Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Καληνύχτα Ελλάδα

Του Σάκη Μουμτζή
Όλοι όσοι υποστηρίζαμε δημόσια, πως αυτή η πορεία που ξεκίνησε από τις 26 Ιανουαρίου του 2015 με οδηγό τον Σύριζα θα οδηγούσε στη ρήξη με τους εταίρους μας, είχαμε καταλήξει σε αυτήν την εκτίμηση γιατί γνωρίζαμε τι είναι αυτό το κόμμα, πώς δημιουργήθηκε, πώς λειτουργεί, πώς σκέφτεται. Γνωρίζαμε τους ανθρώπους του. Συνεπώς τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015, δεν αισθανθήκαμε καμία έκπληξη όταν ο Τσίπρας εξήγγειλε το δημοψήφισμα. Όχι μόνον περιμέναμε την σύγκρουση αλλά προειδοποιούσαμε γι’ αυτήν.
Αλλά τι έγινε αυτές τις μέρες; τι λειτούργησε και ελήφθη αυτή η απόφαση που μπορεί να αλλάξει το ρου της σύγχρονης ιστορίας μας; Κάτι πολύ απλό, έξω όμως από τη λογική του κοινού νου. Η πλήρης επικράτηση του Π. Λαφαζάνη και της ομάδας του στο εσωτερικό του Σύριζα. Θα ρωτήσει εύλογα ο αναγνώστης: μα είναι δυνατόν μία συνιστώσα να αλλάξει την πορεία της χώρας, να επιφέρει τέτοια αναταραχή στην Ευρώπη; Η απάντηση είναι αφοπλιστική και έρχεται από τα ίδια τα γεγονότα. Προφανώς γίνεται, όταν οι αρρυθμίες και οι κρίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος το καθιστούν ευάλωτο σε πράξεις ακραίου βολονταρισμού.
Η συνιστώσα του Π. Λαφαζάνη, ήταν και είναι η μόνη συγκροτημένη μέσα στο Σύριζα, με πλήρεις θέσεις και ενιαία λογική. Ευθύς εξ αρχής υποστήριζε πως το πρόγραμμα του Σύριζα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στην ευρωζώνη. Οι περιοριστικές πολιτικές της, οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, μα πάνω απ΄ όλα το κοινό νόμισμα, ερχόταν σε κατάφωρη αντίθεση με τις επεκτατικές πολιτικές, τις κρατικοποιήσεις, τον έλεγχο της αγοράς, τον διογκωμένο δημόσιο τομέα. Και όλα αυτά βέβαια απαιτούσαν και απαιτούν η αριστερή κυβέρνηση να έχει στα χέρια της το προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Ανατρεπτική ήταν και η θέση του αριστερού ρεύματος για τον εξωτερικό προσανατολισμό της χώρας. Έξοδος από την ΕΕ και αναζήτηση συμμαχιών και συνεργασιών με Ρωσία, Κίνα και αναπτυσσόμενες χώρες.
Απέναντι σε αυτό το πλήρες πακέτο θέσεων, η προεδρική συνιστώσα δεν συγκροτήθηκε με
δικές της θέσεις και προτάσεις αλλά ως αντίθεση στην αριστερή πλατφόρμα. Πλήρης ετεροπροσδιορισμός. Ήταν μία πράξη αντισυσπείρωσης όλων αυτών που δεν συμφωνούσαν με την πολιτική πρόταση Λαφαζάνη. Έτσι δημιουργήθηκε μία ηγετική ομάδα που είχε ως πολιτική το ‘’βλέπουμε και κάνουμε’’. Η αντιμνημονιακή ρητορεία και πρακτική, βοήθησε ώστε να συγκαλυφθεί αυτή πολιτική ένδεια των προεδρικών. Όμως, η ανάληψη της εξουσίας έθεσε επιτακτικά το πρόβλημα της πολιτικής γραμμής. Στην πολιτική, ως γνωστόν, ηγεμονεύει και επικρατεί αυτός που προβάλλει θέσεις, που συνθέτουν σύνολο ενιαίο και μη αντιφατικό. Αυτό και έγινε στο εσωτερικό του Σύριζα.
Οσο προχωρούσε η διαπραγμάτευση, τόσο δικαιωνόταν ο Π. Λαφαζάνης, γιατί βέβαια η σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές προϋπέθετε και απαιτούσε πλήρη εγκατάλειψη όχι μόνον του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αλλά και των βασικών καταστατικών αρχών του Σύριζα. Η ηγετική ομάδα του αντιλήφθηκε πως ούτε οι δανειστές θα παρακαλούσαν να μας δανείσουν ούτε η Μέρκελ θα προσχωρούσε στις θέσεις τους. Το θέμα της ενότητας του κόμματος και κυρίως της δεδηλωμένης ήταν υπαρκτό και υπό αμφισβήτηση. Πολλές φορές στην Ιστορία, τα γεγονότα κινούνται σε μονόδρομο. Αυτό που οι ιστορικοί ονομάζουν "αναπόφευκτο". Σωρεύονται σε μία δεδομένη ιστορική στιγμή τόσες αντιφάσεις και εντάσεις που το δρών υποκείμενο έχει μόνον μία επιλογή.
Σε αυτή τη θέση βρέθηκε η ηγετική ομάδα του Σύριζα και πήρε την μοιραία για τη χώρα απόφαση του δημοψηφίσματος. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα γίνει. Το σίγουρο είναι πως η εξαγγελία του και μόνον, ήταν η διάβαση του Ρουβίκωνα. Δεν υπάρχει επιστροφή. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η χώρα εισέρχεται σε μία καινούργια περιοχή, πλήρως χαρτογραφημένη. Πολιτική ένταση με ορατό τον κίνδυνο εκτροπής, οριακές κοινωνικές καταστάσεις, οικονομία ισοπεδωμένη.
Ολοι εμείς που τα υποστηρίζαμε όλα αυτά , θεωρηθήκαμε γραφικοί κινδυνολόγοι. Δυστυχώς δεν διαψευσθήκαμε.( άρθρο μου στο Capital.gr 26/1/2015.) Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015 ειπώθηκε το ‘’ καληνύχτα Ελλάδα.’’
* Ο κ. Σάκης Μουμτζής είναι συγγραφέας


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: