Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τα πεσκέσια του Πούτιν και των BRICS

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ο ειρωνικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αναζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ προκάλεσε εντύπωση στην ομήγυρη. Γιατί προφανώς αποκαλύπτει ότι ο κ. Σόιμπλε ή είχε πιαστεί αδιάβαστος ή κάτι παραπάνω από τους θνητούς Ελληνες γνώριζε.
Δεν είχε διαβάσει τα ενημερωτικά σημειώματα της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη στον Βλ. Πούτιν, δεν είχε ακούσει για την επίσκεψη του κ. Δραγασάκη στο Πεκίνο, τις συνομιλίες που είχε ο κ. Καμμένος με Ρώσους και Κινέζους στη Μόσχα και κυρίως δεν πήρε χαμπάρι τι έκανε τόσες ημέρες στη Βραζιλία ο κ. Ησυχος;

Οπως θα έχετε ενημερωθεί από υπουργούς και ΜΜΕ ο Βλαδίμηρος Πούτιν με τη γνωστή γενναιοδωρία του υποδέχθηκε την ελληνική αντιπροσωπεία με πεσκέσια. Υποσχέθηκε ότι κάτι θα κάνει με τα γεωργικά προϊόντα και, όπως μάθαμε, θα δώσει «άμεση προκαταβολή» από τα κέρδη που θα έχει η Ελλάδα από τα τέλη διέλευσης για έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα κατασκευασθεί, αφού συμφωνήσει η Κομισιόν και αφού βρεθούν οι χρηματοδότες. Πολλά «αν» και «θα» έχει το έργο, αλλά είμαστε αισιόδοξος ως λαός. Το ποσό μάλιστα υπολογίστηκε κιόλας στα 5 δισ. και
δόθηκαν τα εύσημα στον Π. Λαφαζάνη για τη μεγάλη επιτυχία του. Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας διαβάσαμε ότι είπε στον κ. Καμμένο ότι είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά λεφτά στα ελληνικά ομόλογα. Ο κ. Ησυχος έκλεισε το τρίγωνο των BRICS με τις επαφές με την υπό οικονομική κρίση Βραζιλία, έχοντας επαφές και με Κολομβιανούς και άλλους από τη γειτονιά. Ολοι έτοιμοι να βοηθήσουν.

Πέρασαν οι ημέρες, άρχισαν οι φράουλες (βασικό εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν) να μοσχομυρίζουν στα μανάβικα, αλλά δεν είδαμε είδηση για άρση της απαγόρευσης εισαγωγής των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία. Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου δεν ακούστηκε. Και το χειρότερο, δεν είδαμε να έρχονται οι προκαταβολές των 5 δισ., με τη σιγουριά των οποίων πήγαμε ήσυχοι για Πάσχα. Οι Κινέζοι τελικά έβαλαν μόνο εκατό εκατομμύρια, ενώ και οι Βραζιλιάνοι μάλλον δανεικά αναζητούσαν.

Και με θλίψη διαπιστώνουμε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν ανενημέρωτος. Το εντελώς αντίθετο...

nmeletis@pegasus.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: