Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Υπήρξε το έγγραφο - ερωτήματα για το τι ισχύει στα σύνορα

Μεγαλώνει η σύγχυση σχετικά με το έγγραφο για την μεταναστευτική πολιτική που αποκαλύφθηκε χθες. Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, να δηλώνει πως δεν είχε καμία γνώση, ότι το σημείωμα "εμφανίστηκε από το πουθενά", ωστόσο αντίστοιχο (παρόμοιο) κείμενο έχει υπογραφεί από τον ίδιο και την ομόλογό του αναπληρώτρια υπουργό Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που αποκαλύφθηκε χθες, η οποία έχει κοινοποίηση και στο αρμόδιο υπουργείο, αναφέρονται πολλά όμοια σημεία με την ανακοίνωση-δελτίου Τύπου της 17ης Φεβρουαρίου, αναφέροντας:

"δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα".

Νωρίτερα, την ύπαρξη εγκυκλίου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τους μετανάστες που προκάλεσε μεγάλη σύγχυση από χθες, επιβεβαίωσε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ρίχνοντας όμως το μπαλάκι των ευθυνών σε όποιον υπέγραψε το εν λόγω έγγραφο.
 
Αναλυτικά ο κ. Βούτσης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία σχέση με το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες» και πρόσθεσε ότι «την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα".

Γ. Πανούσης: Δεν είχα καμία γνώση, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση

«Δεν είχα καμία γνώση, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά τις χθεσινές διαρροές για έγγραφο διαταγή με το οποίο ανοίγουν τα κέντρα κράτησης.

"Εμφανίζεται ένα σημείωμα από το πουθενά για τα κέντρα κράτησης", δήλωσε ο υπουργός. "Η διαταγή βγήκε παράτυπα και δεν πέρασε από την ιεραρχία  – αυτό το πράγμα είναι πολιτική του υπουργείου χωρίς να το ξέρει ο υπουργός", πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι ανακάλεσε την εν λόγω διαταγή και έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση. Την ίδια στιγμή ο Αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις των υπευθύνων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είδε στο Ίντερνετ το έγγραφο το οποίο δεν πέρασε από τις
απαιτούμενες διαδικασίες.

«Εμφανίζεται ένα σημείωμα από το πουθενά για τα κέντρα κράτησης. Εμφανίζεται ένα κείμενο και αυτό το κείμενο θα έπρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία και να έχει φτάσει σε μένα. Εμφανίστηκε από το πουθενά η διαταγή», υπογράμμισε.

«Το περιεχόμενο είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων νόμων που ισχύουν, αλλά αυτό δεν δημιουργεί πολιτική», πρόσθεσε.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας θα κλείσει. «Θα μείνουν μόνο οι ποινικοί. Τα υπόλοιπα [κέντρα κράτησης] θα μετατραπούν και τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει η αναπληρώτρια υπουργός» Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ.Χριστοδουλοπούλου.

Ο κ. Πανούσης σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχουν δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για τον τρόπο κράτησης αυτών των ανθρώπων.

Οι αρμοδιότητες για τα κέντρα κράτησης είναι θέμα ωρών ή ημερών να περάσουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόσθεσε.

Γ. Σακελλαρίδης: Το έγγραφο έχει ανακληθεί

Για έγγραφο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός και το οποίο έχει ανακληθεί, έκανε λόγο με την σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επί του περιεχομένου όμως ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια. 


Πρόσθεσε ότι επί της ουσίας της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας θα αποφασίσει σήμερα Τετάρτη ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Το έγγραφο υφίσταται» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, προσθέτοντας ότι από σήμερα είναι υποχρεωμένοι στα σύνορα να συλλαμβάνουν τους μετανάστες να ακολουθείται μια διαδικασία και στην συνεχεία να τους αφήνουν ελεύθερους για ένα μήνα και αν δεν φεύγουν να παίρνουν εξάμηνη αναβολή.

Σύμφωνα με το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο οι μετανάστες που είναι στα κέντρα κράτησης θα λάβουν έξι μήνες αναβολή απέλασης.

Οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες δεν θα κρατούνται, αλλά θα παίρνουν αναβολή ενός μηνός και εάν δεν φύγουν από τη χώρα μας μέσα στις 30 ημέρες, θα λαμβάνουν εξάμηνη αναβολή.

Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπόκεινται σε διαδικασία απέλασης και όσοι έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα.

Ν. Δένδιας: Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους

«Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού, έστω και προφορική» τόνισε  ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες για τους μετανάστες.

«Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο δυνατό... Ξηλώνεται κάτι χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Γ. Μπαλάφας: Yπάρχουν σκοπιμότητες στα σύνορα


Για σκοπιμότητες έκανε λόγο ο Γιάννης Μπαλάφας, σχολιάζοντας το θέμα με το άνοιγμα των συνόρων.

«Σήμερα, είναι οι κρίσεις των στελεχών της αστυνομίας. Υπάρχει ένα ζήτημα, μία ντροπή για τη χώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μεταχειρίζονται τη χώρα μας σαν αποθήκη ψυχών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλάφας με δηλώσεις του στον "Ant1".

Το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ




Πηγή: www.capital.gr






Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: