Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Αθώωσαν και τους 26 κατηγορούμενους για την έφοδο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

«Δεν είχαν πρόθεση εξύβρισης του χώρου», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου - Καυστική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Η σιωπή για την βεβήλωση της κυριακάτικης προσευχής δείχνει ότι δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες κατά των ορθοδόξων- ΝΔ: Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλυψη στους αντιεξουσιαστές

Αθώωσε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους 26 συλληφθέντες που κατηγορούνταν για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη θεία λειτουργία, κρίνοντας - όμως - ένοχους όσους αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απείθειας, στους οποίους επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με 3ετή αναστολή.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου καταδικάστηκαν 19 άτομα, νεαρής ηλικίας, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση στην Αστυνομία. Αντίθετα, απαλλάχθηκαν όλοι για το βασικό αδίκημα που τους αποδόθηκε, αυτό της «υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας». Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνώντας την απόφαση ως προς την κύρια πράξη, επισήμανε, ότι οι κατηγορούμενοι «δεν είχαν πρόθεση εξύβρισης του χώρου», προκαλώντας τον ενθουσιασμό των παρευρισκόμενων αλληλέγγυων. Όσοι καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την ενοχή των κατηγορουμένων. Η ίδια πρότεινε να απαλλαγεί μόνο ένας εκ των συλληφθέντων, που, όπως φάνηκε - κατά την ακροαματική διαδικασία - βρέθηκε τελείως συμπτωματικά στο σημείο, καθώς επέστρεφε εκείνη την ώρα στο σπίτι του από τη δουλειά. Στην περίπτωσή του, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Οι υπόλοιποι απολογούμενοι, συντάχθηκαν με κείμενο που διάβασε στο δικαστήριο ο πρώτος των κατηγορουμένων, όπου εξήγησε τους λόγους της ενέργειας, εκφράζοντας - παράλληλα - την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Όπως είπε ο ίδιος, αφορμή για την εισβολή στο Ιερό Ναό του Γρηγορίου του Παλαμά, στάθηκε η κατεδάφιση του παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», αμέσως μετά την αστυνομική επιχείρηση της περασμένη εβδομάδας. Ο συγκεκριμένος χώρος τελούσε εδώ και μήνες υπό κατάληψη και φιλοξενούσε πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της απείθειας, επισήμανε την αντίθεσή του στη δημιουργία «τράπεζας δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και DNA» από πρόσωπα που ανήκουν στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι κατηγορούμενοι ήταν 19 γυναίκες και 7 άνδρες, ενώ μεταξύ αυτών ήταν εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Αυστρία, Ην. Βασίλειο κ.ά.).

Στο μεταξύ, από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης δεκάδες άτομα προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους. Είχε προηγηθεί σχετικό κάλεσμα και το ραντεβού δόθηκε το πρωί, στο υπό κατάληψη κτίριο της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ, απ' όπου οι συγκεντρωθέντες κινήθηκαν με πορεία προς τα δικαστήρια.
Ιερά Σύνοδος: Οι καθ' ύλην αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θρησκεύματα δεν έχουν καταδικάσει την «παρέμβαση» των καταληψιών

Ιερή οργή έχει προκαλέσει η απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης από την πλευρά της κυβέρνησης και των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργών της εισβολής αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. Με μια προσεκτική στις διατυπώσεις, αλλά γεμάτη αιχμές ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, επισημαίνει ότι «έως τώρα» δεν υπάρχει οποιαδήποτε δήλωση καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού ευχαριστεί όσα κοινοβουλευτικά κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν την εισβολή στον ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου, επισημαίνει επιπλέον ότι υπάρχει «εύγλωττη σιωπή» από τις επιστημονικές και ακτιβιστικές ενώσεις και συμβούλια, «που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας». Οπως τονίζεται, αυτή η εύγλωττη σιωπή, «δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας».

Ομως, η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται και στους αντιεξουσιαστές χαρακτηρίζοντάς τους ως την «αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Στους "αντιεξουσιαστές" που νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν χτύπημα στην εξουσία, δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για ο,τιδήποτε στη ζωή τους, μόνο τη λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας».


ΝΔ: Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι καλύπτει τους αντιεξουσιαστές


Το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Με αφορμή τις επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στα κεντρικά γραφεία των ΑΝΕΛ, ο κ.Κουμουτσάκος, αφού καταδίκασε αυτές τις επιθέσεις, σημείωσε ότι «η απαράδεκτη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκκωφαντική επιβεβαίωση της ιδεολογικής- κομματικής ανοχής και κάλυψης που δίνει στους λεγόμενους αντιεξουσιαστές».
Στη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου αντέδρασε πριν από λίγο η Κουμουνδούρου, με μια λακωνική ανακοίνωση, με την οποία καλείται ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «να αφήσει κατά μέρος την επιχείρηση πολιτικοποίησης» ζητημάτων θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση ο κ.Κουμουτσάκος επανήλθε, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ "ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα". Αρνείται επίμονα να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: Καταδικάζει τις χθεσινές πράξεις βεβήλωσης Ιερού Ναού από τους αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές";
Ναι ή όχι;»


Η αρχική δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ως εξής:

«Σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός των νόμων, της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών.

Σταθερή είναι και η θέση της ότι η βία δεν είναι ανεκτή απ’ όπου και εάν προέρχεται και έναντι οποιουδήποτε και εάν στρέφεται.

Γι’ αυτό και καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις και τους βανδαλισμούς των γνωστών – αγνώστων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν δημοκράτη πολίτη, από καμία πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου.

Οι επιθέσεις αυτές είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα πράξεων ανομίας που ξεκινούν από καταλήψεις και βανδαλισμούς δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και χθες έφτασαν μέχρι την ακραία αθλιότητα προσβολής Ιερού Ναού.

Για το τελευταίο αυτό γεγονός, που προσέβαλε βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν έχει εκδώσει καμιά ανακοίνωση καταδίκης.

Η απαράδεκτη σιωπή τους είναι η εκκωφαντική επιβεβαίωση της ιδεολογικής – κομματικής ανοχής και κάλυψης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους λεγόμενους ‘’αντιεξουσιαστές’’.

Ο κ. Τσίπρας καλείται να βάλει, επιτέλους, τέλος στο ‘’εκκρεμές’’ που κινείται μεταξύ της κάλυψης και της ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία και της επιβεβλημένης από το νόμο ριζικής αντιμετώπισής της. Το ερώτημα είναι εάν τελικά το μπορεί».
protothema.gr


Ο Άδωνις Γεωργιάδης για την εισβολή των αναρχικών στη Θ. Λειτουργία







Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: