Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Παρέμβαση Μέρκελ: Να γίνουν τα πάντα για να μη μείνει η Ελλάδα από ρευστό!

Ηχηρή παρέμβαση Μέρκελ: Να γίνουν τα πάντα για να μη μείνει η Ελλάδα από ρευστό!
Ηχηρή παρέμβαση της Αγκελας Μέρκελ, μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε για την Ελλάδα ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξεμείνει η χώρα από ρευστό. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια πιο... χαλαρή στάση του Βερολίνου στην Αθήνα και ως «πάσα» για να κλείσει συμφωνία και να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε ασφυξία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Οταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».
Δείχνει επίσης την εκπεφρασμένη επιθυμία της Γερμανίας να μην αφήσει την Ελλάδα να «πνιγεί» από την έλλειψη ρευστότητας.
Το καλό κλίμα φάνηκε και νωρίτερα στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τη συνάντηση του Βερολίνου, αλλά και στο πλαίσιο του Βrussels Group, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης  με ελληνικές κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, ένα
24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup στη Λετονία, και διήρκεσε κάτι περισσότερο από μία ώρα.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του MEGA στις Βρυξέλλες Χρήστος Τσιγουρής, το μήνυμα του πρωθυπουργού στη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα είπε και επομένως και η πλευρά των δανειστών πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στην καγκελάριο ότι από τη συνάντηση του Βερολίνου, η Αθήνα έχει κάνει το 70% όσων συζητήθηκαν και πως επιδιώκει συμφωνία έως το τέλος Απριλίου, γιατί διαφορετικά για την Αθήνα δεν θα ισχύει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκει συμφωνία, επισημαίνει όμως πως αν επιλογή των εταίρων είναι η ρήξη, τότε όλα είναι ανοιχτά για εκλογές ή δημοψήφισμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαία πηγή μιλώντας με δημοσιογράφους.
Πηγές τόνιζαν ότι υπάρχει συναντίληψη ότι στο Brussels Group έχει επιτευχθεί πρόοδος και πως υπάρχουν σημεία σύγκλισης που αφορούν:
  • Στο πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% για εφέτος)
  • Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων
  • Στη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή
  • Στην ενίσχυση ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα, πάντως, παραμένουν τα σημεία στα οποία υπάρχει απόσταση και αφορούν:
  • Στα εργασιακά
  • Το ασφαλιστικό και
  • Τον ΦΠΑ.
Με εκπεφρασμένη την πολιτική βούληση της Αθήνας να γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, χωρίς να εγκαταλείπονται οι "κόκκινες" γραμμές αλλά μέσω εναλλακτικών προτάσεων, η ελληνική πλευρά ζητά εντατικοποίηση διαβουλεύσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να ανάψει "πράσινο" για αποδέσμευση μέρους της βοήθειας, καθώς τα ταμεία αδειάζουν και ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
http://www.imerisia.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: