Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Επίσκεψη Β. Πούτιν με χαμηλές προσδοκίες

Επίσκεψη Β. Πούτιν με χαμηλές προσδοκίες

Με ισχυρούς συμβολισμούς για την Ρωσία αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για σημαντικές συμφωνίες οικονομικής, εμπορικής, ενεργειακής συνεργασίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η ολιγόωρη επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα, που ουσιαστικά αποτέλεσε «υποχρεωτικό σταθμό» για τον πραγματικό προορισμό του: Το Άγιο Όρος προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της συμπλήρωσης 1.000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία.
Στις λαμπρές τελετές που θα γίνουν αύριο στο Άγιο Όρος ο ρώσος πρόεδρος, τον οποίο θα υποδεχθεί ο Πρ. Παυλοπουλος (για λόγους που έχουν να κάνουν με τις ευαίσθητες ισορροπίες της Αθωνικής Πολιτείας και την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου), θα συνοδεύεται από τους ΥΠΕΞ, Πολιτισμού και Ενέργειας Σ. Λαβρόφ, Βλαντιμιρ Μεντίνσκι και Αλεξαντερ Νοβακ, τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν αλλά και πολλούς ακόμη επιχειρηματίες και κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στο περιβάλλον του ρώσου προέδρου. Στο Άγιο Όρος βρίσκεται ήδη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας του ρωσικού κλήρου, ενώ στην ρωσική Μονή έχουν φτάσει και γνωστοί διανοούμενοι όπως ο Ντούνκιν που αποτελούν κόκκινο πανί για την Δύση, αλλά και μέλη της γνωστής οργάνωσης μοτοσικλετιστών «Λύκων της Νύχτας», που έχουν την εύνοια του Πούτιν.
Η Μόσχα όμως για μια ακόμη φορά και έχοντας υπόψη την περσινή... εμπειρία από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, έχει βάλει από την αρχή "πάγο" σε κάθε φιλολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με νέα επενδυτικά ή ενεργειακά σχέδια με την Ελλάδα και περιορίστηκε στην εκμετάλλευση της επίσκεψης για να στείλει τα δικά της μηνύματα προς την Ευρώπη.
Ο Β. Πούτιν όπως φάνηκε και από το άρθρο του στην Καθημερινή, χρησιμοποιεί και αυτήν την επίσκεψη, για να πλαγιοκοπήσει την Ε.Ε. που είναι απολύτως ευάλωτη σε κάθε πίεση που ασκείται σε σχέση με την Ρωσία.
Κάνοντας άνοιγμα προς την Ευρώπη, μιλώντας για προβλήματα που «δεν είναι ανεπίλυτα» και
για την  ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου Ευρασιατικου χώρου , ο ρώσος ηγέτης επιχειρεί να διασπάσει το εύθραυστο μέτωπο της Ε.Ε. που επιμένει στην ανανέωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Φ.Σταινμαγιερ, δήλωσε χθες ότι η Γερμανία υποστηρίζει την διατήρηση των κυρώσεων μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την Κριμαία, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο εσωτερικό της Ε.Ε. για επίτευξη συμφωνίας στην παράταση των κυρώσεων.
Πέραν του οικονομικού οφέλους, η άρση των κυρώσεων θα σηματοδοτήσει μια κομβική πολιτική νίκη για την Ρωσία, καθώς ουσιαστικά θα οδηγεί στην αποδοχή από την Ε.Ε. των τετελεσμένων που προκάλεσε με την κατάληψη και προσάρτηση της Κριμαίας.
Η επέτειος της χιλιόχρονης παρουσίας στο Άγιο Όρος προσέφερε μοναδική ευκαιρία στον Β. Πούτιν να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε μια καθόλα φιλική προς την Ρωσία χώρα μέλος της Ε.Ε. και να αναδείξει με την παρουσία του στην Αθήνα τις αδυναμίες της Ε.Ε. αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που οι σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία οδηγούνται σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών με αφορμή την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (με πρώτη βάση στην Ρουμανία) αλλά και την ενίσχυση της στρατιωτικής και ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο, καθώς και στην Πολώνια και στις Βαλτικές χώρες.
Για την Μόσχα η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια ένας νέος παίκτης, όπως ήταν πριν έναν χρόνο, όταν ο κ. Τσίπρας έκανε τις πρώτες επισκέψεις του στην Μόσχα συνοδευόμενος από τον Π. Λαφαζανη και ελπίζοντας ότι θα εισέπραττε... προκαταβολές αρκετών δισ. δολαρίων από τον πρόεδρο Πούτιν για τον περίφημο αγωγό, ο οποίος ποτέ δεν έγινε.
Έκτοτε η ρωσική κυβέρνηση παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές έβαλαν στο καλούπι τους, οικονομικό και γεωπολιτικό, την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντιτάχθηκε στην επιβολή και ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας,  είναι η κυβέρνηση η οποία προσκάλεσε και διέθεσε τον στρατηγικής σημασίας χώρο του Αρχιπελάγους του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ με πρόσχημα το προσφυγικό, είναι η κυβέρνηση η οποία με πανηγυρικό τρόπο εντάθηκε πλήρως στον αμερικανικό σχεδιασμό για τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον αγωγό ΤΑΡ τις εργασίες του οποίου εγκαινίασε πριν μερικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας και με την προώθηση του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης και του καθέτου διασυνδετήριου αγωγού προς την Βουλγαρία.
Η Ρωσία με την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα, ενώ έχουν προηγηθεί οι σκληρές δηλώσεις του ίδιου του Σ. Λαβρφ και της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ εναντίον της Τουρκίας, στέλνει και ένα ανέξοδο μήνυμα προς τον Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει με κάθε τρόπο να προκαλεί την Μόσχα: είτε στηρίζοντας τους Τατάρους της Κριμαίας, είτε καλώντας το ΝΑΤΟ να αναλάβει ρόλο στην Μαύρη Θάλασσα, ή ακόμη απειλώντας ότι θα εισβάλει στην Συρία, κάτι που για την Μόσχα αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Αυτή την θετική χειρονομία της Ρωσίας αδυνατεί να εκμεταλλευθεί η Αθήνα, καθώς το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση και φρόντισε να επαναλάβει ο κ. Τσιπρας την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει προσανατολισθεί στην προσέγγιση με τον Τ.Ερντογαν.
Ο βοηθός του ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακοφ, μιλώντας χθες στο ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, φρόντισε να προσγειώσει τις προσδοκίες από την επίσκεψη Πούτιν.
Ο ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσιπρας και ο πρόεδρος Πούτιν συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. ,αλλά οπως είπε, η Αθήνα αναγκάζεται να ακολουθεί την πολιτική των κυρώσεων ,ενώ την ιδία στιγμή επιμένει και επαναφέρει το ζήτημα των εξαιρέσεων  από το ρωσικό εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Πριν ένα χρόνο ο κ.Τσιπρας με πανηγυρικό τρόπο ανακοίνωνε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε μια τέτοια εξαίρεση, η οποία θα ήταν ζωτικής σημασίας για μεγάλους κλάδους της ελληνικής γεωργίας. Φυσικά καμιά τέτοια εξαίρεση δεν υπήρξε, ενώ ο βοηθός του Ρώσου προέδρου ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα:
«Η Ρωσία δεν συζητά με δική της πρωτοβουλία τις κυρώσεις, διότι δεν είναι αυτή που τις επέβαλε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουσακόφ προσθέτοντας ότι «δεν προβλέπονται ειδικοί όροι για μεμονωμένες χώρες».
Όμως και σε ότι αφορά τα ενεργειακά  δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες. Ο κ. Ουσακόφ αποκαλύπτει ότι οι «Έλληνες είναι υπέρ της αναβίωσης με τον ένα η άλλο τρόπο του South Stream, ελπίζοντας στην είσπραξη τελών διέλευσης» και αναφερόμενος στο MοU που υπέγραψαν στις αρχές του 2016 η Gazprom η ΔΕΠΑ και η Edison για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Μαύρης Θάλασσας και κατόπιν μέσω Ελλάδας στην Ιταλία (σχέδιο Poseidon) δήλωσε  ότι  «το έγγραφο, που υπέγραψαν Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ δεν είναι μια οριστική επενδυτική απόφαση, αλλά απαιτείται διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με μια σειρά κρατών, και το σημαντικότερο, με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Το ενδιαφέρον της Ρωσίας περιορίζεται στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μόνο όμως σε συνδυασμό με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μια επένδυση η οποία όμως θα είναι απολύτως ανταγωνιστική με εκείνη της Κίνας και της COSCO στον Πειραιά… Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ υπάρχει η εκκρεμότητα της διεκδίκησης εκ μέρους της Ρωσίας αποζημίωσης 250 εκατ. δολαρίων για την ακύρωση της επένδυσης ρωσικών εταιρειών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία μεταξύ του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων, αναμένεται να προβλέπει τον εφοδιασμό του ελληνικού ομίλου και με ρωσικό πετρέλαιο και εξαγωγή διυλισμένων προϊόντων.
Η περιγραφή των «συμφωνιών» που θα υπογραφούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μάλλον θλιβερή, καθώς αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση σπαταλά πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας χωρίς να μπορεί να το αξιοποιήσει και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελληνορωσικες σχέσεις περίοδο, προς όφελος της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μ. Μαξιμου θα υπογραφούν οι εξής συμφωνίες:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
-Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για
Επιστήμη και τεχνολογία
Τουρισμό
Μετεωρολογία
-Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

 



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: