Εκπρόσωπος της Τράπεζας δήλωσε στο Capital.gr ότι "Η συνέχιση της εξαίρεσης (για να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να συνεχίζεται η χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήμστος) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 (δίμηνη παράταση του μνημονίου) και στην ύπαρξη του προγράμματος με το ΔΝΤ", ήτοι τα ισχύοντα καθ΄ όλη την διάρκεια του ελληνικού προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι η εξαίρεση αυτή (waiver) «στηρίζεται ακόμη στην υπόθεση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και σε μια συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής πρόσβαση στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ για όσο διάστημα αυτή αποδέχεται (σ.σ. με το σχετικό “κούρεμα”) τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Το ίδιο συμβαίνει και για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα “μη συμβατικής” χρηματοδότησης που έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ (δάνεια TLTROs, αγορά ABS, κ.λ.π.).
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δηλώσεις είχε πραγματοποιήσει και στις αρχές Οκτωβρίου και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας είχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στα νέα προγράμμα της ΕΚΤ για τις αγορές τίτλων που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset - backed securities - ABS). Με την προϋπόθεση όμως -όπως είχε διευκρινίσει- ότι οι δυο οικονομίες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης (δηλαδή όπως αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αξιολογείται από την τρόικα).
Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στο περιθώριο της χθεσινής συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η τεχνική παράταση του μνημονίου λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η ΕΚΤ με βάση το καταστατικό της δέχεται ομόλογα με πιστοληπτική διαβάθμιση έως ΒΒΒ-, αλλά τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμη στην κατηγορία των "σκουπιδιών" ( B-). Ετσι, γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ κατ΄ εξαίρεση από το τέλος του 2012 και με την προϋπόθεση ότι στηρίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα η χώρα μας θα εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές για την σταθεροποίηση της οικονομίας της.
Σε πρωινό δημοσίευμα με τίτλο "Οι πρώτες ενδείξεις για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα" το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:
Στη χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα. Συζητήθηκαν όμως όπως ήταν φυσικό καθώς η Αθήνα έχει αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια το πρόβλημα της Ευρωζώνης, δηλαδή ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, έχει θέσει υπόψη της ΕΚΤ τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε σχέση με τις επιπτώσεις από την ανησυχία που δημιουργεί το προεκλογικό κλίμα στους καταθέτες.
Πολύ περισσότερο μάλιστα που στο τέλος του έτους οι αυξημένες άμεσες και έμμεσες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν αναγκάσει πολλούς να αποσύρουν μέρος των καταθέσεών τους για να τις εξυπηρετήσουν.
Αρμόδιο στέλεχος στο ΓΛΚ σχολιάζοντας στο Capital.gr το γεγονός αυτό, υποστήριξε ότι πέραν της ανησυχίας από το προεκλογικό κλίμα η αυξημένη μείωση των καταθέσεων τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, αποτυπώνεται εμφανώς στα μεγέθη των πληρωμών αυτών.
Παρ’ όλα αυτά και καθώς το κλίμα δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, η ΤτΕ, όπως και στο παρελθόν, ετοιμάζει τα εναλλακτικά εργαλεία στήριξης της ρευστότητας και το θέμα αυτό απασχόλησε τις άτυπες συζητήσεις που έγιναν από το διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα με τον M. Draghi και τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΚΤ.
Το βασικό κανάλι αυτής της κίνησης, εάν και εφόσον χρειασθεί, θα περάσει μέσα από την κινητοποίηση πόρων από τον ELA.
Τα όρια αυτής της χρηματοδότησης απασχόλησαν τις συζητήσεις που έγιναν στις διμερείς επαφές του διοικητή της ΤτΕ με τη διοίκηση της ΕΚΤ.
Και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί στις ανάλογες περιπτώσεις προ διετίας.
Σε κάθε περίπτωση οι «προληπτικές» κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί στοχεύουν στο να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα από σπασμωδικές κινήσεις των αποταμιευτών υπό την σκιά της ανησυχίας που συνδέεται με την αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων.
Άλλωστε αυτές οι εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν και μία από τις σοβαρότερες αφορμές για την επιφύλαξη της ΕΚΤ ως προς το χρονοδιάγραμμα δρομολόγησης του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» με την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Οι πληροφορίες του Capital.gr συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα περιμένει ακόμα περισσότερο πριν αποφασίσει την εκκίνηση του προγράμματος και είναι μάλλον δύσκολο να πάρει αυτή την απόφαση τρεις μέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές (έχει Συμβούλιο στις 22/1) το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρεάσει αναμφίβολα και τις αγορές κεφαλαίου στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να κινηθεί στις 5 Μαρτίου (έχει Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής στην Λευκωσία) όταν θα είναι γνωστό και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και θα έχουν ήδη εξελιχθεί οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τελευταίες ανακοινώσεις της Eurostat για την επιδείνωση της τάσης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο (πτώση – 0,2%) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ΕΚΤ για άλλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» ανεξάρτητα από το αν αυτό θα συνδέεται ή όχι με την χρηματοδότηση της Ελλάδας...
Πηγή:www.capital.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου