου.

Υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια μέχρι το τέλος του 2014. Το ένα είναι να εκλέξει Πρόεδρο η παρούσα Βουλή και το δεύτερο να μην εκλέξει.

Αν δεν εκλέξει πρόεδρο η βουλή θα πάμε σε πρόωρες εκλογές στα τέλη του Ιανουαρίου και τα δυο ακραία σενάρια, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η αυτοδύναμη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτά είναι τα δυο ακραία σενάρια και μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλά άλλα ενδιάμεσα ανάλογα του εκλογικού αποτελέσματος.

Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί το σενάριο διακυβέρνησης της επόμενης μέρας η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Υπάρχουν δυο ομάδες παραγόντων οι οποίες θα διαμορφώσουν τις συνθήκες στην Ελλάδα μετά την 29η Δεκεμβρίου αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος: Οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί.

Οι εξωτερικοί

Η πρώτη ομάδα έχει να κάνει με τους εξωτερικούς παράγοντες και αφορά κυρίως τους εταίρους στην Ευρωζώνη, την ΕΚΤ και τις διεθνείς αγορές…

Οι εταίροι έχουν αποσαφηνίσει μέχρι σημείου παρεξηγήσεως των καλών σχέσεων και της επέμβασης στα εσωτερικά των άλλων πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» γι’ αυτούς και πως επιθυμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα πρόσωπα που συνεργάζονταν.

Το γεγονός πως πολιτικοί όπως ο Γουνκέρ ή ο Μοσκοβισί που έχουν αποδείξει τα φιλικά τους αισθήματα προς την Ελλάδα, αναγκάζονται να μιλήσουν με αυτό τον τρόπο δείχνει πως αντιμετωπίζουν εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης διόγκωση του ρεύματος που επιθυμεί την αποπομπή της Ελλάδας, ως παραδείγματος προς αποφυγή για τις άλλες χώρες όπου αναπτύσσεται ευρωσκεπτικισμός.

Οι αγορές επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες, που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα εχθρική στάση με πωλήσεις μετοχών και ομολόγων. Η επίσκεψη στο Λονδίνο απλά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου αυτής της καταστροφής.

Η ΕΚΤ έχει φροντίσει επίσης να ειδοποιήσει πως πολύ εύκολα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να επανέλθουν οι ασφυκτικές συνθήκες του 2012.

Οι ξένοι δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν πως δεν επιθυμούν ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία των σχεδίων αποτροπής. Πολλάκις οι λαοί αποφασίζουν να πορευτούν κόντρα στο ρεύμα έστω και αν αυτό συνεπάγεται άδειες τσέπες…

Οι εσωτερικοί

Η πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα στο εσωτερικό δημιουργεί ήδη νευρικότητα στους καταθέτες των τραπεζών. Μετά την 29η Δεκέμβρη η ανησυχία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες πανικού αν εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο.

Οι εξαγωγείς προς την Ελλάδα μετά από μια περίοδο εξομάλυνσης έχουν αρχίσει να ανησυχούν, γεγονός που ανεβάζει το δείκτη επισφάλειας της χώρας. Κατά το ρεπορτάζ, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που ζητούν προεξόφληση των τιμολογίων.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου μετά τις γιορτές να δούμε τις συνέπειες στα ράφια και τα πρατήρια.

Η πολιτική κατάσταση της ανασφάλειας που δημιουργείται είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει τους πολίτες στην καθυστέρηση των πληρωμών προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επιπλέον η τρέχουσα πολιτική κατάσταση προκαλεί καθίζηση στις δραστηριότητες της αγοράς, γεγονός που θα έχει συνέπειες στην ανεργία αλλά και τα δημόσια έσοδα.

Είναι απίθανο να τα έσοδα να καλύψουν τις ανάγκες μέχρι το Μάρτιο όπως εκτιμάται με τα μέχρι τούδε δεδομένα.

Σύνοψη

Συνοψίζοντας. Οι εξελίξεις που δημιουργούν οι πολιτικές συνθήκες μεταβάλουν τη συμπεριφορά εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων με πιθανές συνέπειες της εξής:

α) Προβλήματα των τραπεζών να κρατήσουν ανοιχτά τα ΑΤΜ αν η ΕΚΤ μεταβάλει τη στάση της απέναντί τους…

β) Προβλήματα του δημοσίου να συνεχίσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις αν οι πολίτες αρχίσουν να φοβούνται τα χειρότερα και καθυστερήσουν να καταβάλλουν φόρους και εισφορές.

γ) Προβλήματα ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με εισαγωγές βασικών προϊόντων.

Αν όλα αυτά τα μέτωπα ανοίξουν κατά την προεκλογική περίοδο, τότε ενδέχεται να δούμε δραματικές και απρόβλεπτες μεταστροφές στην εκλογική συμπεριφορά. Αλλιώς λες να δοκιμάσουμε και αυτούς με τον μισθό στη τσέπη και αλλιώς με το ΑΤΜ άδειο…

Μιλάμε για μεταστροφές, η κατεύθυνση των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα μπορούσε να είναι προς την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αν υιοθετηθεί μια επιθετική αντιθετική αντίδραση, αλλά και εναντίον του…

Θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των κομμάτων της παρούσας συγκυβέρνησης αν επικρατήσει η φόβος μπροστά στην δραματική επιδείνωση των ήδη κακών συνθηκών με το 1,5 εκατ. ανέργους.

Θα μπορούσε να είναι η εκτόξευση νέων κομμάτων όπως το Ποτάμι ή η ΧΑ στο προσκήνιο του πολιτικού σκηνικού. Όποιος νομίζει πως μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος σε συνθήκες κρίσης πλανάται πλάνη οικτράν…

Οι κοινωνίες σε έκτακτες συνθήκες μοιάζουν με σμήνη μελισσών που τους έχουν αναποδογυρίσει τις κυψέλες. Επιτίθενται με εχθρικές διαθέσεις σε ό,τι κινείται. Επί δικαίων και αδίκων…

http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=2186060


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: