Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΝΔ: "Ναι" στις ιδιωτικοποιήσεις, "όχι" στο υπερ-ταμείο

ΝΔ: \"Ναι\" στις ιδιωτικοποιήσεις, \"όχι\" στο υπερ-ταμείο
Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Τις αποφάσεις για τη στάση της στο πολυνομοσχέδιο οριστικοποίησε η Νέα Δημοκρατία κατά την δίωρη συνεδρίαση του Συντονιστικού του Κοινοβουλευτικού Έργου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ολοκληρώθηκε στις 13.30 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ΝΔ θα πει όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «νέα μέτρα-φωτιά», όχι στους έμμεσους φόρους, ενώ θα καταψηφίσει και τον «κόφτη» δαπανών, διαφωνώντας με αυτόν τόσο ως μηχανισμό, όσο και ως φιλοσοφία, αφού, όπως τονίζουν στη ΝΔ, ο μηχανισμός ελέγχου του 2014 ήταν διαφορετικός και αποδίδουν τις απαιτήσεις των θεσμών για έναν πρόσθετο, πιο «αυτόματο και οριζόντιο» μηχανισμό στην αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να πει «όχι» η ΝΔ στα άρθρα που αφορούν στο νέο Υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, διαφωνώντας για τα 99 χρόνια λειτουργίας και την διοίκησή του, αλλά θα υπερψηφιστούν οι διατάξεις που αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως εκείνες για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Επίσης θα πει ναι και σε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως στα άρθρα που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η ΝΔ, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, θα πει όχι στην άρση προστασίας πρώτης κατοικίας, ενώ εξετάζονται θετικά τα ζητήματα διαχείρισης των «κόκκινων» ιδιωτικών δανείων.
Αναλυτικά τις θέσεις της ΝΔ θα παρουσιάσει και θα εξειδικεύσει ο συντονιστής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ότι αφορά τους έμμεσους φόρους και τον
δημοσιονομικό "κόφτη" που η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει ασκώντας την πιο έντονη κριτική στην εμμονή της κυβέρνησης σε ένα λανθασμένο μείγμα πολιτικής, που στηρίζεται σε αντιαναπτυξιακή λογική αύξησης της φορολογίας. Λογική που ακριβώς λόγω της αναποτελεσματικότητάς της αυξάνει διαρκώς τον λογαριασμό τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.
Σύμφωνα μάλιστα με την αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να τον αυξάνει γιατί οι στόχοι δεν θα επιτυγχάνονται. Και από τη στιγμή που οι δεσμεύσεις για τα επόμενα 15 χρόνια είναι μεγάλες σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού "κόφτη" θα καταστεί αναπόφευκτη. Με κατάληξη αυτό που στη ΝΔ χαρακτηρίζουν "αέναο Μνημόνιο". Επί της ουσίας δηλαδή ένα τέταρτο συμπληρωματικό Μνημόνιο, αχρείαστο και αυτό, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως και το τρίτο, στο οποίο καταγγέλλει ότι οδηγήθηκε η χώρα λόγω του δραματικού πισωγυρίσματος της οικονομίας μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική του 2015, στοιχεία της οποίας έχει καταγγείλει ότι επανεμφανίστηκαν και στη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης.
Σε όλα αυτά, αλλά και στην "αναξιοπιστία" που ωθεί τους δανειστές να μην αρκούνται στον υφιστάμενο από το 2014 μηχανισμό ελέγχου δαπανών, αλλά να απαιτούν την θεσμοθέτηση πιο "αυτόματου και οριζόντιου" δημοσιονομικού "κόφτη" θα εστιαστεί η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ στη Βουλή. Όσο για το αίτημα για εκλογές θα στηριχθεί όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.
Όχι σε φόρους, ναι σε διαρθρωτικά 
Ενώ όμως τα πράγματα είναι απόλυτα σαφή σε ότι αφορά στη γενικότερη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική των "φόρων... φόρων... φόρων", όπως την περιγράφουν χαρακτηριστικά, πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το εάν η ΝΔ θα ψηφίσει ή όχι για τις αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια. 
Το περασμένο Σάββατο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι το 4ο Μνημόνιο συμπεριλαμβάνει και "μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και τις οποίες, όπως έλεγε, "ΝΔ θα στηρίξει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις". Και εξηγούσε ότι αναφέρεται "σε ένα πιο ρυθμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των κόκκινων δανείων". "Όπου με θάρρος, τόνιζε, πρέπει να πούμε ότι αν δεν εξυγιάνουμε τις τράπεζες και δεν μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο απαλλαγής τους από τα κόκκινα δάνεια, δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες πραγματικής ρευστότητος".
«Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τοποθετηθεί συνολικά επί της κυβερνητικής πρότασης όταν αυτή γίνει γνωστή", σημείωνε χθες βράδυ η ΝΔ, λίγο πριν κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο και αφού είχε προηγηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί πολιτικά την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να στηρίξει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Η αλήθεια είναι ότι στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι το αντιπολιτευτικό μήνυμα της ΝΔ απέναντι σε μία πολιτική που η ίδια καταγγέλλει ως καταστροφική θα είναι πιο ηχηρό εάν καταψηφίσει το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων.
Το ερώτημα όμως είναι, ακόμη και εκεί όπου επί της ουσίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που αναγνωρίζει την ορθότητα πολιτικών που σταθερά και διαχρονικά υποστηρίζει η ΝΔ, όπως οι αποκρατικοποιήσεις; Ηγετικά στελέχη της ΝΔ έχουν αντιταχθεί πολλές φορές στο δημόσιο λόγο τους στην λογική του "όχι σε όλα". Και όχι μόνο σήμερα. Εκείνο που και η προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ αντέτεινε όταν επικρινόταν για το γεγονός ότι δεν προσέφερε συναίνεση στο πρώτο Μνημόνιο, ήταν πως ασκούσε κριτική στο υφεσιακό σκέλος του προγράμματος, αλλά είχε υπερψηφίσει όλες τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τα μισά νομοσχέδια της τότε κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αργότερα δεν είχε ψηφίσει ούτε ένα. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ προσανατολίζεται να στηρίξει ρυθμίσεις που αφορούν σε αποκρατικοποιήσεις και θα εξετάσει γενικότερα τη στάση της απέναντι σε διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται σε περίπου 100 άρθρα από τα 250 άρθρα, με σοβαρή πιθανότητα να στηρίξει αρκετές από αυτές. Στελέχη της επισημαίνουν ωστόσο ότι άλλο αποκρατικοποιήσεις και άλλο φορέας αποκρατικοποιήσεων και η στάση του κόμματος ως προς τα άρθρα που αναφέρονται σε αυτόν αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στο Συντονιστικό. Όπως και τα κόκκινα δάνεια όπου η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού συζητηθούν και οι τεχνικές πτυχές της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.
http://www.liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: