Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Βρυξέλλες: Για λόγους εντυπωσιασμού η καθυστέρηση - Δε θα γίνει τίποτε στην Ουάσιγκτον

Βρυξέλλες: Για λόγους εντυπωσιασμού η καθυστέρηση - Δε θα γίνει τίποτε στην Ουάσιγκτον
Την πεποίθησή τους πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά -κι η όποια καθυστέρηση κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε επικοινωνιακές τακτικές της ελληνικής πλευράς- εξέφραζαν σήμερα κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, θεωρώντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτε το θεαματικό στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, κι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως είναι λάθος της Αθήνας να δημιουργεί προσδοκίες όσον αφορά τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον, όπου το μέγιστο το οποίο μπορεί να γίνει είναι στο περιθώριο να επαναλάβει κάθε πλευρά -ήτοι, κυρίως το ΔΝΤ κι η Γερμανία- τις ήδη γνωστές θέσεις τους.
Προσέθεταν, ωστόσο, πως αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η κατάσταση του δημοσίου χρέους - και τα τοκοχρεολύσια που έχει να πληρώνει η Ελλάδα - δεν πρόκειται να μεταβληθεί από τώρα μέχρι το 2022.
Έτερες κοινοτικές πηγές, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν πόσο ασήμαντη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ για τη διαδικασία της αξιολόγησης, υποστήριζαν ότι μονάχα οι επικεφαλής της Τρόικα αναχωρούν -όσον αφορά την Κομισιόν, ο κ. Κοστέλλο- ενώ η υπόλοιπη αποστολή παραμένει στην Αθήνα κι εργάζεται στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του staff level agreement, με φιλοδοξία να έχουν κλείσει όλα στο eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως οι Βρυξέλλες επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όχι
μόνον διότι αυτό είναι το πρέπον, αλλά και διότι έχουν συσσωρευθεί πολλές κρίσεις ταυτοχρόνως στους κόλπους της ΕΕ -δημοψήφισμα στη Βρετανία, μεταναστευτικό, άνοδος της ακροδεξιάς, οικονομικό- και θέλουν κάτι φαινομενικά «απλό» να φύγει από την ατζέντα.

Μια πηγή της Κομισιόν, μάλιστα, έλεγε ότι προκειμένου να απλοποιηθούν τα πράγματα το Βερολίνο φέρεται πλέον να έχει «συμβιβαστεί με την ιδέα το ΔΝΤ να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στην τρόικα και να μη συμβάλει με χρήματα - όπως ήταν ο αρχικός στόχος του - κάτι που, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί.
Αυτό, πάντως, που εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστο από όλες τις πλευρές είναι πόσα χρήματα θα λάβει η Ελλάδα όταν κλείσει η αξιολόγηση. Η Κομισιόν, τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε λόγο για 5,4 δις - αλλά στο μεταξύ  έχουν αυξηθεί οι ανάγκες. Επίσης, μένει να διευκρινισθεί εάν οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν ή θα καλύψουν κι εσωτερικά χρέη της ελληνικής κυβέρνησης και θα της δώσουν κάποια άλλη ανάσα.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: