Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Οι εβδομάδες που θα αλλάξουν την οικονομία

Το δημοψήφισμα επιταχύνει την Ιστορία. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον έγκυρο συνομιλητή για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Ετσι, η φυγή του πρωθυπουργού προς τη δραχμή θα εμφανιστεί ως υποχρεωτική, πέραν της προπαγάνδας ότι αποτελεί απάντηση στους συντηρητικούς της Ευρώπης.

Τι θα ακολουθήσει το ενδεχόμενο «όχι»; Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει μια υποκριτική διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Θα επιστρέψει άπρακτος στην Αθήνα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα προκηρύξει εκλογές με κύριο ερώτημα την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Είναι λοιπόν χρήσιμο να εξετάσουμε όσα είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς ότι θα συμβούν στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να στείλει πρόσθετα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει κρατικούς τίτλους λαμβάνοντας ως αποθεματικό ενέχυρο τις καταθέσεις σε ευρώ που έχουν ακόμη οι τέσσερις τράπεζες. Η κυβέρνηση θα «εγγυηθεί» ότι οι καταθέσεις παραμένουν στην ιδιοκτησία των πολιτών.

Η διαβεβαίωση του Δημοσίου δεν θα αξίζει πρακτικώς τίποτε, αφού οι τράπεζες δεν θα μπορούν να μετρήσουν στους καταθέτες τα χρήματά τους. Το δελτίο ημερήσιας ανάληψης θα μειωθεί περαιτέρω, μάλλον στα 20 ευρώ, που σημαίνει ότι κανείς μισθωτός δεν θα μπορεί να αναλάβει περισσότερα από 600 ευρώ μηνιαίως. Σε αυτή τη φάση θα περιοριστούν και οι συναλλαγές μέσω Ιντερνετ, ώστε να μη διαρρέουν οι καταθέσεις με τη μετατροπή τους σε αγαθά που διατηρούν μακροχρόνια την αξία τους.

Με πιστοποιητικά αναγνώρισης χρέους, όπως είναι τα περίφημα IOUs, θα πληρωθούν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι προμηθευτές του κράτους, ειδικότερα στο σύστημα υγείας. Τα «χαρτιά» αυτά θα είναι σε ευρώ. Πρόκειται για υποχρεωτική κίνηση, η οποία άλλωστε είχε μελετηθεί από οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κανείς δεν θα σπεύσει να πληρώσει φόρους.

Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν «εκτάκτως», σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, αλλά και να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα των «κακών πλουσίων», όπως ήδη έδειξε ο κ. Τσίπρας με το διάγγελμα της Τετάρτης. Είναι λογικό ότι οι εξαγωγικές και τουριστικές επιχειρήσεις θα αφήσουν τις εισπράξεις τους στο εξωτερικό, ώστε να προφυλάξουν την ταμειακή ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να επιζήσουν.

Πρακτικές «μαύρης αγοράς»



Δεν θα περάσουν πολλές μέρες πριν εγκατασταθούν πρακτικές μαύρης αγοράς στις καθημερινές συναλλαγές. Η αμοιβή της αδήλωτης εργασίας θα μειωθεί και ταυτοχρόνως θα καθυστερήσει. Οφειλές για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί θα αναβληθούν ή θα πληρωθούν σε χαμηλότερο αντίτιμο. Συμβόλαια και συμφωνίες θα ακυρωθούν.

Τα «κρατικά υποσχετικά» θα χρησιμοποιηθούν από όσους πληρώνονται από το κράτος (μισθωτοί, συνταξιούχοι και προμηθευτές) για την πληρωμή των τρεχουσών αναγκών τους. Επειδή όμως τα «χαρτιά» αυτά δεν έχουν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για να γίνουν αποδεκτά στο λιανικό εμπόριο, θα μείνουν παγιδευμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι κάτοχοί τους, όμως, θα επιδιώξουν να τα ανταλλάξουν ηλεκτρονικά με πραγματικά ευρωχαρτονομίσματα. Μην ξεχνάμε ότι η ποσότητα του χάρτινου ευρώ που κυκλοφορεί εκεί έξω ξεπερνάει κατά πολύ τα 50 δισ. ευρώ.

Μέσα από αυτές τις ανταλλαγές θα προσδιοριστεί η μελλοντική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και νέας δραχμής. Λόγω και του πανικού, η σχέση αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1 ευρώ για 1,5 ή και 2 μονάδες ΙΟUs.

Με τον αποκλεισμό του κ. Τσίπρα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τους περιορισμούς που δημιουργεί η άρνηση πληρωμής του ΔΝΤ και την απόρριψη της Ελλάδας από το σύστημα διευρωπαϊκών συναλλαγών (γνωστό με την ονομασία Target 2), η κυβέρνηση θα προκαλέσει βουλευτικές εκλογές, μέσω των οποίων θα επιδιώξει την επικύρωση της υποχρεωτικής μετάβασης στη δραχμή.

Ταυτοχρόνως θα απαιτήσει την επιστροφή του αποθέματος σε χρυσό, τη ρύθμιση του τεράστιου χρέους έναντι του διευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (Target 2), αλλά και την επιστροφή των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΕΚΤ όταν εισέπραξαν τα ευρώ του ELA.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα γίνουν όλ’ αυτά, αφού κανείς δεν τα είχε προβλέψει. Δύο όμως σημεία πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Η Ελλάδα θα φορτωθεί υπερδιπλάσιο δημόσιο χρέος από το σημερινό, το οποίο, προφανώς η κυβέρνηση Τσίπρα θα αρνηθεί να εξυπηρετήσει. Είναι όμως σίγουρο ότι θα το πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όπως έχει συμβεί πάντοτε στην παγκόσμια Ιστορία.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι η εγκατάλειψη του ευρώ, από νομικής απόψεως, μπορεί να γίνει μόνον αφού προηγουμένως η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έξοδος είναι μια περίπλοκη νομική διαδικασία, λόγω του κοινοτικού κεκτημένου. Θα απαιτηθεί μια ομόφωνη ειδική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλα τα σημερινά χρέη, κρατικά και ιδιωτικά, θα παραμείνουν στο «παλαιό» νόμισμα, δηλαδή το ευρώ.

Σε σκηνικό κατάρρευσης


Το δημοψήφισμα διεξάγεται σε σκηνικό κατάρρευσης του εθνικού εισοδήματος. Η διολίσθηση προς την ύφεση επιταχύνεται και η κρίση παραγωγής και εμπορίου πολλαπλασιάζεται. Η ανεργία μεγαλώνει και πάλι.

Από το αποτέλεσμα της Κυριακής εξαρτάται η αξία των περιουσιακών στοιχείων πολιτών, επιχειρήσεων και κράτους.

Μετά την πλήρη κατάρρευση των κινητών αξιών (μετοχές, συμβόλαια, ομολογιακά αμοιβαία), θα ενταθεί με τρόπο καταθλιπτικό η καταβαράθρωση της αξίας των ακινήτων.

Το πέρασμα στη δραχμή, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και τη διαφυγή, εκτός συνόρων, των ευρώ που έχουν αποσύρει τους τελευταίους μήνες πολίτες κι επιχειρήσεις από τις ελληνικές τράπεζες, θα οδηγήσουν σε μια νέα κρίση, πάνω από εκείνην που διανύουμε τα τελευταία χρόνια και αυτήν που έφερε η μετεκλογική πολιτική αστάθεια.

Η εξαφάνιση μεγάλου μέρους της περιουσίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα δημιουργήσει πρόσθετη ζημία στο τραπεζικό σύστημα, αφού ακόμη περισσότερα δάνεια θα χάσουν το στήριγμά τους στις εγγυήσεις που έχουν παραχωρηθεί. Πρακτικώς, η αλλαγή νομισματικού καθεστώτος θα συνοδευθεί με οριστική πτώχευση του κράτους, αφού δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα δάνειά του. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Στο τραπέζι αυτό, η κυβέρνηση θα βάλει μπροστά το «Οχι» των πολιτών. Η άλλη πλευρά, απελευθερωμένη από τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα βάλει τις υποθήκες επί της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας καθώς και τις ισχυρότατες νομικές προβλέψεις των διεθνών συμβολαίων που δεσμεύουν τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα έχει παγιδευτεί για τα καλά σε πολυετή απομόνωση και εξευτελισμό.

kathimerini.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: