Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το 2016 δεν είναι 2015

«Ο πρωθυπουργός πάει σε ευρωπαϊκή περιοδεία για να αναζητήσει... πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση».
Όχι, δεν είναι ανακοίνωση από το 2015 τότε που ο Τσίπρας με το «asset» τον Γ. Βαρουφάκη το έπαιζαν λεβέντικα. Δεν είναι περιοδεία πριν την υπογραφή του μνημονίου στα τέσσερα. Είναι σημερινή ανακοίνωση μετά από τη συνέντευξη των τριών υπουργών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Ο Τσίπρας αδιαφορώντας για την κατάσταση της οικονομίας και για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει από το Νοέμβριο μας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει πολιτική λύση. Θα πάει στον αποτυχημένο Ολάντ για... ψυχοθεραπεία, θα του πει τον πόνο του, θα του κλαφτεί για το κακό ΔΝΤ και ο Γάλλος τι θα κάνει; Τι περιμένει δηλαδή να πει σε έναν ανερμάτιστο πρωθυπουργό που δεν ξέρει τι του γίνεται; Θα του στρώσει το κόκκινο χαλί, θα του τάξει κούρεμα του χρέους και λιγότερα μέτρα και θα αποπέμψει το ΔΝΤ επειδή έτσι γουστάρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι βέβαια, το πολύ – πολύ να τον κεράσει κανένα... κρουασάν, τσάι και συμπάθεια. Όπως ακριβώς έχει γίνει πάμπολλες φορές και κάθε φορά που ο Τσίπρας νόμιζε ότι θα βρει πολιτική λύση. Η κίνησή του να πάει να παρακαλέσει Ολάντ, Σουλτς και ποιος ξέρει, μπορεί και τη θεία Άνγκελα, δείχνει την απόγνωσή του. Ή το γεγονός ότι έχει αποφασίσει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε.
Αν κρίνουμε από τα όσα είπαν οι «χαβαλέδες» υπουργοί Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς κι ενώ θα είναι σε εξέλιξη νέες διαπραγματεύσεις. Ενώ δηλαδή θα είναι τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και συντάξεις στη Βουλή δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές, ανάλογα με το πώς θα πάνε οι συζητήσεις με την τρόικα. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων η συμφωνία θα κλείσει σε έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου, δηλαδή Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη. Αν κλειδώσουν όλα θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν σταυρωθεί ο Χριστός.
Ή καλύτερα, γιατί δεν τα ψηφίζουν οι βουλευτές των Συριζοψεκασμένων τη Μεγάλη Παρασκευή; Έτσι συμβολικά για να δείξουν ότι σταυρώνεται ο λαός και σε δύο μέρες θα αναστηθεί γιατί... θα φύγουμε από τα μνημόνια.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με παρανοϊκούς ανθρώπους που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Είτε έχουν σχέδιο να οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια και να ζήσουμε τα περσινά σκηνικά, είτε απλά δεν ξέρουν τι κάνουν.
Τα σενάρια πλέον είναι δύο, εκτός κι αν στο παλαβό τους μυαλό έχουν συλλάβει κι άλλο.

Το πρώτο λέει ότι έχουν συμφωνήσει με την τρόικα αλλά το παίζουν λεβέντες για εσωτερική κατανάλωση. Να βλέπει ο συριζαίος βουλευτής και ο οπαδός τον μεγάλο και σκληρό διαπραγματευτή Αλέξη και να αισθάνεται περηφάνια που ρίχνει την ψήφο του. Άλλωστε είναι δύσκολο αριστεροί άνθρωποι να πάρουν τέτοια μέτρα. Βεβαίως, υπάρχει και η λογική Κατρούγκαλου που δια μαγικόν τρόπο και χωρίς περικοπές είπε ότι θα βρει 1,8 δισ.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι επιλέγει την τυφλή σύγκρουση με το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο, επιδιώκει πολιτική λύση ώστε να μην αναγκαστεί να πάρει αυτός τα μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ώστε να αποδράσει με λεβεντιά και να θέσει παρακαταθήκη αντιμνημονιακού. Αδιαφορώντας βεβαίως για το κόστος που θα έχει αυτό στη χώρα.
Θα βόλευε πολύ τον Τσίπρα να αναγκάσει τη ΝΔ να περάσει τα σκληρά μέτρα κι αυτός να πετάει πέτρες από την άλλη γωνία.
Όμως, το 2016 δεν είναι 2015 και πολύ φοβούμαστε ότι η Ευρώπη δεν θα ασχοληθεί πολύ μαζί μας. Ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα πιθανό Brexit. Δεν αποκλείεται να μας «τελειώσουν» πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και να καθαρίσουν έτσι την κατάσταση.
Ή μπορεί να μας τρενάρουν και η οικονομία να σέρνεται μέχρι το φθινόπωρο, να βαρέσουμε στάση πληρωμών τον Ιούλιο, να έρθει κι ένα κούρεμα καταθέσεων και να χρεοκοπήσουμε οριστικά και αμετάκλητα.
Ποιος ξέρει τι να σχεδιάζουν στο Μαξίμου. Έτσι όπως φτάσαμε το Δαφνί έχει μετακομίσει στην Ηρώδου Αττικού.

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: