Κατά το Bloomberg, η Ελλάδα θα ξεκινήσει άμεσα να συζητάει για μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητά της, καθώς προετοιμάζεται να πληρώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ την προσεχή Παρασκευή.
Όπως παραδέχθηκε άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα, αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οι οφειλόμενες πληρωμές στις 20 Μαρτίου περιλαμβάνουν τη συμφωνία ανταλλαγής παραγώγου που αρχικά είχε κανονιστεί από την Goldman Sachs. Φαίνεται λοιπόν πως πέραν των γνωστών και δεδομένων υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ προκύπτουν άμεσες ανάγκες ρευστού για να καλυφθούν και άλλες παράπλευρες υποχρεώσεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εταίροι εμμένουν στην απόφασή τους να εκταμιεύσουν χρήματα προς την Αθήνα μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τη συμφωνία που συνάφθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο Θεόδωρος Πελαγίδης του Ινσιτούτου Brookings απαντάει: «Καθώς οι ημέρες περνούν, τα περιθώρια ελιγμών ολοένα και γίνονται μικρότερα. Η εντύπωση που δίδεται είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο Α' ή Β' – δεν υπάρχει τίποτα».
Με μια σειρά μέτρων άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει
χρήματα για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές ανάγκες της, ενώ η δέσμευσή της είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Από την άλλη, ο Σόιμπλε διερωτήθηκε τη Δευτέρα πώς θα λειτουργήσει το πλάνο της Αθήνας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα εκδώσει στις 18 Μαρτίου έντοκα γραμμάτια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων γραμματίων (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα λήγει και η τέταρτη δόση προς το ΔΝΤ (350 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και οι τέσσερις ομολογίες που κατέχει η ΕΚΤ (περίπου 110 εκατ. ευρώ).
Το παράγωγο της Goldman Sachs
Οι τόκοι του παραγώγου της Goldman Sachs (κρατείται από την Εθνική Τράπεζα) ήταν εκείνο που το 2001 απέκρυψε το αυξανόμενο χρέος της χώρας έτσι ώστε να πληροί τους κανόνες για την είσοδο στην Ευρωζώνη και τώρα προκαλεί μεγαλύτερη ασφυξία στην Ελλάδα, που έχει πλέον σοβαρό θέμα με τη χρηματοδότηση των αναγκών της, σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg. Το άρθρο σημειώνει πως ούτε η Εθνική Τράπεζα, ούτε η Goldman Sachs, αλλά ούτε και κάποιο κυβερνητικό στέλεχος θέλησαν να τοποθετηθούν για το ύψος της οφειλής.
Η ελληνική κυβέρνηση, ανοιχτά πλέον θεωρούν υπεύθυνη για την κατάσταση την ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, το μόνο στο οποίο απαντάει είναι ότι στις 19 του μήνα η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεξετάσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και είναι σφόδρα πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει το θέμα των ταμειακών αναγκών της χώρας προς την Άνγκελα Μέρκελ. Κι αν δεν το κάνει τότε, μπορεί να το πράξει στις 23 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης στο Βερολίνο. Όπως λέει και ο αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αριστείδης Χατζής: «Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τονξ Ιούνιο. Η ασάφεια από την ελληνική πλευρά παραμένει, όπως και η πίεση των εταίρων».
iefimerida.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου