Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Τη διαφύλαξη των ελληνικών γραμμάτων ζητά ο Άδωνις

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά – όπως ο ίδιος αναφέρει- τις δυσμενείς διαστάσεις που μπορεί να λάβει παγκοσμίως η υποβάθμιση της διδασκαλίας των κλασικών γραμμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδος.
Ο κ. Γεωργιάδης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να διαφυλαχτεί η παρουσία της Κλασικής Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε διεθνές επίπεδο, απαντώντας στις ανησυχίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικών Σπουδών.
Σημειώνεται πως η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων και η Διεθνή Ομοσπονδία Κλασσικών Σπουδών σημειώνουν πως “το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αποτελεί παρακαταθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο το υπουργείο Παιδείας ως τηλαυγής φάρος να υποστηρίξει την παγκοσμιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, αρχικώς στη γενέτειρα του Κλασικού Πολιτισμού και μετέπειτα σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Γεωργιάδη
“Η παιδαγωγική αξία των κλασικών γλωσσών, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, είναι προσφυώς αναγνωρισμένη τόσο από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πηγή γλωσσικού πλούτου και κριτήριο ενδυνάμωσης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι λόγοι υποβάθμισης της διδασκαλίας των κλασικών γραμμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παραπέμπουν σε «έπεα πτερόεντα».
Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με Αρ. πρωτ. 108126/ Φ1 ΕΞ, 1/7/2016, υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου, εις βάρος των Αρχαίων Ελληνικών, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης, ως απόρροια της ανάγκης για μείωση του όγκου της», επισημαίνοντας ότι αν σε αυτά συνυπολογιστεί και «η επιβάρυνση από εξωσχολικές δραστηριότητες κάθε είδους, γίνονται αντιληπτοί οι σοβαροί κίνδυνοι για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων».
Σε συνέχεια των διαβημάτων διαμαρτυρίας της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων και η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασσικών Σπουδών (Fédération Internationale des Associations d’études Classiques, FIEC) διά του Προέδρου της Καθηγητού κ. Franco Montanari, σε επιστολή της προς τον κ. Φίλη, στις 5/9/2016, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την υποβάθμιση της διδασκαλίας των κλασσικών γραμμάτων και της ελληνικής γλώσσας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδος, καθώς αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς την παρουσία της Κλασσικής Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων στα εκπαιδευτικά προγράμματα και σε διεθνές επίπεδο.
Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αποτελεί παρακαταθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο το Υπουργείο Παιδείας ως τηλαυγής φάρος να υποστηρίξει την παγκοσμιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, αρχικώς στη γενέτειρα του Κλασικού Πολιτισμού και μετέπειτα σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας στην προμετωπίδα των πολιτικών του την προστασία της γλωσσικής μας κληρονομιάς.
Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να διαφυλάξετε την παρουσία της Κλασσικής Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε διεθνές επίπεδο, απαντώντας στις ανησυχίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικών Σπουδών;”.

 http://www.lykavitos.gr/archives/426531


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: