Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Αυστηρότερους ελέγχους στη Σένκγεν αποφάσισαν οι υπουργοί της ΕΕ

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν τα γαλλικά αιτήματα της ένωσης για τη βελτίωση των μέσων παρακολούθησης των «ξένων μαχητών», συμφωνώντας ότι οι πολίτες της ΕΕ που φθάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να περνούν από πιο εκτενείς ελέγχους ασφάλειας και ότι τα δεδομένα των επιβατών αεροπορικών εταιρειών θα διατηρούνται μέχρι και έναν χρόνο. Και τα δύο μέτρα εξετάζονται από τους υπουργούς της ΕΕ επί μήνες, αλλά τέθηκαν και πάλι στην ημερήσια διάταξη από τη γαλλική κυβέρνηση, στον απόηχο των επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι, όπου οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες πιστεύεται ότι ήταν Γάλλοι ή Βέλγοι πολίτες.
Κανένα από τα δύο μέτρα δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως. Αλλά και τα δύο εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους υπουργούς και ο Μπερνάρ Καζενέβ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, προέτρεψε την ΕΕ να επιταχύνει την εφαρμογή τους. «Συναντιόμαστε σήμερα για να δράσουμε», είπε ο Καζενέβ. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και με δύναμη»...

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος προήδρευσε της έκτακτης συνόδου, πρόσθεσε: «Έχουμε μιλήσει αρκετά για τώρα. Είναι πια καιρός να αρχίσουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας». Δεν είναι σαφές εάν κάποιο από αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να σταματήσει τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όμως, αρκετοί από τους συνωμότες - ιδιαίτερα ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο «εγκέφαλος» της επίθεσης του Isis - ήταν πολίτες της ΕΕ που πηγαινοέρχονταν στη Συρία και την Ευρώπη, χωρίς να έχουν εντοπιστεί από τις αρχές, παρότι βρίσκονταν σε λίστες παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Αμπααούντ, ένας Βέλγος πολίτης, ο οποίος καυχήθηκε σε μια συνέντευξή του σε περιοδικό του Isis φέτος σχετικά με την ικανότητά του να ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, σκοτώθηκε σε μια επιδρομή την Τετάρτη στο προάστιο του Σεν Ντενί του Παρισιού, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς ένας από τους πιο καταζητούμενους μαχητές του Isis μπόρεσε να ταξιδέψει στη Γαλλία ανεμπόδιστα.
Στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας της Σένγκεν, της πανευρωπαϊκής συνθήκης που καταργεί τα εσωτερικά σύνορα, οι πολίτες της ΕΕ που επιστρέφουν στην Ευρώπη ελέγχονται μόνο έναντι των βάσεων δεδομένων ασφαλείας σε προαιρετική και μη συστηματική βάση, ενώ οι ξένοι περούν πιο αυστηρό έλεγχο.
Η συμφωνία των Υπουργών Εσωτερικών καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει τον κωδικό της Σένγκεν, κάνοντας τους ελέγχους για τους υπηκόους της ΕΕ πιο συστηματικούς.
Επιπλέον, οι υπουργοί εξέφρασαν ομόφωνα την απογοήτευσή τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καθυστερεί τη νομοθεσία για τα αρχεία των επιβατών αεροπορικών εταιρειών επί μήνες, φοβούμενο τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Οι υπουργοί ζήτησαν η νομοθεσία να περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα διαβιβάζουν τα δεδομένα σχετικά με τους επιβάτες σε ένα αεροδρόμιο άφιξης εκ των προτέρων, για όλες τις πτήσεις εσωτερικού, καθώς και τις αφίξεις από χώρες εκτός Ευρώπης, και να επιτρέψουν οι πληροφορίες να διατηρούνται για ένα «αρκετά μεγάλο» χρονικό διάστημα, το οποίο μερικοί υπουργοί δήλωσαν ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ένα έτος.
«Πρόκειται για πληροφορίες που οι υπηρεσίες μας πρέπει να χρησιμοποιήσουν, ιδιαίτερα οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες μας» είπε ο Καζενέβ. «Ούτε ένα Γάλλος πολίτης, ούτε ένας πολίτης της ΕΕ, δεν θα καταλάβει γιατί το κοινοβούλιο συνεχίζει να μπλοκάρει αυτό το μέτρο». Οι υπουργοί επρόκειτο να συναντηθούν με Ευρωπαίους ηγέτες του Κοινοβουλίου για το θέμα, αργότερα την Παρασκευή. Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο των μέτρων που συμφώνησαν την Παρασκευή, οι υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για ξένους μαχητές και άλλες μυστικές πληροφορίες για το πανευρωπαϊκό δίκτυο ελέγχου των συνόρων, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επισήμανση των δυνητικών κινδύνων για την ασφάλεια στα σύνορα και τα αεροδρόμια. «Τα κράτη-μέλη θα διασφαλίσουν ότι οι εθνικές αρχές θα εισάγουν στοιχεία σχετικά με του ύποπτους ξένους τρομοκράτες μαχητές στο SIS» ανέφεραν οι υπουργοί, καταλήγοντας στο ανακοινωθέν τους.
ft.com

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: