Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ε. Βενιζέλος: Η βλάβη που έχει προκληθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη, στην οικονομία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, στην αξιοπιστία της χώρας, στη δυναμική του χρέους.

 Η λύση βρίσκεται στο κατά πόσο ο λαός θέλει να αλλάξει τη μοίρα του

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μήνυμα πως η λύση στα αδιέξοδα της χώρας βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων πολιτών έστειλε, στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του "Μετασχηματισμοί του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση”, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα στο σύνολο της ρευστής ευρωπαϊκής κατάστασης σαν ένα ιδιόμορφο προτεκτοράτο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως στα χέρια των πολιτών βρίσκεται η απάντηση στην κρίση. "Η Ελλάδα είναι ένα ιδιόμορφο προτεκτοράτο. Με μνημόνιο εις το διηνεκές, χωρίς λύση στο χρέος. Είμαστε μία χώρα ηττημένη; Σίγουρα είμαστε μία κοινωνία διχασμένη. Δεν είναι αυτή η μοίρα μας. Ιδίως για εμάς που είμαστε Έλληνες από μοίρας. Που είμαστε Έλληνες, όχι φιλέλληνες. Όλα εξαρτώνται από τη στάση του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός είπε απλά πως "δε φταίω εγώ, αλλά αυτοί που με ψήφισαν”. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε αυτούς που τον ψήφισαν και τους καλούμε να σκεφτούν εάν ήμασταν καλύτερα πριν 18 μήνες και πού βαδίζουμε. Η λύση βρίσκεται στους πολιτικούς συσχετισμούς. Εάν αυτοί μπορούν να αλλάξουν. Εάν ο ελληνικός λαός θέλει να αλλάξει τη μοίρα του”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος.
Ε. Βενιζέλος: Η λύση βρίσκεται στο κατά πόσο ο λαός θέλει να αλλάξει τη μοίρα του
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οικονομική κρίση ανέδειξε τα προβλήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. "Φάνηκε πως η Ένωση συγκροτήθηκε για κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Η Ελλάδα είναι το δοκιμαστήριο αντοχής των υλικών της ευρωζώνης. Η κρίση ανέδειξε το σκέλος των κλειδωμένων ανισοτήτων. Καθαροί λήπτες και καθαροί δανειστές. Ανισότητες στο κόστος χρήματος και στο κόστος ενέργειας. Και βέβαια η τραγική ανισότητα να είσαι δημοσιονομικά υγιής, ενώ ο άλλος είναι υγειονομικά άσωτος. Από τη στιγμή που κάποιος δανείζεται υπάρχει ωμή ανισότητα. Το γεγονός που αναδύεται είναι πως η θεσμική ανισότητα επιβεβαιώνεται και νομικά. Το μεγάλο θέμα είναι τα όρια του πολιτικού βολονταρισμού. Μέχρι που μπορεί να προηγείται η οικονομική ενοποίηση, χωρίς να έχεις πολιτική ενοποίηση; Η παρουσία του ΔΝΤ και η διαπραγμάτευση των βασικών κυβερνήσεων είναι ο θάνατος της ευρωπαϊκής επιτροπής. Αλλά υπάρχει και κάτι βαθύτερο. Υπάρχει κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Πιστεύετε πως υπήρξε αλλαγή της Γαλλίας όταν έφυγε ο Σαρκοζί και ήρθε ο Ολάντ; Όχι. Άλλαξε η κυβέρνηση Ρέντσι σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι και Μόντι; Όχι. Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά. Μήπως πρέπει να παραληρήσουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ με την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια ήταν είναι και θα είναι πρόβλημα ευρωατλαντικό. Ποιος θα δώσει την προοπτική στην Ένωση; Τα κράτη μέλη εάν κάνουν υπέρβαση. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στόμωσε. Γιατί από την Ευρώπη των κρίσεων περάσαμε στην κρίση της Ευρώπης. Υπάρχει συνολική αμφισβήτηση των κεκτημένων. Και για το λόγο αυτό πρέπει να δούμε ποια είναι η Ευρώπη των κρίσεων. Είναι μία Ευρώπη έτοιμη να εγκαταλείψει τις αξίες της και αδύναμη να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Με το παραμικρό επιστρέφει στις διαιρέσεις. Αντιδρά εκ των υστέρων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τις σκέψεις για νέα ιδρυτική συνθήκη επανεκκίνησης; Η Ευρώπη είναι αιχμάλωτη των εθνικών συγκυριών. Η ευκαιρία είναι η επαναφορά του πολιτικού. Αυτή είναι η λύση για την Ευρώπη”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στη διαπίστωση πως ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα αγωνίζεται να γυρίσει στο σημείο στο οποίο βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2014, όταν εκλήθη να σχολιάσει τα αποτελέσματα του Eurogroup, προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του.
"Η βλάβη που έχει προκληθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη, στην οικονομία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, στην αξιοπιστία της χώρας, στη δυναμική του χρέους. Κι αυτό φάνηκε στη χθεσινή απόφαση, πόσο διστακτική, πόσο αν θέλετε αρνητική είναι σε τελική ανάλυση, γιατί διατηρεί μία εκκρεμότητα. Βεβαίως πρέπει η χώρα να απελευθερωθεί από τους φραγμούς αυτούς και να ξαναβρεί την ισοτιμία της μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Πρέπει να ξαναενωθούμε σαν έθνος και σαν κοινωνία, πρέπει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις και δυστυχώς, με την παρούσα πολιτική κατάσταση, αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
. Παράλληλα, εστιάζοντας στο θέμα του χρέους σημείωσε πως σε αυτό το μείζον ζήτημα υπάρχει υπαναχώρηση σε σχέση με αυτά που η χώρα πέτυχε το 2012. "Πιστεύω ότι, μόλις η χώρα ξαναγίνει αξιόπιστη, θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό που ήταν να πάρουμε με βάση τα δεδομένα του 2012 αλλά προς το παρόν μπαίνουμε σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, σε ένα διαρκές Μνημόνιο και για πρώτη φορά έχουμε μία υπόσχεση για διευθέτηση χρέους υπό όρους και προϋποθέσεις. Αυτό δεν το εισπράττουν οι αγορές, δεν αλλάζει το κλίμα, χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο ριζικό, κάτι οριστικό, κάτι που να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Και για να αλλάξει αυτό, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες”, επεσήμανε.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βασίλης Σκουρής, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βενιζέλου, τόνισε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. "Το γεγονός που είναι αξιοσημείωτο και δεν έχει ακόμα αναλυθεί στην ολότητά του είναι η είσοδος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά όργανα. Με την επίκληση μνημονιακών δεσμεύσεων έχουμε φαινόμενα που συνδέονται με την ανυπακοή σε δικαστικές αποφάσεις. Και αυτό δημιουργεί μείζον ζήτημα. Το σύστημα στην Ελλάδα με τον έλεγχο που ασκείται από όλα τα δικαστήρια προκαλεί ζητήματα και έχει αναδειχθεί ότι οι αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια δε μπορούν παρά να αφορούν μερικά ζητήματα και όχι το σύνολο. Όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να τίθεται επί τάπητος το σύνολο του προβλήματος, προκειμένου να υπάρξει η κοινωνική γαλήνη. Και σε αυτό το σημείο έρχεται για να τεθεί επί τάπητος η πιθανότητα ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα”, ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, στάθηκε στα σημεία που έχει διαφορετική ανάγνωση από αυτή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώνεται στο νέο του βιβλίο. "Το πρώτο είναι η κρίση και η ταυτότητα της Ένωσης. Ο κ. Βενιζέλος δέχεται πως η Ένωση έχει υβριδικό εξελισσόμενο χαρακτήρα. Η δική μου αίσθηση είναι πως κάπως παραγνωρίζονται τα υπερεθνικά σημεία του συστήματος. Το δεύτερο είναι η κρίση και η πολιτική φυσιογνωμία της Ένωσης. Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι πάντοτε διακρατικοί. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρή διατύπωση, αλλά επιδέχεται και διαφορετική προσέγγιση. Η πολιτική φυσιογνωμία των κυβερνήσεων δεν παίζει ρόλο στο πολιτικό μείγμα της Ένωσης, λέει ο συγγραφέας. Η πολιτική φυσιογνωμία για εμένα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το τρίτο είναι οι σχέσεις ΕΕ και εθνικού κράτους. Αποτελεί κοινή παραδοχή πως η προσχώρηση στην ΕΕ συνεπάγεται εκχώρηση κυριαρχίας. Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό και το αναπόφευκτο από τη στιγμή που προσχωρεί στην Ε.Ε.. Βεβαίως μπορεί κάποιος να πει πως το κράτος παίρνει πίσω κυριαρχία. Αλλά τι να την κάνεις την κυριαρχία, εάν δε μπορείς να διαπραγματευτείς για παράδειγμα. Όταν μία χώρα ξεφεύγει από το πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και αρχίζουν να ισχύουν δεσμεύσεις ακόμα και στο διηνεκές, αυτό είναι μεγάλο ζήτημα”, σημείωσε, προσθέτοντας πως μία τέτοια περίπτωση είναι η Ελλάδα. "Με τις τελευταίες αποφάσεις, συμπεραίνεται πως η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, αλλά με ειδικό καθεστώς. Το Grexit μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ατυχήματος και όχι πολιτικής. Η Ελλάδα παραμένει στο σύστημα ως μη κανονική χώρα και σε διαρκή εποπτεία. Η Ελλάδα δεν είναι το κανονικό και ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Και αυτή η εξέλιξη είναι θλιβερή, αλλά και πρόκληση για το μέλλον. Το τέταρτο σημείο είναι η κρίση και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η κρίση ανέδειξε έναν άλλο παίκτη. Είναι η Γερμανία, που προτείνει την αμυντική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Αδιανόητο πριν πέντε χρόνια για τη Γερμανία. Στο κεντρικό ερώτημα Ε.Ε ή κράτος η απάντηση είναι σαφής. Πώς όλα τα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσα στο υπερεθνικό και διακρατικό πλαίσιο της Ένωσης. Ψηφίζω υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας. Η αποχώρηση θα είναι ζημιογόνος για την Ένωση, αλλά και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Ιωακειμίδης.
"Το ζήτημα της δημοσιονομικής κυριαρχίας είναι μείζον σε όλο το βιβλίο του κ. Βενιζέλου. Αντιμετωπίζεται, βέβαια, από πολλούς ως σημαία ευκαιρίας. Προσωπικά είμαι τρελαμένος από την εκχώρηση των πάντων. Μέχρι και τα σύνορά μας εκχωρήθηκαν ακόμα και σε ΜΚΟ. Και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας εκχωρείται και ήρθε μπροστά μας ο κόφτης”, τόνισε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Γιώργος Προκοπάκης.
Παρόντες στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας, Ανδρέας Λοβέρδος. Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: