Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο "Αλέξης της χρεοκοπίας", σουλατσάρει στη Ρωσία...

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Ζούμε έναν εφιάλτη από τον οποίο δυστυχώς δεν πρόκειται να γλυτώσουμε όταν ξυπνήσουμε. Η κυβέρνηση κάνει τουρισμό στην Αγία Πετρούπολη, την ώρα που υποτίθεται ότι δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της για την εξεύρεση λύσης με τους εταίρους.
Βρίσκονται σε άλλο κόσμο; Έχουν άγνοια κινδύνου; Είναι απίστευτοι καιροσκόποι; Έχουν αποδεχτεί το σενάριο της ρήξης και σκοπεύουν να τραβήξουν στα άκρα το σκοινί; Μας δουλεύουν όλους; Πιστεύουν αλήθεια ότι με τα πήγαινε - έλα στη Ρωσία και τις "απειλές" για νέες γεωπολιτικές ισορροπίες θα αναγκάσουν τους Αμερικανούς να επιβάλλουν μία ευνοϊκή για την Ελλάδα λύση στους εταίρους; Έχουν αναλογιστεί τι θα σημάνει μία ρήξη για τη χώρα; Και για όλους εκείνους τους οποίους υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται να προστατεύσουν; Έχουν διανοηθεί το μέγεθος που μπορεί να λάβει η ανθρωπιστική κρίση;
Αντί να βρίσκονται όλοι στο πόδι, την ώρα που στο χθεσινό Eurogroup η χώρα δεχόταν ένα ακόμη ράπισμα, αντί να υποβάλλουν εναλλακτικές προτάσεις, αντί να υπάρχει ένας οργασμός συναντήσεων και άσκησης πιέσεων, η μισή κυβέρνηση είχε μετακομίσει στην Ρωσία για ντόλτσε βίτα και δήθεν επαφές και η άλλη μισή διοργάνωνε αποτυχημένα συλλαλητήρια κατά των "κακών" εταίρων. Αγνοώντας προκλητικά το χθεσινό Eurogroup σα να μην αφορούσε την Ελλάδα. Αφήνουν τον χρόνο να χάνεται και παίζουν με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Οδηγούν τη χώρα στα βράχια ανερυθρίαστα παίζοντας απλώς ένα επικοινωνιακό blame game κατά όλων.
Σα να λέμε στους Ευρωπαίους ότι "δικό σας πρόβλημα είναι, βρείτε λύση. Αλλιώς παίρνουμε το καπελάκι μας και φεύγουμε και σας αφήνουμε να καταστραφείτε ως Ευρωζώνη!". Και μάλλον το πιστεύουν αυτό! Για να έρθει σαν γιγάντιο χαστούκι από την αυθόρμητη παρουσία χιλιάδων πολιτών, η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Που ξεφτίλισε την αναιμική προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει δήθεν αυθορμήτως προχθές "αγανακτισμένους με τους εταίρους" πολίτες.
Η κυβέρνηση λειτουργεί ωσάν να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Συνεχίζει την στρατηγική της μπλόφας. Πιστεύουν πράγματι από ό,τι
φαίνεται στο Μαξίμου ότι οι εταίροι θα κάνουν πίσω την ύστατη στιγμή και θα τους ηρωποιήσουν. Είναι απίστευτο, αλλά λειτουργούν σα να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και αδιαφορούν για τον τρόμο που επικρατεί στην αγορά, το πάγωμα κάθε δραστηριότητας, την κατάρρευση της επιχειρηματικότητας.
Δεν κατανοούν ότι έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει το κλίμα για τη φυγή των καταθέσεων. Και αναζητούν συνωμοσίες και ίντριγκες για να δικαιολογήσουν την δική τους ανικανότητα. Αλλά βέβαια, θέλουν τον "κακό" Ντράγκι να δώσει σήμερα – αύριο εκτάκτως πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA για να μείνουν οι τράπεζες ανοιχτές. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι δικές τους δηλώσεις, των υπουργών της κυβέρνησης για το "μεγάλο ΟΧΙ", για το πιθανό grexit, είναι εκείνες που προκαλούν ανασφάλεια και εξανεμίζουν τις καταθέσεις.
Δεν ξέρω αν έχει πλέον νόημα να λέμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος. Γιατί ειλικρινά πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση έχει ληφθεί. Η χώρα έχει ούτως ή άλλως πάει στα βράχια. Και ο κύριος Τσίπρας θα μείνει γνωστός στις επόμενες γενιές ως "ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας". Αυτό θα γράψει γι' αυτόν η ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, έστω και την ύστατη στιγμή, οφείλουμε να απευθύνουμε έκκληση να αποφευχθεί, έστω και στο... και ένα, η πλήρης και ανεπανόρθωτη καταστροφή.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: