Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ετοιμάζεται...

Υπάρχει μια παράμετρος της χθεσινής συνέντευξης τύπου των τριών υπουργών που δεν έγινε αντιληπτή. Και οι τρεις αυτοί πολιτικοί που κρατάνε τις τύχες εκατομμυρίων πολιτών στα χέρια τους είναι… καθηγητάδες. Θεωρητικοί των οικονομικών δηλαδή ή των ασφαλιστικών χωρίς ουσιαστική εμπειρία από την αγορά. Και οι τρεις τους έχουν πολλά φράγκα. Ο Τσακαλώτος με επενδύσεις στο εξωτερικό, ο Σταθάκης από εφοπλιστική οικογένεια που έχει τόσα ώστε να «ξεχνά» μερικά εκατομμύρια από το πόθεν έσχες και ο Κατρούγκαλος που έκανε «καριέρα» υπερασπιζόμενος έναντι αδράς αμοιβής όλους εκείνους που θα τσακίσει σήμερα με το νέο του ασφαλιστικό πόνημα.

Δεν έχουμε τίποτε με τους καθηγητάδες, ειδικά εκείνους που έχουν δουλέψει αρκετά, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, έχουν βγάλει ψωμί με ιδρώτα και ξέρουν πέντε πράγματα για το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία.

Έχουμε πρόβλημα όμως με τους καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρητικολογούν, πλατιάζουν, εξαπατούν και κυρίως βάζουν σε κίνδυνο ξανά τη χώρα.

Πώς το είπε ο Βορίδης με επιτυχία: «Από τη δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη που κατέστρεψε την οικονομία, στη σύνθετη πολυπλοκότητα του Τσακαλώτου».

Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Προσπάθησαν χθες να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις συντάξεις, ότι δεν θα επιβαρυνθούν παρά ελάχιστοι με νέους φόρους, ότι τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν στα κοράκια. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η διαπραγμάτευση πάει καλά, ότι η κυβέρνηση έχει τον απόλυτο έλεγχο του προγράμματος κι ότι είναι κυρίαρχη χώρα. Ότι μπορεί να νομοθετεί μονομερώς αλλά από την άλλη μπορεί οι ρυθμίσεις να είναι στη Βουλή όμως μπορεί να τις αλλάζει, ανάλογα με το πώς θα πηγαίνει η διαπραγμάτευση.

Πρόκειται για την απόλυτη απαξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα καταθέσουν νομοσχέδια που θα τα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Κι αυτό γιατί το κάνουν; Για να δείξουν ότι δεν μασάνε από απειλές και υποδείξεις της τρόικας.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μα βέβαια τον Γ. Βαρουφάκη και όλα όσα συνέβησαν πέρυσι την άνοιξη. Αυτή η δημιουργική ασάφεια οδήγησε στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, στο δημοψήφισμα, στις κλειστές τράπεζες και στη συνέχεια στην ταπεινωτική και άκρως σκληρή συμφωνία με τους δανειστές τον περασμένο Ιούλιο. Γιατί άραγε επιλέγουν ξανά το ίδιο εργάκι; Μήπως γιατί πέρυσι τους βγήκε και κέρδισαν τις εκλογές, πιστεύουν ότι θα το κάνουν και φέτος; Ή μήπως γιατί οι καθηγητάδες και οι πραματευτάδες δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης που βρίσκεται η κοινωνία και η οικονομία;

To Μαξίμου διαρρέει τη δική του εκδοχή. Λένε ότι πάνε σε μονομερή νομοθέτηση παράλληλα με μια παρασκηνιακή συνεννόηση που έχει η κυβέρνηση μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θέλουν δηλαδή να παραγκωνίσουν το ΔΝΤ και θα ρίξουν στο τραπέζι στοιχεία που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα είναι ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς θα δείχνουν μεγάλο πλεόνασμα ώστε να μη χρειαστούν τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Ταμείο. Ο παραγκωνισμός του ΔΝΤ γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει η συμφωνία με ΕΚΤ, Κομισιόν και ESM και να εξαναγκαστεί και η Λαγκάρντ να συμπράξει έχοντας στα χέρια της και τα στοιχεία για το πλεόνασμα.

Αυτή είναι μια πιθανή εκδοχή όμως ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι να μη συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι και να συμπαραταχθούν με το ΔΝΤ. Γι’ αυτό πάει ο Τσίπρας στην Ευρώπη και συναντάται με Ολάντ και Σουλτς. Θέλει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη τους όμως τίποτε δεν είναι σίγουρο. Τι θα γίνει αν οι Ευρωπαίοι αδειάσουν τον Τσίπρα; Μάλιστα ακούγεται ότι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Αθήνα μετά από τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις διαρροές.

Το δεύτερο είναι τι θα γίνει αν το ΔΝΤ θελήσει να φύγει πράγματι γιατί σιχάθηκε να μας βλέπει. Ποιος θα βάλει πάνω από 35 δις ευρώ για να καλυφθεί το μνημόνιο του Τσίπρα μαζί με την αποπληρωμή των δανείων;

Και το τρίτο. Γιατί η Μέρκελ και οι λοιποί να εμπιστευτούν τον Αλέξη όταν και ο ίδιος δεν εμπιστεύεται πλέον τον εαυτό του; Όταν έχει υπουργούς που ούτε που ξέρουν τι τους γίνεται; Κι ότι ακούγεται ήδη ότι στην Ευρώπη θεωρούν τελειωμένο τον Τσίπρα καθώς ούτε το προσφυγικό μπορεί να διαχειριστεί;

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι μπαίνουμε σε νέο κύκλο αγωνίας, φόβων και ανησυχίας για την αβεβαιότητα που θα συνεχιστεί άγνωστο για πότε. Δείτε τι είπε ο Μοσκοβισί που επανέφερε ξανά το Grexit.

To κυβερνητικό τσαντίρι με τους «υπουργούς» - πρόσφυγες βλέπει ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Οι καθηγητάδες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα ή να πλουτίσουν κάνοντας διαλέξεις όπως ο Βαρουφάκης. Φανταστείτε του χρόνου τον Τσακαλώτο να βγάζει σε δημοπρασία κανένα σακίδιο πλάτης, ο Κατρούγκαλος κανένα μαντιλάκι τσέπης και ο Σταθάκης το… διάτρητο πόθεν έσχες του; Αυτή θα είναι σύντομα η τύχη τους.

Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει πλέον να ετοιμάζεται σοβαρά για να αναλάβει τη χώρα. Κατεστραμμένη, με καταρρακωμένο ηθικό και πλήρως αναξιόπιστη αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Το συντομότερο δυνατόν οι καθηγητές θα επιστρέψουν στα έδρανα να… καταστρέψουν τίποτε παιδάκια της αριστεράς που θα θέλουν να μάθουν οικονομικά. Και ο Τσίπρας θα πάει σπίτι του, ελπίζουμε για πάντα.
antinews

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: