Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ο κ. Τσίπρας "ωδινεν όρος και έτεκεν μυν" για τη συνταγματική αναθεώρηση

του Αδώνιδος Γεωργιάδου
"Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν" έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ένα γεγονός αναφερόταν με μεγάλη προσμονή για να αποδειχθεί τελικά πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Νομίζω αυτό ταιριάζει απολύτως στην χθεσινή παράσταση του κ. Τσίπρα για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Και όσον αφορά στην σκηνοθεσία αλλά κυρίως όσον αφορά στην ουσία τίποτε το καινούργιο δεν προστέθηκε χθες.
Ως προς την σκηνοθεσία, θεωρώ παντελώς απαράδεκτη την χρήση του Κοινοβουλίου ως φόντο για την κομματική ομιλία ενός αρχηγού κόμματος. Δεν θυμάμαι καμία ανάλογη φορά στο παρελθόν και είναι άλλο ένα δείγμα του ότι ο Σύριζα θεωρεί την Βουλή περίπου ως ιδιοκτησία του. Κομματικά λάβαρα εντός του χώρου του Κοινοβουλίου είναι ένα πρωτόγνωρο θέαμα και σίγουρα καθόλου βήμα προς τα εμπρός. Αλλά και ως προς την προσέλευση εκπροσώπων από τα άλλα κόμματα, που ασφαλώς ενδιέφερε τον κ. Τσίπρα για να δείξει το διακομματικό ενδιαφέρον των προτάσεών του, δεν πέτυχε τίποτα σπουδαίο.
Μόνον οι κ. Λεβέντης και Κουβέλης θεώρησαν σημαντικό να παρευρεθούν. Χωρίς όμως διακομματική στήριξη που θα εξασφάλιζε την αναγκαία πλειοψηφία των 180 εδρών όλα είναι θεωρητικά. Ως προς την ουσία όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μία σειρά προτάσεων χωρίς κανέναν λογικό ειρμό μεταξύ τους, χωρίς καμία πρακτική στόχευση. Προτάσεις που ελέχθησαν απλώς για να ελεγχθούν και να ξεχαστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικά αναφέρω πχ την πρότασή του για την Συνταγματική Κατοχύρωση της Απλής Αναλογικής, μόλις προχθές η Βουλή απέρριψε την αυξημένη πλειοψηφία για αυτήν και μόνον με τις ψήφους της ΧΑ θα μπορούσε να την αποκτήσει όταν όλοι θυμόμαστε την έκρηξη του κ. Βούτση για αυτό το θέμα.
Ακόμη πιο ψεύτικη όμως είναι η πρόταση του για την Συνταγματική Κατοχύρωση των
Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ή για τον Δημόσιο Χαρακτήρα των Εταιρειών Υδρεύσεως κλπ μά η Χώρα είναι σε Μνημόνιο και οι προτάσεις αυτές πλην της εγκρίσεως της Βουλής θα απαιτούσαν και την έγκριση των Δανειστών. Είναι δε οξύμωρο ο ίδιος Πρωθυπουργός που ψήφισε μόλις προ 50 ημερών στη Βουλή το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο μεταφέρονται και αυτές οι εταιρείες, τώρα να θέλει Συνταγματικά να κάνει το ανάποδο.
Στην ουσία πετάει χάντρες στους Αριστερούς Ιθαγενείς για να κρύψει ότι πχ στο πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς για Διαχωρισμό Κράτους/Εκκλησίας έκανε πίσω ή ότι η δήθεν μεγαλόστομη κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, συνοδεύεται από μία πρόταση που είναι ακριβώς αυτό που ισχύει σήμερα....
Εντυπωσιακό πάντως ότι ο Πρωθυπουργός που οφείλει την εξουσία του στην διάλυση της προηγουμένης Βουλής λόγω της μη εκλογής ΠτΔ τώρα έχει καταλάβει ότι αυτό δεν είναι σωστό και θέλει Συνταγματικά να το αποτρέψει στο μέλλον...αν το είχε καταλάβει προ δύο ετών θα είχαμε γλιτώσει και €100 δισ...
Τα περί καθιερώσεως 8ετους θητείας στους βουλευτές συνάδουν με τον διάχυτο υφέρποντα αντικοινοβουλευτισμό των ημερών μας, εγώ πάντως δεν γνωρίζω κανένα Νομοθετικό Σώμα προηγμένης Δημοκρατίας με όριο θητειών,  όριο έχουν οι Προεδρικές Δημοκρατίες σε Αξιώματα της Εκτελεστικής εξουσίας αλλά πουθενά στη Νομοθετική και φυσικά και η πρότασή του για την καθιέρωση Συνταγματικού Δικαστηρίου που είναι προς την ορθή κατεύθυνση είναι άτολμη.
Τα περί Συλλογής Υπογραφών για τη Διενέργεια Δημοψηφισμάτων ακούγονται ωραία στα αυτιά και τα υπεστήριζα και εγώ κάποτε αλλά όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ ότι τα Δημοψηφίσματα είναι πιο περίπλοκο θέμα από ότι φαίνονται αρχικά (βλ πχ Brexit και το πώς τώρα έχουν σαστίσει και οι υποστηρικτές του...).
Όλα τα πραγματικά σοβαρά θέματα, που χρειάζεται επειγόντως η Χώρα για να ξεκολλήσει από το τέλμα η Οικονομία μας, η Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την δυνατότητα ιδρύσεως Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ώστε να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, η Αναθεώρηση του άρθρο 24 για το περιβάλλον που το συζητάμε 30 χρόνια και αφήνει τεράστιες περιουσίες αναξιοποίητες, που θα μπορούσαν να γεννήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας κλπ όλα αυτά τα θέματα διέλαθαν τελείως της προσοχής του κ. Τσίπρα...γιατί άραγε....
Κοντολογίς όπως εξελίσσεται με επικοινωνιακούς όρους και στόχους αυτή η συζήτηση από τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Η εμπλοκή δήθεν του λαού στη συγγραφή του είναι μία απάτη, αφού η Βουλή θα αποφασίσει και εκεί μεταξύ των κομμάτων θα πρέπει να γίνει η σχετική συζήτηση. Η αποδοχή της, ομολογουμένως ρηξικέλευθης προτάσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ήταν μία ενδιαφέρουσα λύση, δηλ να συμφωνήσουμε τα κόμματα στο να ψηφίσουμε το άνοιγμα των άρθρων που θέλει το καθένα και να αφήσουμε τον λαό να εκλέξει εκείνο το κόμμα που έχει τις προτάσεις που ο λαός θέλει και να προχωρήσει στις αλλαγές στην επομένη Βουλή με απλή πλειοψηφία, απερρίφθη προχθές από τον κ. Τσίπρα.
Άρα συμπερασματικά προσωπικά δεν βλέπω να οδηγεί πουθενά η σχετική συζήτηση.
Άδωνις Α. Γεωργιάδης
Αντιπρόεδρος ΝΔ/βουλευτής β´ Αθηνών
g-adonis@otenet.gr





Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: