Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μητσοτάκης: Εκτός από την αυταπάτη υπήρξε και πολιτική απάτη. Η Ελλάδα μπορεί να λυτρωθεί από την λαίλαπα του Τσίπρα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στην προηγούμενή του ομιλία στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν πρέπει να τον κατηγορήσουμε, γιατί μας είπε ψέματα, αλλά γιατί απλά είχε αυταπάτες. Δύσκολο το δίλημμα που μας θέσατε κ. Τσίπρα, διότι δεν ξέρω πραγματικά τι είναι χειρότερο. Ένας ψεύτης πρωθυπουργός που έχει συνείδηση της πραγματικότητας και συνειδητά τη διαστρεβλώνει ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του; Και στη μία και στην άλλη περίπτωση όμως, ένα είναι βέβαιο, είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος, δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας.

Πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία σε τελειόφοιτους φοιτητές σε ένα Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα τα εξής: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Η άγνοια δεν είναι προσόν. Δεν είναι ‘’μαγκιά’’, να μην έχεις ιδέα για ποιο πράγμα μιλάς. Σημαίνει απλούστατα ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τα είπε αυτά, έχοντας υπόψη του κάποιον άλλον πολιτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας διαβεβαιώνω όμως κ. Τσίπρα, ότι δεν υπήρχε ούτε ένας Έλληνας ο οποίος άκουσε αυτήν την αποστροφή και το μυαλό του δεν πήγε κατευθείαν σε εσάς. Διότι, είστε ακριβώς αυτό. Ένας πολιτικός που την άγνοιά του την εμφάνισε ως αντισυμβατική ‘’μαγκιά’’, που επένδυσε σε ψέματα, ανέβηκε στην εξουσία πατώντας πάνω σε απίθανες θεωρίες συνωμοσίας και δημαγωγικού λαϊκισμού και όταν έσπασε τα μούτρα του, πήρε μία ολόκληρη χώρα στο λαιμό του και τη φέσωσε με 86 δις ευρώ...

Και να τελειώνουνε λοιπόν τα ψέματα. Αν εσείς θέλετε να επικαλείστε την άγνοιά σας και την ασχετοσύνη σας ως δικαιολογία, κάντε το. Οι Έλληνες όμως έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους και για αυτό και μόνο εισπράττετε ήδη την άρνησή τους.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εκτός από αυταπάτη, υπήρχε κυρίως πολιτική απάτη, συνειδητή, οργανωμένη, μεθοδική, πολυετής, κυνική και αδίστακτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση εξαπάτησης των Ελλήνων που έχει γίνει ποτέ. Αυτό το ιστορικό στίγμα κ. Τσίπρα, θα το κουβαλάτε για πάντα και θα περίμενε κανείς, ότι η διάλυση της αυταπάτης, η βίαιη στροφή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, θα συνοδευόταν τουλάχιστον από σεμνότητα, από κάποιου είδους αυτογνωσία, από έστω ένα χαμηλωμένο βλέμμα, από στοιχειώδη αυτοκριτική.

Συμβαίνει όμως το αντίθετο. Αντί να παλεύετε με τη συνείδησή σας, ακόμα και σήμερα επενδύετε στην επιθετικότητα. Αντί να δηλώνετε με όλους τους τρόπους, στοιχειωδώς τη μεταμέλειά σας, συνεχίζετε την ακραία πολωτική δημαγωγία. Αντί, έστω και σήμερα να ανακαλύψετε την ευθύνη της αλήθειας, συνεχίζετε ακόμα να ψεύδεστε και να παραποιείτε την πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε τι κάνετε; Ρίχνετε ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο του πολιτικού κυνισμού που καταλήγει πάντα σε διαφθορά, διαπλοκή και σκάνδαλα και ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, η οποία γεννήθηκε μέσα στο ψέμα και τις αυταπάτες. Σύντομα, όμως της απαξίωσης και της περιφρόνησης.

Οι πληγές της σύντομης παραμονής στην εξουσία, δεν θα επουλωθούν δυστυχώς εύκολα, γιατί το κόστος της ‘’πρώτης φοράς Αριστερά’’, δεν είναι δυστυχώς κόστος μόνο οικονομικό. Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα πολιτικά, οικονομικά, στρατηγικά, γεωπολιτικά σε καραντίνα. Βιώνει μία πρωτοφανή υποβάθμιση στην Ευρωπαϊκή σκηνή. Κανείς δεν την εμπιστεύεται και αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης αποτυπώνεται γλαφυρά στα μέτρα του τετάρτου Μνημονίου, που η κυβερνητική πλειοψηφία με έναν ενθουσιασμό πραγματικά ανεξήγητο, θα ψηφίσει σήμερα. Ήρθε λοιπόν, για όλους τους Έλληνες, η ώρα του λογαριασμού. Γιατί τα ψέματα, οι αυταπάτες, η αβελτηρία, η ασχετοσύνη, η υποκρισία έχουν μεγάλο κόστος. Κόστος που θα το καταβάλλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σας το είπα και στην προηγούμενή μου ομιλία, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να το ακούσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες. Η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016, 21 δις ευρώ από την επιστροφή στην ύφεση. 5.000 ευρώ θα χάσει το κάθε νοικοκυριό. Αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι, διεθνείς αναλυτές και διεθνείς οίκοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν σημαντικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Διότι τη δουλειά της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα την έκανε η μεγέθυνση της οικονομίας και όχι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Αντίθετα, η καθήλωση στην ύφεση - και δεν είδα και τον Υπουργό Οικονομικών να σχολιάζει το γεγονός - στο πρώτο τρίμηνο του 2016, της τάξης του 1,2%, οδηγεί ξανά στο φαύλο κύκλο των επιπλέον μέτρων που λειτουργούν υφεσιακά, Και σαν στο Σίσυφο η ελληνική κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη, καλείται να ξανασπρώξει το βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μόνο που αυτή τη φορά οι αντοχές εξαντλούνται πλήρως και τα βάρη βέβαια δεν επιμερίζονται με γνώμονα τι είναι καλό για την κοινωνία, αλλά τι βολεύει την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσετε σήμερα, αποτυπώνουν όχι μόνο την ιδεοληψία σας, αλλά και την άγνοιά σας για το πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν κάθε επιχειρηματική δράση και θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Θα οδηγήσουν νομοτελειακά - οι φόροι και οι αυξήσεις στις εισφορές - ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία. Θα μειωθούν τα προσδοκώμενα έσοδα και φυσικά οι έμμεσοι φόροι θα πλήξουν πρωτίστως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι εσείς κόπτεστε. Με τα μέτρα τα οποία σήμερα νομοθετείτε, στερείτε από τη χώρα τη δυνατότητα να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί. Στερείτε από τους ενεργούς πολίτες το κίνητρο να εργαστούν.

Να δούμε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία φαίνεται ότι χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε και για να εμπεδώνονται και ως απάντηση στα ψέματα τα οποία και σήμερα ακόμα επιμένετε να λέτε. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 24.000 ευρώ - αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα αν θεωρείτε ότι αυτά είναι πολλά - θα πληρώσει 6.480 ευρώ σε εισφορές. Φόρο εισοδήματος 3.857 ευρώ και άλλα τόσα σε προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. εισφορά αλληλεγγύης 122 ευρώ. Τι μένει; Κάτι παραπάνω από 9.000 ευρώ. Γιατί να εργαστεί αυτός ο άνθρωπος; Για να πάρει σπίτι του 754 ευρώ, ενώ κανονικά βγάζει 2.000 ευρώ το μήνα;

Γιατί στερείτε όμως και από τους συνταξιούχους μία αξιοπρεπή ζωή; Για παράδειγμα συνταξιούχος με εισόδημα από συντάξεις 8.000 ευρώ, 494 κύρια σύνταξη και 173 ευρώ ΕΚΑΣ, χάνει κάτι παραπάνω από 2.000 ευρώ το χρόνο. Πάνω από το ¼ του εισοδήματός του και φυσικά ολόκληρη την αξιοπρέπειά του. Και μάλιστα έχετε το θράσος ακόμα και σήμερα να έρχεστε σε αυτήν την αίθουσα και να βαφτίζετε συλλήβδην όλους τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ φοροφυγάδες και δεν το ανακαλέσατε .

Γιατί στερείτε από τους νέους την ελπίδα και την προοπτική; Για παράδειγμα ένας νέος αγρότης έγγαμος που μεγαλώνει δύο παιδιά και έχει ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, θα πρέπει να ζήσει σήμερα με 6.530 ευρώ, διότι θα πληρώσει σε φόρους και σε εισφορές 342 ευρώ περισσότερα.

Και βέβαια, ταυτόχρονα, επιδίδεστε στο αγαπημένο σας χόμπι. Να τσακίσετε τη μεσαία τάξη, καθιστώντας την ιδιοκτησία των ακινήτων έναν εφιάλτη. Οι Έλληνες θα πληρώνουν πλέον ΕΝΦΙΑ για κενά και απρόσοδα ακίνητα, για αναξιοποίητα αγροτεμάχια, για οτιδήποτε έχουν στην κατοχή τους. Η εργασία τιμωρείται και φυσικά η ιδιοκτησία διώκεται. Και εδώ ο πολιτικός σας σκοπός είναι ξεκάθαρος. Η πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης και βέβαια η νοσηρή ικανοποίηση, την οποία προσφέρετε στα φτωχότερα στρώματα της ακόμα πιο κάτω συμπίεσης των ευπορότερων. Η Κυβέρνηση επενδύει σε ένα ακήρυχτο ταξικό πόλεμο. Η διάλυση όμως της μεσαίας τάξης καταστρέφει κάθε ελπίδα ανθρώπινης ζωής και για τους πιο αδύναμους. Γιατί κανείς Έλληνας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από το τυφώνα των έμμεσων φόρων που σήμερα ψηφίζετε. Εξοντώνετε τους πάντες, αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι από τους άμεσους φόρους. Στερούν εισόδημα από αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ο Φ.Π.Α. αυξάνεται στο 24% από το 23%. Δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται κατά 22%, ενώ αυξάνετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης κατά 24% και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 3,5%.

Επιβάλλετε τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυξάνετε τους φόρους στο τηλέφωνο, στο ιντερνέτ, στη τηλεόραση, στον καπνό, στη μπύρα, ενώ αυξάνετε και το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων. Όλα αυτά, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά κάνουν και κάτι ακόμα: Αυξάνουν το μεταφορικό κόστος, τσακίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως, πλήττουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω και μία αναφορά στο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων και στο πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης. Είχατε το θράσος κύριε Υπουργέ να καταθέσετε αυτήν την νομοτεχνική διόρθωση, η οποία είναι μία νομοθετική διόρθωση υποθετικού χαρακτήρα. Τι λέτε; Θέλω να το διαβάσω για να καταλάβετε τι νομοθετείτε. «Η ως άνω διάταξη», ακούστε κύριοι συνάδελφοι τι νομοθετείτε, «δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση». Ποιον κοροϊδεύετε κύριε Τσίπρα; Τι άλλο θα χρειαστεί ο κύριος Καμμένος, για να ψηφίσει το νομοσχέδιο; Εδώ νομοθετείτε. Μιλήσατε για αυταπάτη. Εδώ νομοθετείτε την αυταπάτη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ντροπή σας. Ντροπή σας και ντροπή σε εσάς που τα ψηφίζετε αυτά και κοροϊδεύετε τους ένστολους.

Και σαν να μην αρκεί η φοροκαταιγίδα, σήμερα εισηγείστε και την επιβολή ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Τον περίφημο «κόφτη», και έρχεστε και καταθέτετε νομοθετικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμήςμε χθεσινή ημερομηνία. Αλλά, βέβαια νομοθετείτε και κάτι ακόμα χειρότερο. Την ελληνική εταιρεία συμμετοχών και περιουσίας. Ένα μηχανισμό διαρκούς επιτροπείας στην περιουσία της χώρας, το περίφημο «Υπερταμείο» το οποίο θα εκτείνεται μέχρι το 2115 και αυτό δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Καμία χώρα στον πλανήτη, σε καμία Ήπειρο δεν βρέθηκε σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας, ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική για τη χώρα πρακτική, της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου. Αλλά, ακόμα χειρότερα, στην επιβολή ενός μηχανισμού ελέγχου του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Ο «κόφτης» είναι η ρήτρα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα. Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα μέτρα τα οποία προτείνετε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλον εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα και έχουν καταλάβει εδώ και καιρό, ότι είστε αναξιόπιστος. Ξέρουν πολύ καλά ότι θα κάνετε τα πάντα για να μείνετε σε αυτήν την καρέκλα. Τα πάντα. Γι αυτό και σας δεσμεύουν και σας δένουν πισθάγκωνα και δυστυχώς και τη χώρα μαζί. Σας εξευτελίζουν κύριε Τσίπρα με το μηχανισμό περικοπής δαπανών και σας εξευτελίζουν στον υπερθετικό βαθμό με το «Υπερταμείο», έτσι όπως το προτείνετε.

Εξαιτίας σας προσβάλουν βάναυσα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η προσωπική σας αναξιοπιστία δυστυχώς επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές και σήμερα είναι μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μία μέτρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας.

Γιατί σας επέβαλλαν κ. Τσίπρα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας έτσι όπως την προτείνατε; Γιατί έχει ζωή μέχρι το 2115; Γιατί δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός έλεγχος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Γιατί δεν μπαίνει κανείς περιορισμός στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μεταβιβάζονται στο «Υπερταμείο»; Γιατί δεν αρκούσε επιτέλους το ΤΑΙΠΕΔ για να διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις; Γιατί απλούστατα δεν σας εμπιστεύονται. Διότι την ώρα που εσείς διοργανώνατε φιέστες και υπογράφατε την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π., οι συναρμόδιοι Υπουργοί σας σαμποτάριζαν τη σύμβαση και η ίδια παράσταση επαναλαμβάνετε στην Εγνατία, στην Αφάντου, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, η δομή του και η οργάνωσή του, αλλά οι δικές σας συχνές παλινωδίες. Αναρωτιέμαι, ισχύει ακόμα η θέση του Κόμματός σας για τις ιδιωτικοποιήσεις; Έτσι όπως τουλάχιστον βρίσκεται και σήμερα.. Να διαβάσω τι λέτε στην επίσημη ιστοσελίδα σας; Αξίζει τον κόπο. «Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, επαναφέρουμε υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα συγκροτούμε πλήρως τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό παραγωγικό αποτέλεσμα, ανοιχτό σε συνεργασίες δημοσίου τομέα νέου τύπου». Αυτά τα λέτε και σήμερα ακόμα. Ποιον κοροϊδεύετε λοιπόν; Εξηγείστε μας επιτέλους λοιπόν κ. Τσίπρα, κ. Σπίρτζη, κ. Σκουρλέτη.

Είναι καλές ή δεν είναι καλές οι ιδιωτικοποιήσεις; Δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα. Για αυτό και σας ζητούν να υποθηκεύσετε όλη τη χώρα και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενιές. Και εσείς το κάνατε πρόθυμα για να μείνετε όλοι σας στην καρέκλα. Είναι ντροπή κ. Τσίπρα αυτό το οποίο συμβαίνει και σας το λέμε εμείς που είμαστε σταθερά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και δεν κρύψαμε την προτίμησή μας. Εμείς πιστεύουμε στην απελευθέρωση της οικονομίας, αλλά τέτοιο «Υπερταμείο» σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές να ζητήσουν και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε Κυβέρνηση, διότι όταν λήξει αυτή η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, εμείς θα ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια.

Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο και πιστεύουμε επίσης στον περιορισμό του ρόλου του Κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Για αυτό και δεν είχαμε καμία δυσκολία να στηρίξουμε σωστές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο παρόν νομοσχέδιο. Όπως τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που ενισχύσει την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης. Θα την ψηφίσουμε. Την ενίσχυση του ανταγωνισμού που προάγεται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία τόσο λοιδορήσατε έρχεστε τώρα και τη νομοθετείτε. Τη συγκράτηση των δαπανών μέσω της υιοθέτησης ενός κανόνα λιγότερων προσλήψεων για κάθε αποχώρηση από το Δημόσιο και φυσικά τις ίδιες τις αποκρατικοποιήσεις που κυρώνονται με το σημερινό νομοσχέδιο. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις συμφωνούμε και για αυτό τις υπερψηφίζουμε, αλλά πολύ αμφιβάλω αν είστε σε θέση και αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις υλοποιήσετε. Διότι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Δεν γίνατε φιλελεύθερος κ. Τσίπρα επειδή ψηφίσατε κάποιες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Διότι οι φιλελεύθερες πολιτικές, όπως αυτές που σας παρουσίασα, απαιτούν φιλελεύθερους πολιτικούς για να τις υπηρετήσουν. Όταν υποχρεώνονται άνθρωποι να εφαρμόσουν πολιτικές τις οποίες δεν πιστεύουν, είναι μαθηματικός βέβαιο ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας νέας ιλαροτραγωδίας.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι τώρα που θα κλείσει η αξιολόγηση, η οικονομία θα απογειωθεί. Είναι βαθιά νυχτωμένος. Δεν είναι κανονικότητα η καταστροφή της οικονομίας, της δημιουργικότητας, της ψυχολογίας ενός λαού. Οι περισσότεροι φόροι κύριε Τσίπρα αν δεν το γνωρίζετε, θα οδηγήσουν σε λιγότερες επενδύσεις και ξέρετε, επένδυση δεν είναι μόνο η COSCO, η El Dorado Gold, αλλά και ο κάθε επαγγελματίας ο οποίος χρηματοδοτεί από το υστέρημά του ένα επαγγελματικό ταξίδι, την ανακαίνιση στο μαγαζί του ή πολύ περισσότερο, την πρόσληψη ενός νέου εργαζόμενου ή την αγορά ενός νέου μηχανήματος για την παραγωγή του. Οι αυξημένες εισφορές -σας το έχουμε πει πολλές φορές αλλά δεν το καταλαβαίνετε - τιμωρούν τελικά όσους μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν λίγα περισσότερα χρήματα και φυσικά δεν επιτρέπουν στους εργοδότες να προσλάβουν άξια στελέχη. Και βέβαια η κλειστή Παιδεία οδηγεί στον απόλυτο εξισωτισμό προς τα κάτω και στερεί από τα παιδιά μας την πρόσβαση σε δεξιότητες που τόσο απαραίτητες είναι σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα.

Ακούω τελευταία μια ενδιαφέρουσα θεωρία, ότι σκοπεύετε να μετατραπείτε σε έναν όψιμο σοσιαλδημοκράτη. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτές οι πολιτικές που εισηγείστε δεν παραπέμπουν στη Σουηδία, στη Βενεζουέλα παραπέμπουν. Και δεν το έχετε κρύψει εξάλλου. Θέλω να θυμίσω τι δηλώνατε, έχει μια αξία ξέρετε, στο λατινοαμερικάνικο κανάλι Τελεσούρ. «Η Βενεζουέλα, αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθούμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη. Ο Ούγκο Τσάβες πέτυχε σημαντικά πράγματα για τη χώρα του με ειρηνικό τρόπο. Προχώρησε στην εθνικοποίηση των φυσικών παραγωγικών πόρων». «Αγαπητέ Πρόεδρε Νικολάς», γράφατε σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, «ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε τον αμετάκλητο δημοκρατικό των αντί-νεοφιλελεύθερων δομικών αλλαγών στη χώρα σου με στόχο το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Η Βενεζουέλα έχει καταστραφεί από το φίλο σας Νικολάς. Σήμερα η χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, μεγαλύτερα και από τη Σαουδική Αραβία, έχει καταρρεύσει. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Ο λαός εξευτελίζεται και πεινάει. Ακόμα θαυμάζετε το μοντέλο της Βενεζουέλας; Και πως εξηγείται άραγε αυτός ο θαυμασμός και η σπουδή σας να καλύψετε τον παρεκτρεπόμενο πρέσβη της χώρας και με επιστολή; Εκτός αν υπάρχει μια άλλη θεωρία. Ότι οι δεσμοί σας με τη Βενεζουέλα είναι ακόμα βαθύτεροι και στενότεροι από ότι θα δικαιολογούσε μια ιδεολογική ταύτιση. Ομολογουμένως έχετε πολλά κοινά με αυτούς που θαυμάζετε. Είστε λαϊκιστής, οπορτουνιστής και εξουσιολάγνος και δεν ενδιαφέρεστε καθόλου αν ο λαός υποφέρει.

Για όλα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, φταίνε πάντα μόνο οι ξένοι και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία αδιαφορώντας για το κόστος παραμονής. Για αυτό και το λέμε ξεκάθαρα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο. Το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα για τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια πραγματική μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση η οποία θα κινητοποιεί τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα. Μια Κυβέρνηση που θα οικοδομήσει μια πλατειά πολιτική πλειοψηφία υπέρ των τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα είμαστε αυτή η Κυβέρνηση. Και με το «εμείς» δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Γιατί το μεταρρυθμιστικό μέτωπο - είτε σας αρέσει είτε όχι - είναι σήμερα πλειοψηφικό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού. Και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία.

Για αυτό και σήμερα θα μιλήσω πρώτα από όλα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αναρωτιούνται: Υπάρχει τελικά άλλος δρόμος από αυτή την καταστροφική κατηφόρα που σέρνετε τη χώρα; Εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι άλλο, κάτι καλύτερο; Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το διαφορετικό δρόμο, για την Ελλάδα της πενταετίας 2017-2021. Για τις δυνατότητες της χώρας μας, για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε με τη δική μας πολιτική πρόταση μέσα από συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία αλλά και με μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους μας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το σημείο αφετηρίας μιας νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2% και αυτό πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Η συμφωνία, λοιπόν, αυτή με τους εταίρους μας είναι σαφής. Εμείς θα προσφέρουμε και νέες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευτείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μια ρύθμιση χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία.2 συν 4%, αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. Για να υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση.

Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως και είναι εφικτός, αλλά με ένα άλλο μείγμα πολιτικής από αυτό που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα δεν είναι εφικτός με τη σημερινή Κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ιρλανδία αναπτύχθηκε το 2015 με 7,8% και θα αναπτυχθεί με σχεδόν 5% το 2016. 4%, λοιπόν, για τα επόμενα 5 συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το Α.Ε.Π. της χώρας το 2021 θα φτάσει τα 213 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό, σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Και οτιδήποτε λιγότερο ακόμα και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδος και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Αυτός, λοιπόν, πρέπει να είναι ο πήχης, 4% ανάπτυξη κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2021 και αυτό θα είμαστε εμείς έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως Κυβέρνηση. Και απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε.

Η Νέα Δημοκρατία θα οδηγήσει αυτήν τη χώρα σε ανάπτυξη όχι μόνο γιατί πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, στην οποία δεν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αλλάξει τη χώρα διότι εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο την ηθική έκπτωση του Κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις που εμείς θα δρομολογήσουμε πηγαίνουν πάνω και πέρα από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος. Ο πρώτος στόχος οποιασδήποτε μεταρρύθμισης πρέπει να είναι ένα Κράτος το οποίο θα έχει ως κεντρικό στόχο να δίνει οξυγόνο στην επιχειρηματικότητα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που δεν θα περιορίζει τη δημιουργική ικανότητα των Ελλήνων, που θα στέκεται αρωγός στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και των καινοτόμων ιδεών. Με ώριμους δημοκρατικούς θεσμούς και με θεσμούς αλληλεγγύης.

Ένα Κράτος που εμπιστεύεται τους πολίτες και που το εμπιστεύονται οι πολίτες. Και στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται μια σειρά από ριζικές αλλαγές. Απόσυρση του Κράτους από πεδία που δεν δικαιολογείται επαρκώς η παρουσία του για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την οποία απολύτως τίποτα δεν έχετε κάνει. Ολοκλήρωση του ρυθμιστικού μηχανισμού αδειοδότησης ο οποίος είχε ξεκινήσει επί των δικών μας ημερών με το νόμο πλαίσιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και έχει παραμείνει ανενεργός με τη θωράκιση του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Και ειδικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη χώρα έχουν όλοι ίση πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα και η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη αγορά και όχι μια πιάτσα μεσαζόντων. Με σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό περιβάλλον και βέβαια με βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και με διαφάνεια παντού και στα πάντα. Ένα τέτοιο Κράτος μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πραγματικά φιλική στις επενδύσεις.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις από το 11% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα στο 20% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε μια πενταετία. Και ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Η ελληνική οικονομία διαθέτει σήμερα πολλούς κλάδους με πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπάρχουν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαντικά ανενεργά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Και η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων θα απελευθερώσει κεφάλαια που θα στραφούν στην πραγματική οικονομία. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μπορεί να επιτρέψει και την επιστροφή καταθέσεων ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Ταυτόχρονα με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η απόλυτη προτεραιότητα όλων των παρεμβάσεων και όλων των εργαλείων που το Κράτος διαθέτει, των αναπτυξιακών νόμων, των κοινοτικών προγραμμάτων θα πρέπει να είναι η στήριξη των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Και θα πρέπει να βάλουμε ένα στόχο, να αυξάνουμε τις εξαγωγές μας κατ’ ελάχιστον κατά 10% ετησίως.

Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, φέρνουν επενδύσεις και εξωστρέφεια που ανοίγει αγορές και προοπτική. Όλα αυτά είναι εφικτά αλλά αναγκαία πολιτική προϋπόθεση είναι μια συνεκτική καταρτισμένη και αποφασισμένη Κυβέρνηση ακριβώς το αντίθετο από το θίασο που μας κυβερνά σήμερα.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης όμως είναι σαφές ότι δεν αρκούν μόνο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται και ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Στοχευμένες μειώσεις δαπανών και σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών. Και είναι απαραίτητο σήμερα να υπάρξει μια πρόσθετη προσπάθεια περικοπής δαπανών, αυτή είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, για να μπορέσει η χώρα και πάλι να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία. Η ετήσια κρατική επιδότηση στα ευγενή ταμεία είναι 1,2 δις. Μπορεί να περιοριστεί. Μόνο το 2015 επί δικών σας ημερών υπήρχε υπέρβαση στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 500.000.000 ευρώ. Δεν κάνατε όμως απολύτως τίποτα για αυτό. Και μια ανάλυση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κωδικό προς κωδικό μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ.

Κυρίως χρειαζόμαστε ένα συνολικό νέο Δημόσιο με αναδιάταξη υπηρεσιών ώστε να μπορεί να προσφέρει περισσότερα με λιγότερα. Λιγότερο προσωπικό όχι με απολύσεις, αλλά με αυστηρή τήρηση των σχέσεων προσλήψεων προς αποχωρήσεων. Και φυσικά με μικρότερες δαπάνες προμηθειών μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ο δικός σας Υπουργός συστηματικά υπονομεύει. Με λιγότερα χρήματα φορολογουμένων για τις ίδιες υπηρεσίες μέσω εξάλειψης παρασιτικών δομών. Αυτές που πάλι πολλαπλασιάζετε με το δικό σας πολυνομοσχέδιο.

Και βέβαια υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Φόροι που βεβαιώνονται, εισπράττονται όταν οι φορολογικοί συντελεστές είναι λογικοί. Θα το αντιληφθείτε αυτό, κύριε Τσίπρα, όταν θα διαπιστώσετε πόσο έξω θα πέσετε στις προβλέψεις σας και θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» τον οποίο ξορκίζετε. Οι εξοντωτικοί φόροι κλείνουν το μάτι στη φοροδιαφυγή.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί μια Κυβέρνηση η οποία ομνύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα για να συνδέσει μικρές επιχειρήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και γιατί δεν εκμεταλλεύεται τα capital controls για να μειώσει δραστικά τις συναλλαγές σε μετρητά.

Και βέβαια εάν καταφέρουμε να πετύχουμε έναν στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα πρωτογενές της τάξης του 2% η δημοσιονομική ελευθερία που θα προκύψει θα πρέπει να κατανεμηθεί κατά 3/4 στη μείωση των φόρων και κατά 1/4 στην αύξηση των δαπανών με στοχευμένη αύξηση των κοινωνικών δαπανών με πρώτο στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Δηλαδή, δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή δικαιωμάτων και βαρών για να μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και να υπάρξει κοινωνική συνοχή.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του χρέους. Σας το έχω πει πολλές φορές, σας το επαναλαμβάνω και σήμερα. Το δημόσιο χρέος δεν είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων, η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρονομαστής είναι το πρόβλημα, το Α.Ε.Π. πολύ περισσότερο από ότι είναι ο αριθμητής το χρέος. Αφήστε που εδώ έχει ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για την ορθή απεικόνιση του δημοσίου χρέους με όρους παρούσης αξίας. Μια συζήτηση η οποία θα δούλευε προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, η οποία φαίνεται όμως ότι σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι σε δυο μέρες θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα τα οποία παίρνετε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Και αυτή η αυταπάτη σας δεν διήρκησε πολύ. Τώρα γνωρίζουμε, ότι οι πιστωτές μας δεν συζητούν για κούρεμα χρέους - όπως εσείς τουλάχιστον το ζητούσατε - και δεν πρόκειται να συζητήσουν για ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος. Δηλαδή το 2018.

Δυστυχώς, η απαραίτητη μετατροπή των μικρών σήμερα κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά δεν φαίνεται να είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης και μακάρι να κάνω λάθος. Με άλλα λόγια δεν πετύχατε καν αυτό που εμείς είχαμε εξασφαλίσει το 2012, γιατί πολύ απλά κανείς δεν σας εμπιστεύεται. Διότι όλοι ξέρουν ότι είναι αδύνατον πια να διαπραγματευτείτε τα συμφέροντα της Ελλάδος. Είχατε πράγματι μια μοναδική ευκαιρία ως νέα Κυβέρνηση να το κάνετε. Τη χάσατε. Διότι οι πάντες σήμερα δυστυχώς σας θεωρούν παντελώς αναξιόπιστους. Και δυστυχώς για τη χώρα μας την Τρίτη εσείς, όχι εσείς προσωπικά, ο κ. Τσακαλώτος, θα είστε στο Eurogroup εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Το επώδυνο νομοσχέδιο που σήμερα εισηγείστε πιστεύετε ότι θα είναι αρκετό για να περάσετε με μεγάλη καθυστέρηση την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που με δική σας ευθύνη βέβαια δεν έκλεισε από τον περασμένο Νοέμβριο όπως είχατε δεσμευτεί. Και το πιο πιθανό πράγματι είναι ότι αυτό θα συμβεί. Θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα θα είναι τεράστιο. Διότι για πρώτη φορά, η χώρα αναλαμβάνει δεσμεύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το χρονικό ορίζοντα του προγράμματος και το τίμημα της δικής σας αναξιοπιστίας δεν θα το πληρώσουν μόνο οι επόμενες κυβερνήσεις αλλά και οι επόμενες γενιές. Η εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο «Υπερταμείο» μέχρι το 2115 είναι το μεγαλύτερο τίμημα της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και για αυτό είστε προσωπικά υπόλογος, κ. Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λέγοντας τα εξής: Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σταθερό και ξεκάθαρο στόχο. Θα υπηρετήσει την πατρίδα, θα υπηρετήσει τους πολίτες με υπευθυνότητα, οδηγώντας την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Επιδιώκοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%, 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια και αυξάνοντας το Α.Ε.Π. στα 213 δις το 2021.Αυτοί είναι οι συγκεκριμένοι μας στόχοι. Οδηγώντας την Ελλάδα στην κανονικότητα και στη σταθερότητα, στην πρόοδο, στην ευημερία, πάντα στην καρδιά της Ευρώπης. Με αυτό το όραμα, με αυτή την πολιτική πρόταση, συντάσσεται πια η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Τα χρόνια της κρίσης ήταν δυστυχώς διδακτικά για όλους μας. Συνειδητοποιήσαμε προβλήματα, αναλάβαμε ευθύνες, αντιληφθήκαμε ποιες είναι οι πραγματικές μας επιλογές. Και έχουμε πλέον καταλάβει όλοι ότι η πολιτική των τολμηρών μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Για αυτό γύρω μας συσπειρώνεται καθημερινά ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό μέτωπο το οποίο διευρύνεται. Για εμένα δεν έχει σημασία σε ποιο Κόμμα δραστηριοποιήθηκε ή εκφράστηκε ο κάθε Έλληνας πολίτης στο παρελθόν ή ακόμα και σήμερα, διότι όλοι οι μεταρρυθμιστές σήμερα, οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές, είναι από την ίδια μεριά του λόφου.

Αυτή η μεταρρυθμιστική επανάσταση έχει συμμάχους και έχει και αντιπάλους. Σύμμαχοί μας είναι η αλήθεια και οι δυνάμεις της κοινής λογικής. Οι δυνάμεις της δημιουργίας, της εξωστρέφειας, της αξιοκρατίας, του φιλότιμου, της εργατικότητας, οι νέες γενιές - τις οποίες πρωτίστως εξαπατήσατε και οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν - και οι δυνάμεις του νέου πατριωτισμού που πιστεύει ότι αυτή η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο.

Έχουμε και αντιπάλους όμως. Οι αντίπαλοί μας είναι ο λαϊκισμός σε όλες του τις μορφές και ανεξάρτητα από το πολιτικό καμουφλάζ. Οι συντεχνίες, ο κομματισμός, ο κοινωνικός φθόνος που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έσπειραν και πότισε την κοινωνία με το δηλητήριό του. Και βέβαια το εμπόριο του ανθρωπισμού και ο σφετερισμός των αδυνάτων προς ίδιο όφελος.

Όμως, ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει και κάθε μέρα περισσότεροι πολίτες ενώνονται μαζί μας σε αυτή την πλατειά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Μύθοι γκρεμίζονται, αυταπάτες διαλύονται και το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού και ισορροπεί στην κανονικότητα, επιστρέφει στην αλήθεια. Και αυτό στερείτε, κ. Τσίπρα, από την Ελλάδα. Την ευκαιρία να ζήσει με βάση τις πραγματικές της δυνατότητες. Και αυτό θα φέρουμε εμείς, οξυγόνο, ελπίδα, προοπτική, αξιοπρέπεια, όλα όσα εσείς μας στερήσατε και όλα όσα με σκληρή δουλειά εμείς και πάλι θα διεκδικήσουμε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με κατηγορήσατε στην ομιλία σας κ. Τσίπρα, ότι στην πρώτη μου τοποθέτηση σας αποκάλεσα άσχετο και ψεύτη. Θυμάμαι πολύ καλά όταν σηκωθήκατε να ανταπαντήσετε στην δευτερολογία σας, εκτός κειμένου, πριν από 15 μέρες και χρησιμοποιήσατε τη φράση, περί αυταπάτης και αναρωτιέμαι: Ένας πρωθυπουργός ο οποίος από αυτό το βήμα αναγνωρίζει δημόσια ότι αυταπατήθηκε, τι είναι καταρτισμένος κ. Τσίπρα; Να το καταλάβουμε.

Ως προς το ζήτημα των ψεμάτων. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος έταζε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα δώσει 13η σύνταξη, τι είναι; Είναι ειλικρινής κ. Τσίπρα;

Η κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι είπατε ψέματα στους πολίτες, ότι τους παραπλανήσατε και ότι η διαρκής επίκληση, της 2ης εκλογικής σας νίκης, δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για τη ζημιά την οποία κάνατε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Διότι τότε δυστυχώς μπήκαν οι βάσεις για την οικονομική πορεία την οποία ακολουθούμε σήμερα. Αλήθεια κύριε Πρόεδρε της Βουλής, τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο θα την προγραμματίσετε κάποια στιγμή; Για να μάθουμε ακριβώς τι έγινε και ποιο ήταν το μέγεθος της ζημιάς. Αναγκάζομαι να επανέλθω σε πράγματα τα οποία σας τα έχω ξαναπεί, πλην όμως φαίνεται ότι έχετε κάποια εν γενεί δυσκολία με τους αριθμούς.

Έχω λοιπόν εδώ τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι έλεγε η Επιτροπή στο τέλος του 2014; Ανάπτυξη για το 2015 2,9% και 3,7%. Τι λέει σήμερα η Επιτροπή; Ύφεση 0,2% - 0,3%. Αυτό δεν αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Όσο και αν δεν καταλαβαίνετε από αριθμούς, στοιχήσατε στην ελληνική οικονομία 21 δις ευρώ σε απώλεια του Α.Ε.Π. και αυτό είναι υπεράνω οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

Αναφέρεστε μονίμως στη συμφωνία, την οποία πράγματι ψηφίσαμε τον Αύγουστο του 2015 και είμαστε υπερήφανοι που εμείς κρατήσαμε σε μία δύσκολη συγκυρία τη χώρα στην Ευρώπη. Αλλά, για πείτε μου κ. Τσίπρα, που ακριβώς στη συμφωνία αναφέρεται το «Υπερταμείο» με ζωή 100 χρόνια, μέχρι το 2115. Τα δισέγγονά μας ακόμα θα υπάρχουν και το «Υπερταμείο» θα βρίσκεται και αυτό σε ζωή. Που ακριβώς αναφέρονται όλα αυτά; Που ακριβώς στη συμφωνία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να λογοδοτεί η Βουλή των Ελλήνων; Γιατί δεν υπάρχει άποψη της Βουλής. Υπάρχει μόνο ενημέρωση και τις καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες παίρνονται με πλειοψηφία 4/5, δεν μπορεί να τις πάρει μόνη της η ελληνική Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του ταμείου. Χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των ξένων.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, που όλα αυτά αναφέρονται στη συμφωνία, την οποία ψηφίσαμε; Ή μήπως η συμφωνία έχει αναφορά στον «κόφτη»; Για πείτε μου κ. Τσίπρα, πότε μπήκε ο «κόφτης» στο δημόσιο διάλογο; Μήπως έγινε τους τελευταίους δύο μήνες; Μήπως έγινε μετά την διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας με το Δ.Ν.Τ.; Υπήρχε ζήτημα «κόφτη» πριν; Ο «κόφτης» είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο μέτρων το οποίο φέρατε μπορεί να αποδώσει, για αυτό και σας τον επέβαλαν. Και πράγματι, χρειάζεται η οποιαδήποτε Κυβέρνηση ένα μηχανισμό ελέγχου των δαπανών και υπήρχε τέτοιος μηχανισμός από το 2014. Γιατί δεν αρκούσε στους ξένους; Τον ψηφίσαμε εμείς. Έχετε απαντήσει επ’ αυτού; Γιατί σας ζήτησαν ειδικό πρόσθετο «κόφτη»; Γιατί πολύ απλά κ. Τσίπρα δεν σας πιστεύει κανείς. Ούτε εντός Ελλάδος, ούτε εκτός.

Αναφερθήκατε στην εκλεκτική σχέση την οποία έχετε με το Δ.Ν.Τ. και εδώ πράγματι πρέπει να πω ότι μένω άφωνος. Διότι έχετε πετύχει κάτι μοναδικό. Τις προτάσεις του Ταμείου, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή μία πιο επιθετική παρέμβαση στο χρέος και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, να μην τα συζητάτε και να αποδέχεστε τον «κόφτη». Πως το καταφέρατε αυτό;

Αλήθεια, θα επιδιώξετε εσείς στόχο 2% για πρωτογενή πλεονάσματα; Εμείς σας είπαμε τη δικιά μας θέση. Η δικιά σας θέση ποια είναι; Μπορείτε να το πετύχετε; Η απάντηση είναι, ότι δεν μπορείτε να το πετύχετε, διότι δυστυχώς δεν είστε πια αξιόπιστος συνομιλητής και για αυτό με την παρέμβαση την οποία δρομολογείτε για το χρέος, δεσμεύεται τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα για 15 χρόνια, τα οποία εγώ σας λέω ότι απλά δεν είναι βιώσιμα.

Μία παρατήρηση πάλι επί των αριθμών και επί της κατανόησης του αντικειμένου της οικονομίας. Τι μας είπατε σήμερα; Ότι τα μέτρα λέει συνολικά τα οποία πάρθηκαν από το 2000 έως το 2014 ήταν 90 δις. Μάλιστα. Τι λέει η δική σας έκθεση στον τελευταίο προϋπολογισμό τον οποίο καταθέσατε; Την περίοδο 2010 – 2014 τα μέτρα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έφτασαν το 24,5% του Α.Ε.Π. Κάντε μία διαίρεση. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Λίγο κάτω από 60 δις ευρώ. Δεν τα πάτε καλά με τα δισεκατομμύρια κ. Τσίπρα, σας το έχω πει πολλές φορές. Τι είναι τα δις; Στραγάλια; Να μην ξέρετε πόσα είναι τα μέτρα τα συνολικά;

Και κάτι ακόμη σχετικά με το μείγμα της πολιτικής. Αλήθεια, μιας και επιμένετε να σχολιάζετε τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Για σχολιάστε μου κ. Τσίπρα, τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Ντομπρόβσκι, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι η επιλογή του μείγματος των φόρων ήταν δικιά σας επιλογή. Για σχολιάστε το και αυτό λοιπόν. Τα μέτρα, βεβαίως δική σας επιλογή ήταν. Αυτό σας εξηγούμε τόσο καιρό. Δική σας επιλογή ήταν και δική σας επιλογή ήταν να δώσετε αυξήσεις 150.000.000 ευρώ στους Δημοσίους Υπαλλήλους όταν δεν το αντέχει η οικονομία.

Δική σας επιλογή είναι να δημιουργείτε συνέχεια πρόσθετες δομές στο Δημόσιο. Δικιά σας επιλογή είναι να προσλαμβάνετε κολλητούς και φίλους και ημετέρους. Πράγματι, αυτό το μείγμα πολιτικής είναι δικό σας, αλλά ξέρετε κάτι κ. Τσίπρα, τους φόρους όλοι θα τους πληρώσουμε. Και ειδικά οι ασθενέστεροι και ακόμα η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί την ένταση της φοροκαταιγίδας η οποία ψηφίζεται σήμερα. Περιμένετε όμως, σε 2 – 3 μήνες όταν θα έρθει ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Πολύ χειρότερα για την Κυβέρνησή σας, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ κ. Τσίπρα. Θα είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα τα πράματα στην πραγματική οικονομία.

Και μιας και αναφερθήκατε στις δικές μας πολιτικές και στη σχέση την οποία είχαμε εμείς με την τρόικα. Εγώ θέλω να σας θυμίσω κ. Τσίπρα, ότι εμείς προβήκαμε σε μια σειρά φορολογικών μειώσεων. Μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης. Μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση, μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όταν και εσείς πετύχετε τα ίδια, να έρθετε εδώ να μας το πείτε. Και το κάναμε χωρίς την έγκριση της τρόικα.

Και κάτι τελευταίο για τον κ. Καμμένο. Αναφερθήκατε κ. Καμμένο στην τελευταία σας αποστροφή, στο πως θα αισθάνονται άραγε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν θα ξαναβλέπουν τα βίντεο από τις παρεμβάσεις τις οποίες έκαναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν θα έχετε πετύχει μία καλή συμφωνία για τη χώρα. Εσείς πως αισθάνεστε όταν βλέπετε τα δικά σας βίντεο που ζητούσατε να πέσουμε στα «τέσσερα» και λέγατε όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα κ. Καμμένο, για τα οποία ουδέποτε ζητήσατε συγνώμη;
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: