Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ξαφά: Μη πληρωμή του ΔΝΤ σημαίνει ένα πράγμα, χρεοκοπία..

"Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε άλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και προς άλλους πιστωτές και θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε η οποία δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ταμείο..."

Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ανέλυσε η...Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

«Αν δεν πληρώσουμε την δόση θα δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών και αν σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τότε θα περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 .

Η κα Ξαφά επεσήμανε ότι λήγουν μέσα στον Ιούνιο και άλλες 4 πληρωμές προς το ταμείο. «Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε άλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και προς άλλους πιστωτές και θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε η οποία δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ταμείο.
Η κ. Ξαφά είπε επίσης ότι «δεν έχει ξαναγίνει στα 72 χρόνια που υπάρχει το Ταμείο να μην αποπληρώσει κάποια αναπτυγμένη χώρα τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο».
Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομολόγος ανέφερε ότι αν υπάρξει χρεοκοπία ανοιχτή προς το Ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.
«Επομένως, συμπλήρωσε, «τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλει η ΕΚΤ θα τους επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση διότι η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες».
Ακόμη, εκτίμησε ότι οι καταθέτες δεν θα περιμένουν μέχρι τις 5 Ιουλίου να βεβαιωθούν ότι θα γίνει πιστωτικό γεγονός και θα αρχίσουν από πριν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αυτό είναι προφανές.
«Πιστεύω ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος και έλεγχοι στο να αποσύρεις τις καταθέσεις σου. Ότι είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001, η ίδια ιστορία», κατέληξε.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: